Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Postoperativne komlikacije i zračenje


Autor Poruka

Anave

31.12.2008. 00:20

Poštovani,
Mom tati, 1938. godiste, je 10. 11. 2008. godine hirurškim pregledom otkriven karcinom debelog crijeva. Operisan je 10. 12 2008. godine, a na otpusnoj listi pisalo je sljedeće:
Dg: Neo recti (5cm)
Op: Resectio recti anterior inferior T.M. E.
Colo-recto anastomosis T-T cum stapler ILS33 mm et TEA 40 mm
Loop ileostoma protectiva.
Drainage No I

Bolesnik primljen zbog hirurškog liječenja Adeno-Ca infiltracije donje trećine rektuma. Urađeno kao gore. Postoperativni tok uredan. Digestivne funkcije uspostavljene. Stoma uredno funkcioniše. Rana pp. Šavovi stoje, dren izvađen.
Bolesnik se otpušta kući u dobrom opštem stanju. Šavove skinuti za 4 dana.
Kontrola hirurga za 7 dana.
Prezentovati Konzilijumu zs digestivni sistem.

Urađen PH nalaz :
1. Adenonocarcinoma in alteratione adenoma villosum invasivum intestini crassi (HG2,NG2)-stadio B1 sec. Astler-Colller, pT1NO.
Lymphadenitis chronica reactiva (0/21).
2. Locco resectione sine cellulae carcinomatae.
Makroskopski:
1. Resektat crijeva ukupne dužine 28cm. Na 1,2 cm od resekcionog ruba crijeva nalazi se egzofitan, vilozan tumor dimenzija 4,7x4 ,5 cm dužine crijeva. U okolnom masnom tkivu nalazi se 21 limfna čvora dijametra do 0,9 cm.
2. Donja linija resekcije-prstenast isječak crijeva do 2,7 cm.
Mikroskopski:
1.
- Opisani tumorski čvor grade vilozne, dijelom i razgranate formacije fibrovaskularnih osovina koje oblaže pseudostratifikovan, visok cilindričan epitel fokalno poremećene polarnosti i orijentacije, sa zonama umjerene do izražene jedarne atipije.
- U više fokusa prisutne zone intraepitelnog karcinoma (in situ adenocarcinoma), a dominiraju atipične adenoidne infiltrativne formacije, obložene atipičnim jednorednim ili stratifikovanim, hiperhromatičnim cilindričnim epitelnim ćelijama, umjereno pleomorfnih, atipičnih jedara, narušenog polariteta, okruženih rastresitom stromom.
- Resekcioni rubovi bez elemenata maligniteta.
- U limfnim čvorovima (21) slika reaktivnog limfadenitisa sa izraženom sinushisticitarnom reakcijom, bez prisustva sekundarnih tumorskih depozita.
2.
- Linija resekcije bez elemenata maligniteta.

Na konzilijumu nam je rečeno da nema potrebe za hemioterapijojom, ali je ljekarka koja je trebala da odluči o zračenju nije bila sigurna, pa je nakon što je čula za tatino opšte zdravstveno stranje ipak odustala. Tataje težak invalid od 7g, sa amputacijom lijeve ruke i desne noge do lakta, odnosno koljena. Uz to , boluje od parkinsonizma, visokog krvnog pritiska.
Na plućima i jetri nema metastaza.
Kad je došao kući iz bolnice stanje mu se polako popravljalo, ali nakon nedelju dana počeo je da povraća. Povraća već 5 dana, ne može ništa da jede i puno je smršao (82 kg prije odlaska na operaciju, juče 62 kg). Kesa se normalno puni. Takođe ima teškoća sa mokrenjem, mokri samo jednom dnevno, a pri tom često osjeća nagon za mokrenjem. Ima jake halucinacije, poremećen san, nije svjestan gdje se nalazi, ne prepoznaje nas, svoje ćerke, čak mu se desilo je mokrio u krevetu, osjeća slabost, bol u leđima, teškoče u govoru, ima štucavicu, vrtoglavicu, ne ustaje, ne kreće se. Tata uzima već 4 mjeseca Seroxat (Paroksetine)-antidepresiv 20 mg, Madopar (Levodopa+benserazid) 125mg 4x1,PK merz 100 mg (amantadin sulfat) 1x1- antiparkinsonici, Presolol (metoprol) 100mg2x1/2, Nifelat (niifedipin) 20mg1x1, Monopril (fozinopril) 10mg 1x, Holecta (sinvastatin) 20mg 1x1, Aspirin 100mg 1x1.
Još da napomenem da je radio CT mozga: Komroni sistem je u fiziološkim granicama. Obostrano frontotemporalno i na konveksitetu su dilatirani subarhnidalni sulkusi u formi kortikalnih, reduktivnih promjena.
Potrebna nam je potrebna vaša pomoć. Mi smo same s njim, mama je prije 20 god umrla od karcinoma dojke i ne znamo kome da se obratimo.Tata o svojoj bolesti ništa ne zna, misli da je imao operaciju hemoroida.
Molila bih Vas da mi objasnite o kakvom je karcinomu riječ i da li je zračenje ipak bilo potrebno u njegovom slučaju ili neki drugi vid liječenja?
Zabrinute smo zbog njegovog trenutnog stanja, da li ima veze sa tatinom operacijom? Kome da se obratimo?
Pročitala sam da je kod pacijenata koji boluju od raka postji "paraneoplastic syndrome". Je li to slučaj kod mog tate?
Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.01.2009. 20:35

Kod vašeg oca se radilo o karcinomu u zaista početnom stadiju. T1 je tumor koji se nije proširo niti dublje u stijenku crijeva niti u okolno tkivo. Također broj od 21 odstranjenih limfnih čvorova je zaista vrlo dobar i govori da je operacijski zahvat učinjen zaista radikalno. Naravno od svega je najvažniji podatak da niti jedan limfni čvor nije bio zahvaćen metstazam. Obzirom na sve navedeno, nikakvo dodatno onkološko liječenje nije potrebno, niti kemoterapija, niti zračenje. Kod vašeg oca postoji opasnost od samo 2% da u sljedećih 5 godina umre od raka debelog crijeva. Međutim, zbog njegovog zaista lošeg općeg zdravstvenog stanja, postoji opasnost od preko 83% da će u tom razdoblju umrijeti zbog drugih uzroka.
Prema tome sadašnje stanje sigurno nije uzrokovano tumorom, ali može biti posljedica, anestezije ili neke druge postoperacijske komplikacije. Najbolje je da se obratite u ustanovu gdje je operiran i tamo će se utvrditi što je uzrpk sadašnjem stanju i provesti odgovarajuće liječenje.