Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Fissura ani


Autor Poruka

23.11.2008. 16:05

Poštovani,
imam 44 godine i već duže vrijeme (cca 2 godine) imala sam povremene teškoće u predjelu anusa, nakon obavljanja nužde. Zadnja 3 mjeseca te teškoće su jače izražene sa jakim osjećajem pečenja i bola koji traje po 7-8 sati nakon obavljene nužde. Kad bol stane, kao da nikad ništa nije bilo, ali kod slijedeće nužde opet ponovno itd. Krv se pojavljuje -primjećena na papiru, na rublju ne.

Nedavno sam bila na pregledu u proktološkoj ambulanti i dijagnosticirana mi je fissura ani tj. puknuće sluznice crijeva.
Rečeno mi je da kupim kremu EMLA 5% i njome 3 puta dnevno mažem bolnu unutrašnjost po 10 minuta.
Molim Vas informaciju da li je funkcija te kreme da puknuta sluznica zaraste ili je njezina funkcija samo da površinski smiri živčani sustav na tom dijelu i time eventualno smanji bol.

Da li postoji neko učinkovitije sredstvo za zarastanje sluznice?

Osim toga, pri pregledu mi je rečeno da unatoč tome što imam izrasline na vanjskom dijelu anusa, to nisu hemoroidi. Doktor je počeo objašnjavati da se radi o "čuvarima" crijeva, ali su ga prekinuli pa na žalost nisam dobila stručno objašnjenje ovoga. Možete li mi molim Vas pojasniti o čemu se tu radi?
Kad sam kupovala kremu u apoteci, dobila sam savjet da postoje tablete koje utječu na povlačenje proširenih vena u predjelu anusa. Da li je zaista moguće da se to riješi tabletama i koje biste Vi preporučili?

Inače, preporučeno mi je da dođem za mjesec dana na kontrolu i dogovor za kolonoskopiju, budući mi je otac
operiran od karcinoma debelog crijeva.

Molim Vas mišljenje o svemu.

Hvala unaprijed i lijepi pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.11.2008. 01:00

Fisura ani je benigno, ali vrlo neugodno oštećenje anusa. Teško se liječi i u većini slučajeva potreban je kiriški zahvat. Što se tiče pitanja o izraslinama oko anusa ne mogu vam reći o čemu se radi. Meni nisu poznati nikakvi čvorići koji bi bili "zaštitinici crijeva". Savjetujem vam da svakako nastavite prekinuti razgovor s liječenikom.