Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karicnom debelog crijeva i postop. liječenje


Autor Poruka

ldm

31.03.2010. 16:05

Pitanje za dr. Tomeka
Suprug mi je star 40 god.
05.02.2010. je operirao ca recti
PHD nalaz: od 13 8 poz limfnih čvorova, rubovi crijeva b.o., l.č. niskog gradusa
nalazi markera: 22. 01 CEA 15.69. CA19-9 27.20, TPSA 0.630
NAKON OP. TJEDAN DANA CEA 5.55, CA 125 39.22. CA 19-9 16.25
NAKON 5. TJEDANA CEA 2.01, AFP 2.20, CA 19-9 11.79, TPSA 0.522, CA 125 72.83
NALAZI KRVI SVI B.O.
PET/CT
12. 03. Učinjeno je snimanje cijelog tijela do proksimalnih dijelova natkoljenica
Tek nešto jače nakupljanje aktivnosti vidi se u čvorovima uz zajedničku hepatalnu arteriju, SUV max=1.7
Na tomogramima se ne registrira patološko nakupljanje FDG

Dijagnostički CT
Pregled izveden u arterijskoj i venskoj postkontrastnoj faizi uz peroralnu primjenu Gastrografina. Kod pacijenta učinjena anteriorna resekcija tumora.
MSCT učinjen kroz područje glave i vrata ne pokazuje žarišnih lezija unutar moždanog parenhima koje bi ukazivale na postojanje sekundarnih depozita, kao niti vidljivih znakova uvećanih limfnih čvorova vrata.
MSCT toraksa pokazuje u području obje aksile nekoliko limfnih čvorova promjera do 16 mm s hilusima ispunjenim masnim tkivom. U području desnog hilusa vidljiv je bronhopulmonalni limfni čvor promjera 13x8 mm. Unutar plućnog parenhima nema vidljivih znakova infiltrativnih promjena. Obostrano bazalno vidljivo je nešto fibroznih promjena, a u posterobazalnom segmentu desnog donjeg plućnog režnja vidljive su dvije vretenaste strukture promjera 6x3 mm.
MSCT abd. pokazuje uredno veliku jetru koja je glatkih kontura i homogene strukture parenhima bez vidljivih žarišnih lezija. Žučni mjehur bez vidljivih konkrementata. Intra i ektrahepatalni žučni vodovi nisu prošireni. Uz zajedničku hepatalnu arteriju vidljiva su dva limfna čvora promjera 13x8 i 9x6 mm. U području hepatoduodenalnog ligamenta vidljiv je limfni čvor promjera 20x8 mm.
Gušterače uredne veličine i homogene strukture parenhima.
Slezena uredne veličine i homogene strukture parenhima. Obje nadbubrežne žlijezde uredne veličine i oblika.
Bubrezi glatkih kontura, uredne debljine parenhima koji je homogene strukture.
Nema vidljivh znakova proširenja kanalnih sistema.
Nema vidljivih znakova uvećanja paraaortalnih ili zdjeličnih limfnih čvorova.
Vidljivo je stanje iza anteriorne resekcije rektuma s uspostavljenom terminoternalnom anastomozom. Presakralno je vidljiva nepravilna postop. kolekcija tekućeg sadržaja promjera 33x15 mm.
Zaključak:
Tek nešto jači metabolizam glukoze u čvorovima uz zajedničku hepatalnu arteriju u ovom se trenu ne doima karakterističan za aktivnu malignu bolest, no potrebno je daljnje praćenje!
CT-om prikazane dvije FGD negativne vretenaste strukture u desnom donjem plućnom režnju otvorene su etiologije, isto zahtijevaju daljnje praćenje.
Ct-om se vidi i manja presakralna kolekcija tekućeg sadržja u blizini učinjene resekcije rektuma, bez patološke akumalacije rediofarmaka.

Lijep molim vas savjet, koju bi vi kemo predložili i zračenje
Unaprijed hvala
Čekam odgovor jer je već to idealno vrijeme da se krene.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Kod vašeg je supruga potrebno provesti adjuvantno liječenje radioterapijom i zračenjem. Najprije treba provesti kombiniranu kemoterapiju i zračenja. Uz zračenje se daje 5-Fluorouracil, a nakon toga treba provesti još 4 ciklusa samo adjuvantne kemoterapij po shemi 5-Fluorouracil + leukovorin u razmacima od 4 tjedna. Sveukupno adjuvantno liječenje traje oko 6 mjeseci.

ldm

06.04.2010. 10:25

Hvala na odgovoru.
Nešto su liječnici sugerirali suprugu za liječenje Oxaliplatinom.
Da li mislite da je to neophodno?
S obzirom na godine i da bude sigurnije za budućnost dr je predložio da bi to bila bolja kombinacija od Mayo.
Da li se može doći do Vas na konzultacije?
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.04.2010. 01:40

Kod vašeg je supriga svakako potrebno provesti zračenej i kemoterapiju. Ako se uz kemoterapiju 5-fluorouracilom i leukovorinom primijeni i oksaliplatin, postižu se nešto bolji rezultati za oko 4-5%. Međutim troškove liječenja u ovoj indikaciji ne pokriva HZZO pa bi, ako se odlučite za liječenje oksalipaltin-om, taj dio troškova morali snositi sami.

ldm

21.05.2010. 10:55

Poštovani dr Tomek,
Moj suprug je počeo s kemo 5Fu+leukovorin, dobio je 2.kemo, sada je na zračenju.
U tijeku zračenja će dobiti još jednom ovu kemo, a nakon toga je planirano 4-5 Oxaliplatina.
Zanima me Vaše mišljenje o toj th. i prognoze.
Hvala unaprijed.
Da li bi uz to trebao i Avastin zbog veće sigurnosti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2010. 22:00

Vašem suprugu određeni način liječenja je u redu i u skladu s najnovijim spoznajama medicinske znanosti.Za njega je oksali platin svakako najkorisniji lijek i to što će ga dobiti značajno mu poboljšava izglede za izlječenje. Avastin nije indicira za liječenje bolesnika u ovom stadiju bolesti u kojem je bolest vašeg supruga. Avastin se daje u kombinaciji s kemoterapijom bolesnicima kod kojih postoje metastaze u udaljene organe.

ldm

17.09.2010. 15:30

Poštovani dr Tomek,
zanima me da li nakon zračenja i kemoterapije kod karcinoma debelog crijeva postoji još neka terapija kako bih rekla "za održavanje" ili da liječenje bude što uspješnije (kao što je kod ca dojke Herceptin), pa makar se to moralo i kupiti ako nije na listi HZZO.
Možda se nisam baš najbolje izrazila, ali Vi ćete shvatiti što sam mislila.
Hvala unaprijed na odgovoru!

ldm

08.03.2011. 18:00

Lijepo molim ako mi možete odgovoriti na prethodno pitanje i još me zanima da li bi bilo dobro prakticirati neku specijalnu prehranu?

ldm

11.10.2011. 12:45

Poštovani doktore,
Nakon zadnje kemoterapije 25. 10. 2010. svi nalazi u redu, do srpnja, kada počinje CEA rasti, dalje slijedi otpusno pismo i PDH. Kemo je bila FOLFOX, što bi vi dalje predložili i kakve su pretpostavke za stavljanje bolesti "pod kontrolu" ili statistike?
Operacija
27. 10. 2011.Laparotomia explorativa
Omentectomia
Drainage abdominis
PHD



Bolesnik je primljen na Kliniku za kirurgiju radi operativnog liječenja infiltrata dijagnosticiranog PET CT koji se nalazi iza m. rectus abdominisa paramedijalno lijevo.

Nakon adekvatne preoperacijske pripreme u općoj anesteziji učini se gore navedena operacija, intraoperativno se nađe nešto priraslica između parijetalnog peritoneuma prednje trbušne stijenke s jedne, te jetre i velikog omentuma s druge strane.Također se nađe veliki omentum priraslicama fiksiran do u dno prednjeg trbušnog zida i malu zdjelicu, na čijem se kaudalnom kraju nađu dva tumorska čvora, promjera oko 3 cm.
Također palpatorno otvrdnuće desno uz ductus spermaticus promjera oko 1 cm. Ne nađe se druge patologije intraabdominalnih organa, jetra makroskopski palpatorno bez sekundarizama. Učini se totalna omentektomija i ekscizija otvrdnuća desno uz ductus spermaticus.

PHD - adenocarcinoma metastaticum omenti.

Postoperacijski tijek prolazi uredno. Rane cijele uredno. Afebrilan. Dobre diureze.

PHD
Materijal je omentum 11,5 : 7,5 : 4 cm sa razbacanim bijelkastim čvorovima promjera do 3 cm. Histološki čvorovi predstavljaju tumorsko tkivo koje je građeno od jače umnoženog veziva infiltriranog sa pojedinačnim atipičnim žlijezdanim formacijama. Preostali dio omentuma predstavlja zrelo masno tkivo.


Lijepo molim Vaš odgovor što hitnije
Pozdrav i hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.12.2011. 00:25

Prema otpusnom pismu radilo se o metastazama karcinoma debelog crije po trbušnoj šupljini što je operacijski odstranjeno. Kemoterapija po FOLFOX shemi je potpuno adekvatna i najmodernija kemoterapija koja je ovog trenutka na raspolaganju za liječenje metastatskog karcinoma debelog crijeva. Međutim, značajno bolji rezultati, u pogledu produljenja vremena do pnovne pojave metastaza i sveukupnog preživljenja, postižu se ako se uz kemoterapiju primijenjuje i imunoterapija bevacizuma-om("Avastin"blunk. Preporučio bih stoga da se liječenje uključi i bevacizumab, ako za to ne postoje neke zapreke. Lijek je na listi HZZO-a za liječenje metastatskog karcinoma debelog crijeva.