Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak debelog crijeva


Autor Poruka

emare

06.03.2010. 23:40

Molim Vas , možete li nam pojasniti dijagnozu koju ću vam navesti u slijedećem redu .Moj otac ima 69 god. i prije mjesec dana je operiran i otpušten kući uz slijedeću dijagnozu: Adenocarcinoma colonis gradus II (UICC:IIIB, DUKE C).Upućen je onkologu i dosada je napravio 6 kemoterapija koje je malo teže podnio( mučnine).U otpusnom pismu piše da je materijal resecirani dio debelog crijeva duljine 16 cm. Na 5 cm od jednog resecijskog ruba nalazi se polipoidna tumorska tvorba veličine 5,5x 4 cm koja zahvaća polovinu cirkumferencije crijeva. Tumorsko tkivo infiltrira čitavu debljinu stijenke crijeva i dopire duboko u podležeće masno tkivo. Unutar masti nalaze se i otočici tumora u kojima tumorske stanice produciraju sluz. U polležećem masnom tkivu nalazi se 11 limfnih čvorova koji su promjera 0,3 do 0,7cm i u 3 čvora nalazi se metastatsko tumorsko tkivo adenokarcinoma.
Molim Vas da li je oporavak sa ovakvom dijagnozom moguć, naime mora još proći 6 mj kemoterapija ? Unaprijed zahvaljujem Marijana

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 16:55

Vaš otac ima oko 62% izgleda da bez ikakvog liječenja preživi 5 i više godina. Uz navedenu kemoterapiju koju prima ti se izgledi povećavaju za još oko 12%. Obzirom na visoku dob postoji i oko 10% opasnosti da u tom razdoblju umre od neke druge bolesti.