Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca cekuma, rasap na peritoneum


Autor Poruka

ceca_rudika

02.08.2011. 21:55

Moj ujak koji mi je inace kao otac je pre dva dana operisao kancer cekuma ali je ostalo na peritonemum po hirurgu malo par malih rasapa. Nema stomu odstranjen je veliki deo creva, limfni cvorovi uredni pluca takodje kazu da nema vise metastaza. Od terapije ce mu biti prepisana hemioterapija ali jos ne znamo ni kad ni koja. Molim vas vase iskeno misljenje o prognazama bolesti, stepenu ozdravljenja i vas savet za dalje lecenje. Da li postoji neko alternativna terapija ili slicno koju bi mogao da primenjuje, citala sam o velikim dozama vitamina C ili nesto slicno? Unapred hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.08.2011. 22:50

Ako je za vrijeme operacije nađeno tumorskih čvorova po peritoneumu znači da se radi o vrlo uznapredovalom tumoru. Ti čvorovi po peritoneumu su zapravo metastaze. Trebalo ih je odstraniti za vrijeme operacije ma koliko ona dugo trajala i koliko god tankog ili debelog crijeva trebalo odstraniti. To je jedini način na koji se moglo eventualno postiči zalječenje ili čak izlječenje. Ovako kada su ostali tumorski čvorovi po peritoneumu znači da su i metastaze u organizmu prisutne. S metastazama samo oko 50% bolesnika preživi dvije do 3 godine, a pet godina preživi manje od 5% bolesnika. Kemoterapijom se tijek bolesti može dosta produžizi, ali se bolest više ne može izliječiti.