Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Da li je to rak ili dobroćudni tumor?


Autor Poruka

Inchi

26.03.2008. 15:33

Poštovani, djed ima 77god. Bio je na pregledu kod privatnog proktologa, koji ga je uputio u bolnicu rekavši da se radi o uznapredovalom karcinomu debelog crijeva. U bolnici liječnik govori kako su male šanse da je tumor dobroćudan, a nakon učinjene biopsije liječnik govori da se radi o dobroćudnom tumoru. Nalaz biopsije je slijedeći: Dg -Adenoma tubulovillosum colli. Dijelovi tvorbe građene od tubularnih formacija i fibrovaskularnih resica obloženim visokim do jako displastičnim cilindričnim epitelom. U stromi resica nađe se nekoliko pseudoglandularnih tvorbi prepunih sluzi uz disrupciju epitela. Muskularis mukoze se ne nađe u uzorku.
Liječnik kaže da je potreban operativni zahvat i prije toga rektoskopija i kolonoskopija. Također pregledi kardiologu i anesteziologu, jer djed je imao više infarkta i ima ugrađen pacemaker. liječnik je naglasio da sumnja da će htjeti netko operirati bolesnika tavog općeg stanja. Zanima me ako se radi o dobroćudnom tumoru, da li je moguć neki lakši operativni zahvat koji bi on bolje podnio. Za pacijente lošeg općeg stanaja a sa rakom d.crijeva su nam rekli da postoji elektrokoagulacija za vrijeme kolonoskopije,pa me zanima da li taj zahvat je moguć i sa dobroćudnim tumorom. Kakav je vaš savjet,kakva su iskustva malo smo zbunjeni s obzirom da su oba liječnika bila uvjerena da se radi o karcinomu, a nakon biopsije kaže drugačije, što je naravno super vijest za nas. Moram napomenuti da djed ima učestale proljeve nekoliko mjeseci, pa se žali na iziritiranost, drugih simptoma vezanih za ovu bolest nema.
Unaprijed zahvalna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.04.2008. 21:25

Karcinomi debelog crijeva uglavnom nastaju iz polipa. Prema tome, budući da se kod vašeg djeda radi o većem tumoru, moguće je da je u jednom njegovom dijelu već nastao karcinom. Zbog toga, a i zbog simptoma koje stvara(proljevi) bilo bi važno da tumor bude odstranjen u cijelosti to jest da se odstrani čitav taj dio crijeva(resekcija). Koagulacija je moguća samo kod manjih tvorbi/tumora. Najbolje bi bilo da djeda odvedete u jedan veći klinički centar gdje će se o njegovom daljnjem liječenju savjetovati više liječnika.