Putnička i tropska medicina


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11 | Broj poruka: 26

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Norovirusi


Autor Poruka

09.01.2007. 14:15

Maloprije sam pročitala vijest na Cybermedu o norovirusima. Zanima me kako da se najbolje zaštitim od infekcije norovirusima te kako ću znati jesam li se zarazila?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Andrea

Vladimira Lesnikar, dr. med.

23.01.2007. 18:00

Norovirusi se izlučuju u stolici i povraćanim masama inficirane osobe. Put prijenosa je zagađena hrana ili voda ali i kapljične čestice koje se stvaraju najčešće prilikom povraćanja, odnosno prilikom njege oboljelog. Ovaj virus pokazuje veliku otpornost na utjecaje vanjske sredine pa na površinama (pribor za jelo, radne površine, kvake) može lako preživjeti . Potreban je vrlo malii broj virusa da izazove infekciju, pa je tako dovoljno primiti za kontaminiranu kvaku i nakon toga ruku prinjeti ustima. Stoga je u spriječavanju infekcije potrebno prije svega pravilno i često pranje ruku, pranje posuđa koje je bilo u kontaktu s inficiranom osobom u vručoj vodi (više od 60 stupnjeva C), zagađeno rublje ne rastresati već ga oprati u vručoj vodi. Posebno pažljive trebaju biti osobe koje njeguju oboljelu osobu. Inkubacija bolesti je kratka obično 24-48 sati, simptomi nastaju naglo, najčešće je povraćanje i proljev, malaksalost, ponekad glavobolja, a 50% oboljelih može imati blago povišenu tjelesnu temperaturu. Simptomi traju kratko, najčešće jedan do dva dana, i nestaju bez posljedica. Jedine teže posljedice ove infekcije mogu biti rezultat gubitka tekućine kod posebno osjetljivih osoba (mala djeca, starije osobe, kronični bolesnici).
Sve inficirane osobe ne moraju imati izražene simptome bolesti, dakle infekcija može proteći i bez znakova bolesti ili uz vrlo blage simptome. Infekcija Noro virusima može se dokazati ELISA testom uzorka stolice u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Nlaz testa treba uvijek interpretirati uz simprome bolesti i epidemiološke podatke jer negativan nalaz ne znači uvijek da se ne radi o Noro infekciji.