Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Dukes C, razvoj bolesti unutar prve godine


Autor Poruka

ampi

15.04.2008. 12:40

Poštovani,

Ranija anamneza: 27.03.2007. resekcija descendentnog kolona radi adenokarcinoma, PHD Dukes C, AC C2, T3N1Mx, nakon čega je provedena adjuvantna kemoterapija Mayo protokolom 8 ciklusa.

Učinjenom PET-CT pretragom verificiran recidiv adenokarcinoma kolona u limfnim čvorovima abdomena, parakolično uz masno tkivo lijevo, ispod regije stome, u regiji postoperativnog ožiljka uz m. rektus lijevo i desno, u zdjelici-između uterusa i crijeva, vel. do 16 mm, SUV max 9.2
U području pojedinih segmenata crijeva (ilocekalno i u regiji sigme u zdjelici), registrira se ograničeno intenzivno nakupljanje FDG-a, SUV max. 5.2
U regiji uterusa registrira se intenzivno nakupljanje FDG-a, neoštro ograničeno, SUV max 7.0, te u regiji adneksa lijevo ispod iliopsoasa vidljiva CT-om u tom dijeli veća tvorba (kolekcija tekućeg sadržaja), a u solidnom dijelu tvorbe vrlo intenzivno nakupljanje FDG-a, SUV max 7.3
Također se CT-om registriraju multiple ovalne lezije obostrano do vel. 6 mm (FDG negativne, obzirom na veličinu) u području donjeg i srednjeg režnja desnog pluća, te gornjeg režnja lijevog pluća.
Obilnije vaginalno krvarenje. Abdomen blaže distendiran, palpatorno blaže difuzno bolno osjetljiv, ispunjen neravnim masama, anus preter lijevog hemiabdomena.

Zadnji nalaz nakon trećeg ciklusa FOLFIRI:
L 8,97 E 3,65 HGB 103 HCT .303 MCV 82.8 PLT 330 Kreatin 75 AST 16 ALT 7 AP 89

Nastavak kemoterapije 4. ciklus planiran za 23.04.2008.

Iz ginekološkog nalaza:
04.03.2008.
Unutarnji genitalni organi promijenjeni.
-uterus se može teže prikazati vel. 34x20x48 mm
-endometrij 10 mm
-odmah na uterus se naslanjaju tm. Mase, multilikularne, vel. najmanje 11.4x8.3 cm i 12.1x8.1 cm, vjerojatno tumorsko promjenjeni jajnici, šupljine anehogenog prikaza, patološkog protoka se ne detektira
18.03.2008.
-nalaz isti kao ranije
Citološki nalaz obriska endocerkvisa i histološki nalaz uredan.
Kontrola po završetku terapije citostaticima onkolog-ginekolog-kirurg


Majka je dosad dobro podnosila sve kemoterapije, ali se sada nakon trećeg ciklusa osjeća loše: vrlo je slaba, i nakon beznačajnih aktivnosti (hodanje desetak metara) silno se zadiše, otiču joj noge, osjeća sve jači pritisak u području abdomena, izgubila je apetit.

Lijepo Vas molim odgovore:
- da li bi tzv. „pametni lijekovi“ mogli pomoći u ovom stanju? Isti su traženi, ali se još čeka odobrenje. Da li se mogu platiti i time prije dobiti (ako postoji ikakva vjerojatnost da bi pomogli)
- Da li bi zračenje moglo pomoći
- Što nam zapravo još dodatno preporučujete da pokušamo? Bilo što, što bi po Vašem mišljenju moglo pomoći. Naime, sve do 2008. se činilo da je tumor pod kontrolom, nije bio vidljiv ni CT-om ni UZV-om. Ipak, markeri su rasli, pa PET-CT otkriva tumorske mase, nakon čega čini se da tumor silovito napreduje.

Unaprijed hvala na odgovoru.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.04.2008. 21:25

Kod vaše majke se radi o vrlo uznapredovalim metastazama karcinoma debelog crijeva. U toj fazi bolest se liječi kemoterapijom u kombinaciji s bevacizumab-om(pametni lijek) koji je, kako ste rekli, zatražen od HZZO-a. To je u ovom trenutku razvoja medicinske znanosti najbolje što može biti pruženo vašoj majci. O mogućnostima da što prije bevacizumab("Avastin"blunk bude primijenjen u liječenju vaše majke porazgovarajte s njezinim onkologom. Bevacizumab u kombinaciji s kemoterapijom značajno doprinosi produljenju preživljenja u odnosu na samu kemoterapiju.