Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


metastaze u jetri


Autor Poruka

barby

28.11.2008. 10:10


Poštovani,
moja svekrva ima 50 god,lani joj je postavljena dijagnoza:
Zloćudna novotvorina završnoga crijeva C20
Sekundarna zloćudna novotvorina jetre C 78.7
Šećerna bolest tip 2
Erozivni gastritis i duodenitis K 29
Stanje iza kolecistektomije Z 90.4

Oprerirana ja u 11 mjesecu 2007,učinjena je resekcija kolona.Nakon toga nastavila je kemoterapiju xelodom,a nakon toga još i terapije avastinom,camptom i 5 FU u kombinaciji.
Zadnji nalaz MSCT TORAKSA I ABDOMENA je slijedeći:
Pregled učinjen s intravenski danim kontrastnim sredstvom Ultravist 370.Jetra je u cijelosti evidentno uvećanih promjera s brojnim hiperdenzitetima u projekciji desnog i lijevog jetrenog režnja od kojih je najveći poprečnog promjera 17,18 cm u projekciji desnog jetrenog režnja.Opisivane promjene odgovaraju stanju po kemoemobilizaciji lipiodolom od prije poznatih sekundarnih depozita jetre.Pankreas je dobre demarkacije u području korpusa i kaude,a glava se otežana demarkira dijelom zbog izrazito uvećane jetre.
ZAKLJUČAK
U projekciji jetre vide se brojne hiperdenzne zone koje odgovaraju ekspanzivno-infiltrativnim procesima sekundardnog karaktera po embolizaciji.
Koje je Vaše mišljenje i prijedlog za daljnje liječenje,da li je moguće metastaze odstraniti kirurškim putem?Kakve su Vaše prognoze? Unaprijed hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.12.2008. 17:15

Sad se evidentno radi o vrlo opsežnim metastazama u jetri. Niste naveli kakva je funkcija jetre. Metastaze je moguće odstraniti kirurškim putem, ali ne i kada su brojne i ovako velike. Ipak o tome morate porazgovarati s kirurgom koji provodi takve operacije. Ne bude li moguća operacija, liječenje treba nastaviti kemoterapijom, ali sada u kombinaciji s oksaliplatin-om, 5-Fluorouracilom i leukovorinom po shemi FOLFOX-4.