Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz kolonoskopije


Autor Poruka

andrear1

15.04.2011. 15:37

Molim Vas da mi objasnite nalaz.
Kolonoskopom se uđe u cekum koji je urednog izgleda sluznice. U proksimalnom dijelu rektuma veći polip skriven iza haustre koji se u dva navrata odstrani elekrokoaugulacijskom omčom veličine oko 20*15mm. U distalnom dijelu rektuma polip na širokoj bazi promjera oko 8 mm, odstrani se elekrokoaugulacijskom omčom.
Dijagnoza: polypes recti
polypectomia facta est

PHD Adenoma villotubulare high grade. Promjenu maknuti u cjelosti, kontaktirati kirurga.
Molim Vas da mi još kažete kako se vrši odstranjivanje pošto je osoba prošle godine pri operaciji polipa nosa imala srčani udar, Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.04.2011. 22:45

Budući su kod vas za vrijeme kolonoskopije odstranjeni polipi, a kako navodite u PHD nalazu piše da se radi o polipima s visokim stupnjem displazije, verlo je važno da li je baza, peteljka polipa bila infiltrirana tim tkivom, a to niste naveli. Međutim, kao u istom nalazu piše promjene maknute u cjelosti pretpostavljam da je i baza odnosno peteljka urednog nalaza. Ako je to zaista tako vi se možete smatrati izlječenima i nema potrebe za više nikakvim kirurškim zahvatima, jedino su potrebne daljnje kontrolne kolonoskopije, prva za godinu dana, a kasnije će se vidjeti već prema tome da li se budu ponovno stvarali polipi ili ne.