Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prehrana


Autor Poruka

Sanja

12.03.2006. 12:09

Mami je uklonjen tumor debelog crijeva kirurškim putem zajedno s dijelom okolnog zdravog tkiva. Dijelove crijeva su spojeni, odnosno ostalo je oko 20 cmm debelog crijeva. Kolostoma nije rađena.
Molim pomoć po pitanju pravilne prehrane, tj. Kako sastaviti jelovnik.
Unaprijed hvala.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.03.2006. 16:34

Upute za prehranu, barem za rano postoperacijsko razdoblje, majka je sigurno dobila prilikom otpusta iz bolnice. Kasnije, nakon što prođe postoperacijski oporavak, prehrana treba sadžavati malo masti, malo jakih začina, manju količinu biljnih vlakana i malo namirnica koje izazivaju nadutost (mahunarke, zelje, kelj, jaja osobito tvrdo kuhana, neki mlječni proizvodi). Također se preporuča izbjegavati prženu i pečenu hranu i jesti pretežito kuhano. Inače nema nekih striktnih zabrana ili namirnica koje se nikako ne bi smjele jesti.

kangaroo

18.05.2007. 10:15

Majka mi ima 70 god. i operirana je 2004.g. Iz PHD opisa: egzofitičan tumor promjera 6 cm koji zahvaća cijelu cirkumferenciju, infiltrira cijeli dio mišićne stijenke i širi se u okolno masno tkivo. U području seroze vezivnim priraslicama, prirastao uz uterus i oba adnexa. Iz okolnog masnog tkiva odstranjeno 20-tak l.č. od kojih 5 pozitivno. Uredan je nalaz cerviksa, uterusa i oba adnexa. Histološki nalaz svih l.č. po grupama kao i tkiva iz fose opturatorije lijevo bez maligniteta.
Nakon operacije majka se osjećala relativno dobro, pa i nkemoterapiju je relativno dobro podnjela, mogla je sve jesti i imala je redovitu stolicu. Problemi se nastali nakon zračenja. Prvo je imala povremeno neredovite stolice praćene grčevima i bolovima u crijevu. Iako je imala apetit počela je mršaviti. Danas su te stolice najčešće proljevaste, i do 20-tak puta na dan, a stolice ne prestaju ni noću. Povremeno joj se dogodi da se crijeva skroz zatvore, nastanu kvrge po trbuhu i napuše se, s jakim bolovima. Ponekad u takvim situacijama zna i povraćati. Lječnik (kod kojeg smo išli zbog hitnog slučaja,jer je njen lječnik bio na godišnjem) je zbog toga sumnjao i na zapetljaj crijeva, te joj preporučio kašastu dijetu, ali kad se vratio njen lječnik operacija zbog zapetljaja crijeva nije dolazila u obzir, budući se opet vratila proljevasta stolica, pa joj je preporučio jesti više mesa i kaloričnu hranu.
Ali ni to nije pomoglo. Ljekove koje je izredala (Reglan, Linex, Rudakol, Famosan) nisu joj pomogl, od nekih joj je čak bilo i gore. Nalazi (markeri, pasaža, CT cijelog abdomena) svi su uredni, a njoj je sve lošije. Zbog preučestale stolice omršavila je 15-tak kg i skroz je iscrpljena i nema više volje ići po pregledima.
Vas molim ako možete preporučiti neku kombinaciju ishrane da regulira i smanji stolicu ili nešto što bi joj pomoglo. Napominjem da ima apetit, ali što god pojede, nakon par minuta to izađe iz nje, pa čak i voda je potjera na WC.
Oprostite na opširnosti. Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.05.2007. 22:00

Radi se o kroničnom postiradijacijskom kolitisu. Vaša majka treba se držati dijete za kronični kolitis koju treba, u psiasnom obliku, zatražiti od svog liječnika primarne zaštite. Pročitajte i odgovor na pitanje koje ste postavili 17. svibnja, 2007. kao dodatno pitanje na odgovor Ani. Za kronični kolitis izazvan zračenjem može biti koristan i mikrobizmut.