Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polipi


Autor Poruka

Ljubiša

14.04.2006. 10:13

Endoskopski nalaz kolonoskopije glasi: Na cca 18 cm od anokutane granice polip šire baze veličine 1,5 x 1 cm. Oralnije nekoliko cm još jedan manji polip šire baze veličine oko 3mm. Nakon biopsije sljedi mikroskopski opis: Manji je tubularni adenom sa blagom do umjerenom atipijom , a veći je vilozni adenom sa umjerenom do težom atipijom.
Molim vas odgovorite mi da li je nužno napraviti polipektomiju? Da li se ona može obaviti ambulantno, i kolika je mogućnost nastanka zloćudne tvorevine od tih polipa. Unaprijed hvala, i srdačan pozdrav.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.04.2006. 08:41

Polipektomija, ukoliko već nije učinjena prilikom kolonoskopije, svakako se mora učiniti. Obzirom na nalaz teže!? atipije u jednom od polipa, što je praktično već karcinom u početnoj fazi, savjetujem vam da taj zahvat ne odlažete. O vrsti i načinu zahvata morate se dogovoriti sa svojim kirurgom. Obzirom da se radi o polipu na širokoj bazi i prisutnoj atipiji, resekcija-odstranjenje dijela crijeva na kojem su se polipi pojavili bio bi zahvat koji bi pružio dodatnu sigurnost. Pročitaje odgovor Dadi u kojem su opširnije informacije o polipima.