Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom debelog crijeva


Autor Poruka

rock4ever

24.10.2018. 10:50

Poštovani, mom ocu (63) je prije nešto više od mjesec dana otkriven tumor debelog crijeva, hitno je operiran, operacija je prošla uspješno i dobro se oporavlja. Poslije 3 tjedan stigao je patohistološki nalaz koji glasi ovako:
ADENOKARCINOMA COLONIS Dukes C Primljeni materijal je resektat tankog crijeva 13cm na kojeg se nastvlja resektat debelog crijeva 12cm sa crvuljkom izrazito deblje stijenke do 4cm. Unutar lumena cekuma nalazi se egzofitična tumorska tvorba dubljeg promjera 12cm koja na prerezu gotovo infiltrira do seroze. Seroza na tom mjestu je zamućena s fibrinskim naslagama. Crvuljak je također posut fibrinskim naslagama. Histološkim pregledom vidi se tumorsko tkivo građeno od atipičnih žljezdanih formacija obloženih kuboidnim do cilindričnim epitelom krupnih hiperkromatskih do vezikularnih jezgara. Tumorsko tkivo infiltrira sve slojeve debelog crijeva kao i podležeće masno tkivo izazivajući dezmoplastičnu reakciju okolne strome. Okolno subserozno masno tkivo te na samoj serozi nalazi se srednje gušći polimorfonuklearni upalni infiltrat. Isti takav infiltrat infiltrira i stijenku crvuljka, a nađe se i mikroskopski na površini masnog tkiva omentuma. Iz podležećeg masnog tkiva izolira se 1 limfni čvor koji pokazuje reaktivne promjene. U dnu tumora se vidi obilna perivaskularna inflitracija tumorskim tkivom kao i pojedini samostalni depoziti tumorskog tkiva. Tumorsko tkivo ne dopire do oralnog i aboralnog resekcijskog ruba. Također se primi masno tkivo omentuma veličine 23,12x1cm. Histološkim pregledom vidi se masno tkivo omentuma infiltrirano miješanim upalnim infiltratom u kojemu prevladavaju mononukleari. Molim Vas za stručno mišljenje iz priloženog nalaza ako je ikako moguće. Unaprijed Vam hvala i Lijep pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

25.10.2018. 11:15

Poštovani,
kod Vašeg ova se radi o lokalno uznapredovalom tumoru debelog crijeva. Potrebno se čim prije javiti onkologu kako bi se pretragama ustanovila proširenost bolesti te se donijela odluka o nastavku liječenja

rock4ever

05.11.2018. 23:45

Poštovana, Hvala Vam na brzom odgovoru.
U međuvremenu posjetili smo onkologa koji je nas je uputio na dodatne pretrage, MSCT abodmena i zdjelice, i toraksa, te je uzorak tumora poslan na dodatnu analizu kroz RAS, BRAF I MSI status radi praćenja bolesti i daljnjeg onkološkog liječenja.

MSCT abdomena i zdjelice:
Na nativnim i postkontrastnim MSCT presjecima kroz područje gornjeg abdomena jetra je u AP promjeru 17cm, normodenzne srtukture parenhina, sa hipodenznom lezijom vel. 19x14mm, rubno lateralno nisko u VIII segmentu, u lobusu kaudatusupromjera 20x18mm i jednom manjom rubno dorzalno u VII segmentu 10mm, postkontratsno se diskretno rubno imbibiraju, progresivne su dinamike veličinom unutar kontrolonog intervala i sugeriraju na presadnice, susp. kolikvirane.
Perzistira manja pseudolezija u IV segmentu.
Žučni mjehur urednih dimenzija, intraluminalno bez formiranog anorganskog supstrata.
Žučni vodovi neznatno naznačeni.
Susp. divertikul duodenuma vel. 20mmm u razini duodenalnog zavoja.
U porti hepatis par l.č promjera do 15x10mm, retroperitonelano, interaortikokavalno nekoliko l.č. promjera do 9.6mm.
Retrokavalno desno l.č. promjera do 6mm.
Nekoliko manjih l.č. uz malu krivinu želuca te oko tronkusa celijakusa, a periportalno konglomeratni l.č. 27x12mm.
Retrokruralno desno l.č. vel. 10mm.
Pankreas uredne veličine, duktus pankreatikus naznačen difuzno, širine lumena do 2mm, ne uočavam žarišne lezije
Bubrezi uredno položeni, primjereno veliki, bez litijaze i hidronefroze, primjerene širine i denziteta korteks, tek par sitnih kortikalnih cisti lijevo, vel, do 3,5mm u donjem dijelu drzomedijalnije.
Desna nadbubrežna žlijezda morfološki uredna, lijeva diskretno naznačenija i hipodenzija- susp. početno hiperplastične.
Slezena kraniokaudalno preomjera do 13cm, homogene strukture parenhina, bez žarišne lezije.
Lokalno u desnom gornjem i srednjem hemiabdomenu uz muskulus psoas i iliopsoas pratise kolekcija CC/LL promjera 10x3,8cm, koja se postkontratsno intenzivnije rubno imbibira, u jednom dijelu kranijalnije ima se utisak komunikacije sa crijevnom vijugom susp. formiranje fistule i kroničnog apscesa.
Mjesto anastomoze zadebljane i iregularnije stijenke, koja se postkontatsno intenzivnije imbibira u odnosu na ostale vijuge, dok je uz isto također susp.jedna kolekcija vel. 2.5cm koja sugerira na moguću apscedirajuću etiologiju/kroničnu.
Difuzno je nešto inhomogeniji izgled mezenterijalnog masnog tkiva uz naznačenije mezenterijalne l.č., vj. reaktivno.
Par divertikula pikazanog dijela silaznog kolona.
Prikazani dijelovi skelta degenerativno izmjenjenji.

MSCT toraksa:
Na učinjenim nativnim i postkontrastnim MSCT presjecima kroz toraks desno u srednjem režnju i bazalnim segmentima donjeg režnja desno vide se nodularno zadebljanje peribronhovaskularnog intersticija. Isti uzorak ali manje izražen, vidi se u anteriornom segmentu gornjeg režnja desno, superiornom segmetnu donjeg režnja desno, u donjem lingularnom segmetnu gornjeg režnja lijevo i u centralnom dijelu bazalnih segmenata donjeg režnja lijevo.
Nekoliko manjih(do 4mm) subplerualnih nodusa vidi se u gornjem i srednjem režnju desno.
Manje zone "ground glass" denziteta vide se u donjem režnju desno i mjestimično u gornjem režnju desno.
Fokalna lezija promjera 6mm vidi se u donjem linglarnom segmentu lijevo periferno-može odgovarati i fibroznoj promjeni.
U srednjem režnju desno, uz sjecište kosog o horizontalnog interlobija vidi se perifisularni nodus promjera 5.7mm- može odgovarati intrapulmonalnom limfnom čvoru.
U perikardijalnom masnom tkivu ventralno vidi se hipodenzna ovalna area promjera 17mm, koja se postkonrastno imbibra i može odgovarati limfnom čvoru.
Medjiastinalno i hilarno bez patološke limfadenopatije.
Ascedentna aorta promjera 43mm. Nešto naglašeniji lijevi ventrikl. Nema perikardijalnog ni pleuralnog izljeva.
Hijatalna hernija promjera oko 30mm.
Sinistrokonveksna skolioza gornjeg dijela torakalne kralježnice. Prikazane kosti bez destriukcije.


Molim Vas ako možete da protumačite nalaze MSCT-a, i date svoje stručno mišljenje.
Unaprijed Vam se zahvaljujem.
Srdačan pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

08.11.2018. 10:20

Poštovani,
nažalost tumor se proširio na jetru i limfne čvorove trbuha. Postoje i područja upale u trbuhu i zdjelici te vjerojatno komunikacije (spojevi uzrokovani rastom tumora) između pojedinih organa te navedenih područja upale u trbuhu. Nalaz CT-a prsnog koša nije baš jasan, liječnik se ne izjašnjava da li su opisane promjene u plućima metastaze tumora ili ne.
S obzirom na ova područja upale u trbuhu i zdjelici te komunikacije organa, mogućnosti liječenja su dosta ograničene. Čim prije se s nalazima javite onkologu.

tutuse

03.11.2019. 10:35

Molim odgovor

rock4ever

21.11.2019. 05:35

Poštovana/i,
ovaj put ne tražim odgovor već pišem samo da obavijestim o stanju pacijenta u nadi da nekome može pomoći... Naime nakon posljednjeg odgovora malo kasnije pacijent je bio negativan na RAS, BRAF mutacije i započeo je sa kemoterapijama i to prema FLOFIRI protokolu svakih dva tjedana. Od njih ukupno 14, 7 je primio u kombinaciji s AVASTINOM. Mogu reći da je savršeno podnosio liječenje bez kakvih nus pojava i indikacija... Tijekom liječenja nekoliko puta je odradio MSCT koji je potrđivao predhodne da se radi o metastazama i prema tome je i dalje nastavljao s kemoterapijom. No u kolovozu je upućen na PET/CT koji je potvrdio postojanost presadnica (iste veličine) ali isto tako i njihovu metaboličku neaktivnost što su bile dobre vijesti. Prestao je s kemoterapijama i odradio je još jedan MSCT bez bitnijih promjena. Sada je nužno samo da redovno obavlja snimanja. Usput je odrađena i kolonoskopija koja je ukazala samo na manju upalu bez ikakvih značajnijih pojava... Sve u svemu opće stanje pacijenta je odlično zahvaljujući svim dobrim doktorima koji su bili upoznati s ovim slučajem, njegovim bližnjima koji su bili tu uvijek kao potpora i naravno njemu samom jer bez svoje volje, snage i hrabrosti teško bi se sve to postiglo.
Hvala Vam na pažnji i srdačan pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

21.11.2019. 19:55

Poštovana,
izuzetno mi je drago da je bolesnik dobro te da je izvrsno odreagirao na terapiju.
Nastavite s preporučenim kontrolama