Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ADENOCARCINOMA


Autor Poruka

ALDINO

24.02.2011. 21:15

Poštovani doktore,

-Prije 2,5 god. izvršena operacija sa dg. adenocarcinoma. Uradjene kemo i radioterapije.
-Dana 18.02.2011 uradjena operacijaLaparatoma mediana, Adhesiolisis, ilei N-IV cca 1-1,5 cm cum anastomosis...
-Histopatološka analiza uzoraka 28 cm resektat tankog crijeva, 8-15 cm udaljenosti ima 2,5 cm širok prdt.-šireći tumor, 5 limfnih čvorova do zrba graha,
-dg. Adenocarcinoma, typus intestinalis C16, gradus II, stadij B2 po Duck., pT3N0M1R1LPI1, infiltran.intest.tenui, Atroph.plur.pericol.
-Tumor pokazuje sve odlike malignosti. Atpije, hiperhromazija...
-Tumor infiltrira sve slojeve zida crijeva do u dubinu perikoličnog masnog tkiva do 3 mm. Od cirkumferencijeske margine ga diejli 10 mm debeo sloj očuvanog masn.tk.
-U par uzoraka se nadje prodor tumorskih stanica u u lumene krvnih i limfnih sudova U svih 5 limf.čvorova-znaci hrnočnog reakt.limadenitisa,
Zaključak: Recidiv srednje dif.G2, adenokarcinoma intestin.tipa u sve slojeve zida tankog crijeva i na više lokusa mezenterija /skip metastaze/ karcinomatozna limfangioza

Molim vaše mišljenje i prognozu, a pogotovu oko nastavka liječenja i kada startati i s kojom terepijom...
Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.03.2011. 14:30

Radi se o recidivu tumora ili možda novom tumoru to je teško reći, osobito zato jer nikakve detaljnije podatke o prvom tumoru niste naveli. Obzirom da navodite da ste zračeni, najvjerojatnije se radilo o tumoru rektuma, završnog dijela crijeva. Prema opisu ovaj sada tumor je u višim dijelovima i zapravo infiltrira tanko crijevo. Prema nalazu koji navodite tumor je radikalno odstranjen i nisu nađene metastaze u limfne čvorove niti druge diejlove trbuha što je svakako dobro. Imate oko 40-50% izgleda da preživite 5 i više godina. Svakako bih savjetovao da se podvrgnete dodatnom liječenju, adjuvantno kemoterapiji. Ta bi kemoterapij trebala sadržavati lijekove 5-fluorouracil i leukovorin(ima više načina davanja) i po mogućnosti oksaliplatin ako troškove za taj lijek pokriva vaše osiguravajuće društvo.

ALDINO

09.03.2011. 21:45

Poštovani doktore,
Najljubaznije zahvaljujem za vaš odgovor. Radi se o mom rodjaku, u čije ime sam se interesovao.
U pravu ste. Kod prvog tumora radi se o tumoru Rectuma.
Vidim, ispustio sam dijagnozu kod II operacije je: "Carcinosis peritonei, ileus e obturatione et strangulatione int.tenu multiplices."
Danas smo dobili MRA i kaže da su svi organi uredni... Jedino negativno zapažanje je : "Uz prednji trbušni zid vidljiva slobodna tečnost interintestinalno. "

Molim vas da na bazi ovih dodatnih informacija dopunite ranije dato mišljenje.

Unaprijed hvala.
ALDINO

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2011. 23:15

Novi podaci koje navodite pokazuju da je stanje bitno gore nego što se moglo predpostaviti na temelju podattaka koje se prve naveli. Iz ovih podataka je vidljivo da se tumor proširio po čitavom trbuhu, zapravo potrbušnici to je carcinosis peritonei. To se operacijom nije moglo odstraniti i to znači da su metastaze u trbuhu i sada prisutne. To stanje je neizlječivo. Samo oko 20-25% bolesnika u ovom stadiju bolesti preživi dvije i više godine. Nakon oporavka od operacije, potrebno je započeti imunokemoterapiju bevacizumabom, irinotekanom, 5-Fluorouracilom i leukovorinom. Uz takvo liječenje izgledi za preživljenje dvije godine podižu se na oko 40%.