Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma colonis symoidei-prekinuta kemoterapija


Autor Poruka

bbanko

12.03.2010. 23:00

Štovani,
Molim za vaš savjet vezano za problem mog supruga (48 god.)
24.11.o9.učinjeno je resectio colonis sygmoidei sec. Dixon
PHD:Adenocarcinoma colonis sygmoiei T3NOmxG2 Astler-Coller=B2 Dukes =B
Opis nalaza biopsije:Primljen je segment debelog crijeva dužine 30 cm gdje se na 10 cm od bližeg resekcijsko ruba nalazi polipozna, većim dijelom nekrotična tumorska tvorba promjera do 9 cm. Tumor infiltrira sve slojeve stijenke i širi seuokolnu mast. Histološki je opisani tumor građen od žlijezdolikih formacija obloženih umjereno diferenciranim atipičnim epitelnim stanicama, uz većapodručja nekroze. Tumor infiltrira i probija stijenku debelog crijeva te se širi u perikolično masno tkivo. Iz okolnog masnog tkiva izolira se 18 limfnih čvorova promjer do 0,7 cm koji su histološki uredne građe, bez tumora. Resekcijski rubovi su dijelovi stijenke debelog crijeva bez tumora.
Post operacijski tijek uredan.
15.2.2010 započeo prvi ciklus adjuvantne kemoterapije po shemiFOL/FU. Primio Leucovorin 40 mg i Fluorouracil 850 m 1.-4. dan. Peti dan terapiju nije primiozbog osjećaja stezanja u grudima uz progresiju u lijevu ruku te RR 170/110. Hospitaliziran je na Internom odjelu. Ubrzo je dobio i povišenu temperaturu, jak aftozni gingivostomatis, oesophagitis. Kožalica je potamnila.S obzirom na izrazito jake nuspojave kemoterapija se prekida. Preporučuju se češće kontrole. Traži se koronarografija koja se ne obavlja u Puli već se suprug otpušta kući da se sam upiše u jednu od bolnica gdje se obavlja koronarografija te se na istu i naruči.
Obzirom na dužinu čekanja na tu pretragu bez obzira na hitnost slučaja molim vas da mi odgovorite koliko će odgađanje kemoterapije štetiti mom suprugu, postoji li neki drugi tip liječenja koji bi se mogao provesti obzirom da je ovu kemoterapiju izuzetno loše podnio i po mišljenju onkologa nije bilo razloga da na tako "laganu"kemoterapiju tako burno reagira. Napominjem da je i kosa počela jako opadati što također onkolog nije očekivao .

Zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Prema opisu koji ste naveli, kod vašeg supruga bi se moglo raditi o DPD-deficijenciji. To je rijetko prirođeno stanje metabolizma koje se nasljeđuje atosomnim recesivnim načinom. Kod osoba s tim poremećajem metabolizma ndeostaje ili je prisutna vrlo slaba aktivnost enzima DihidroPirimidinDehidrogenaza koji je potreban za razgradnju citotoksičnog lijeka 5-Fluorouracila koji je vaš suprug primio i koji je standardni i temeljnji lijek u adjuvantnom liječenju karcinoma debelog crijeva. Taj je poremećaj metabolizma prisutan kod oko 3-4% osoba bijele rase. Inače u normalnom životu taj poremećaj se ne primjećuje niti dovodi do bilo kakvih smetnji ili oštećenja, ali osobe koje ga imaju ne smiju primati kemoterapiju koja sadrži 5-fluorouracil jer tada dolazi do vrlo jakih toksičkih nuspojava kao što se dogodilo kod vašeg supruga. Takve toksičke nuspojave mogu biti i opasne po život. Postoji laboratorijski test kojim se može utvrditi da li se radi o tom poremećaju, ali se taj test ne provodi u Hrvatskoj. Kod vašeg supruga je ipak moguća primjena kemoterapije koja ne sadrži 5-fluorouracil. Preporučio bih mu adjuvantnu kemoterapiju mono oksaliplatin-om.