Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Put u Tunis


Autor Poruka

maya75

13.10.2006. 11:45

Poštovani,

Putujem sa prijateljicama u Tunis, na što bih trebala posebno pripaziti i koje bi lijekove trebala ponijeti sa sobom?
Pročitala sam upozorenja na http://www.cybermed.hr/index.php/...pasnosti_po_regijama/sjeverna_afrika
pa mi nije jasno trebam li se ja cijepiti protiv svih tih bolesti i ako da, koliko prije puta da bi bila u potpunosti zaštićena?

Unaprijed zahvalna,

Maya

Vladimira Lesnikar, dr. med.

23.10.2006. 20:30

Niti jedno od navedenih cjepiva nije obvezatno. Međutim, neka se cjepiva preporučuju. Tako prije polaska na put svakako provjerite kada ste cijeplljeni protiv tetanusa i ako je potrebno docijepite se budući da su povrede na putovanjima moguće a i one najmanje poput uboda na trn mogu predstavljati rizik tetanusne infekcije. U Vašem upitu niste naveli podatke o putu što je važno za preporuku ostalih cjepiva. Naime, njihova primjena ovisi o vrsti puta (poslovno, turističko, avanturističko), o duljini boravka (nekoliko dana ili više mjeseci), o kvaliteti smještaja (luksuzni hotel ili šator), sanitarnim uvjetika i higijeni prehrane (organizirana prehrana u restoranima ili usputna prehrana pa i obroci kupljeni od uličnih prodavača), te o mogućem bliskom kontaktu s domicilnim stanovništvom. Bitan je i podatak dali ćete boraviti u određenom gradu ili ćete ići na izlete u ruralna područja.
Preporučam Vam da pazite na hranu i vodu. Hrana mora biti dobro termički obrađena (kuhana ili pečena), ne jedite nedovoljno pečeno meso, kolače, sladoled i napitke s ledom za koje niste sasvim sigurni da su higijenski ispravni. Pijte vodu koja je flaširana i provjerite da je originalno zatvorena. Odaberite voće koje možete sami oguliti a izbjegavajte voćne salate.
Što se tiče lijekova koje bi trebali ponjeti, ako zbog zdravstvenih razloga uzimate redovito lijekove ne zaboravite uzeti dovoljnu količinu lijekova za cijelo vrijeme boravka u stranoj zemlji, a lijekove nosite u priručnoj torbi kako ih nebi izgubili. Ako ste zdravi ponesite sa sobom neki od lijekova protiv bolova i sniženje tjelesne temperature (paracetamol), sredstvo protiv insekata, mast za ublažavanje posljedica uboda insekta, možda toplomjer, nekoloko "flastera", sterilnu gazu i zavoj. Dobro je ponjeti neki od preparata koji se dodaju u vodu za piće u slučaju pojave proljeva ( soli za peroralnu rehidrataciju). Ako ste skloni alergijama nemojte zaboraviti ponjeti neki od lijekova koji obično uzimate.
Ako idete u prirodu, naročito područja s mnogo zelenila ili vlage ,obucite odjeću dugih nogavica i rukava a nepokrivene djelove kože zaštitite sredstvom protiv insekata. Pri tom pazite da sredstvo ne dođe u dodir sa sluzuznicama, ne nanosite ga u debelom sloju već ga ponovno nanesite nakon što je isteklo vrijeme djelovanja koje je navedeno na bočici ili prije ako se jako znojite, i nikako ga ne zaboravite isprati po povratku u hotel kako bi smanjili njegovu toksičnost. Navedeno je posebno važno ako s Vama putuju djeca. Izbjegavajte kontakt s divljim životinjama pa i psima i mačkama zbog opasnosti od prijenosa bjesnoće. Ne hodajte bosi posebno ne po plićaku.
Niste naveli kada putujete, pa Vas općenito upozoravam na zaštitu od sunca.
Ako po povratku zapazite simptome bolesti javite se svom liječniku ili na infektološki odjel bolnice u Vašem gradu i ne zaboravite upozoriti liječnika da ste boravili u Tunisu.
Želim Vam sretn i lijep put.