Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polypus hyperplasticus inflammatus


Autor Poruka

ajetam

03.12.2008. 21:00

Poštovani,
Imam 22 godine. Moji problemi su počeli sa nadutosti, otežanom pražnjenju debelog crijeva, imala sam proljeve a osjećaj da ne mogu van, tj. da imam tvrdu stolicu, te krv i sluz u stolici. U sedmom mjesecu ove godine mi je na kolonoskopiji nađen na oko 10 cm polip promjera 2.5 cm koji je tada i odstranjen. Patohistološka dijagnoza je polypus hyperplasticus inflammatus. U nalazu piše:
polipozna tvorba građena je od brojnih mjestimično cistično proširenih kripta obloženih pravilnim muncioznim cilindričnim epitelom. Na većem dijelu površine polipa epitel nedostaje, a u podležećoj stromi vide se brojni upalni infiltrati limfocita i plazma stanica, eozinofila te neutrofila, a mjestimično se vidi i stvaranje granulacijskog tkiva.
Naručena sam na kontrolu za godinu dana.
Možete li mi reči kakav je moj nalaz? Da li ima vrsta polipa koji nikada ne prerastaju u karcinom? Kakva je moja vrsta? Mene zabrinjava veličina moga polipa s obzirom na to da mi je tek 22 godine. Inače u obitelji prabaka je umrla u 62. godini, a imala je problema s probavom, nadutosti, zatvorom, no ništa joj nije liječnički dijagnosticirano.
Kako se u odnosu na sve to trebam hraniti? Osim kolonoskopskog nalaza napravljena mi je gastroskopija gdje mi je ustanovljen gerb, hiatus hernia i gastritis. Do sada još uvijek se ne pridržavam prehrane s obzirom na zdravstveno stanje. Kakva bi mi trebala biti prehrana? Inače studiram i dosta sam izložena stresu. Imam malo dijete, sina 3 godine, i mislim da nisam dovoljno ozbiljno shvatila svoje zdravstveno stanje s obzirom da me on još jako puno treba...A meni su tek 22 godine. Eto, oprostite na malo predugom pismu, ali u okolini ne pronalazim odgovore na moja pitanja...
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.12.2008. 01:40

Ne morate se zabrinjavati. Radilo se o potpuno dobroćudnoj tvorbi koja je i odstranjuena u potpunosti. Međutim potrebne su kontrole jer se polipi često ponovno stvarajua i na drugim mjestima u debelom crijevu. Preporučam vam da odete na pregled i konzultacije gastroeneterologu koji će vam dati preporuke u vezi prehrane i svih drugih problema koje imate u vezi s vašim probavnim traktom.