Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Probavni trakt


Autor Poruka

Nerpup

23.08.2010. 16:35

Poštovani
već sam jesnom poslao upit za moj problem vezano za probavni trakt. Naime, prije nešto više od dvije godine su započeli problemi sa stolicom koja je bila ili prečesta ili prerijetka. Stolicu sam imao uz iznimne bolove. Nakon nekoga vremana sam bio primoran obaviti pretrage među kojima i kolonoskopiju koja nije obavljena do kraja zbog iznimno velikiih bolova. Dr.medicine, privatni gastroenteorolog mi je pomoću ultrazvuka ustanovio upalu cijelog probavnog trakta te mi preporučio antibiotike, neznam točno koje. Nedugo nakon toga sam završio na hitnoj zbog dehidracije koja je nastala zbog učestalih stolica te sam u bolnici boravio oko tjedan dana. Ustanovljena mi je bakterija cantylobacter coli (isprika zbog krivog pisanja) ali mi nije dana nikakva terapija nego samo promjena u prehrani. To se sve skupa smirilo ali mi se ponovno vraća isti problem u obliku iznimno velikih bolova u donjem lijevom predjelu trbuha prilikom obavljanja stolice. Imam 27 godina te bih Vas molio za bilo kakav savjet kome da se obratim jer je nevjerovatno da me se otpusti iz bolnice bez ikakve terapije a problem nije bio riješen. Dali postoji kakav drugi način osim kolonoskopije za pregled crijeva i dali se to može izvršiti pod narkozom. Molio bih Vas za odgovor jer čitajući sve Vaše forume ipak se javlja određena doza straha. Unaprijed Vam se zahvaljujem uz nadu za skorašnjim odgovorom.

Sa štovanjem

ZUBATAC

02.09.2010. 21:35

Poštovani!
Imam 19 godina i već godinu dana imam probavne smetnje. u 9. i 11. mjesecu 2009. imao sam po 3 dana proljev sa temperaturom 39 stupnjeva. Krvni nalazi su obavljeni i bili su uredni osim CRP koji je bio 100. Nakon tih , kako ih je moj doktor opće prakse nazvao, viroza CRP je došao u granice normale. Tada sljedi period kada duže vremena imam normalnu stolicu bez ikakvih smetnji. u 5. mjesecu ponovno počinju smetnje. Mučnine, nelagoda u želucu ( koja me čak budila tokom noći) , proljevaste stolice, temperatura. U stolici sam primjetio ostatke neprobavljene hrane, ima i sluzi.Imao sam i do 3 stolice dnevno. Izvadio sam kompletan nalaz , a pošto me uzasno strah tumora debelog crijeva isao sam gastroenterologu koji je uvidom u nalaze rekao da ja nemam nikakvih ozbiljnih problema, a pri tome nije napravila ni gastroskopiju ni kolonoskopiju. krvni nalazi su bili sljedeči: KKS uredna, Hb142 Ht0.395 AST ALT GGT uredni alkalna fosfataza uredna CRP 28 i markeri CA 19-9 i CA 72-4 uredni. Od petog mjeseca ja nemam ozbiljnih smetnji, stolicu iman samo jednom ujutro ali ona zna biti obilna i sa sluzi. ali, proljeva neman. Na težini izgubio nisam. Možete li mi reći koji je uzrok mojih povremenih tegoba? Trebam li se bojati tumora? Svi mi se smiju al mene to sve brine.Nemam nikog u obitelji tko je bolovao od zločudnih bolesti.
HVALA

ZUBATAC

05.09.2010. 15:50

I ja bi doktoru dodao još jedno pitanje jer znam da nije etički davati odgovore samo na temelju pacijentovog iskaza o simptomima, a bez pregleda ( student sam medicine, al tek 1. godina)
Kolika je sansa da osoba ispod 20 godina ima karcinom debelog crijeva i koliko su pouzdani tumorski markeri CA 19-9 u kombinaciji sa CA 72-4 koji su bili uredni?
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.09.2010. 22:00

Izuzetno je mala šansa da bi osoba ispod dvadeset godina dobila karcinom debelog crijeva. To se događa samo u nekim vrlo rijetkim familijarnim nasljednim sindromima, ali tada bi već netko u porodici imao karcinom u mlađoj dobi.
Sve tegobe koje opisujete i jedan i drugi mogu biti uzrokovani različitim bolestima probavnog trakta, odnosno debelog crijeva. Prema opisu radi se najvjerojatnije o nekoj vrsti upale, a upalnih bolesti probavnog trakta ima više vrsti i različito se liječe. Kolonoskopija je najizravnija pretraga, jer se njome može pregledati cijelo debelo crijevo, mogu se odstraniti manji polipi i može se uzeti uzorak tkiva iz bilo kojeg dijela debelog crijeva za patohistološku analizu, ali i bakteriološku u druge potrebne analize. Ako zbog bolova kolonoskopiju nije miguće izvršiti, tada ju je svakako potrebno izvesti u anesteziji. To se redovito radi. Za obojicu bi bilo najbolje provesti obradu na nekom većem specijaliziranom gastroenterološkom odjelu. Bez detaljne obrade sve je drugo nagađanje.

ZUBATAC

06.09.2010. 22:40

Hvala doktore na odgovoru! Puno hvala!

Anastasija543

12.09.2018. 16:45

Poštovani
Imam 18 godina i zanima me Vase misljenje. Sredinom proslog meseca se desilo da sam imala odnos sa partnerom i da je doslo do ejakulacije i da sam od tog dana strepela od trudnoce. Popila sam pilulu jutro posle pa cekala dve nedelje za test pa radila dva puta betu HCG jer sam se neopisivo nervirala. Kad smo ustanovili da nema trudnoce ja sam krenula da obracam paznju da probleme sa crevima. Pre toga sam svake zvukove u crevima pripisala trudnoci, kao i kasastu stolicu k9ja je bila veoma cesta. Ali sad kad sam otpisala trudnocu ne znam sta da mislim o crevima. Stanje je takvo da oko 4 nedelje se stalno cuju zvukovi u stomaku ali sa svih strana, mucninu sam imala ali ne da me je terala na povracanje jednostavno kad se smirim prestaje mucnina. Zanim me vase misljenje sto se problema sa zvukovima u crevima tice i sa kasastom stolicom(nema krvi u njoj). Da li treba da me zabrinjava to stanje na koje sam tek sad krenula da obracam paznju. Desavalo se da se probudim u toku noci pa slusam creva, bez ikakvih bolova ali mi ne daju spavati. Da li mislite da je nesto ozbiljno?

Katarina Antunac, dr. med.

13.09.2018. 10:30

Poštovana,
svakako se javite svom liječniku

Anastasija543

13.09.2018. 11:05

Jesam, poslata je stolica na analizu, samo sam htela da vidim sa vama da li je to nesto zabrinjavajuce, znate kakav je internet citam bas neke strasne stvari pa zato.

Katarina Antunac, dr. med.

20.09.2018. 10:15

Poštovana,
bez pregleda i nalaza ne može sa baš ništa reći. Slušajte svog liječnika

foxsmoulder

16.01.2020. 10:26

Postovana doktorice, posto trenutno nije u funkciji neki mozda prilagodeniji podforum postaviti cu pitanje ovdje. Imam 20 godina i zadnjih par godina mi se svakih par mjeseci zna dogoditi da nakon defekacije na wc papiru vidim sitno koju kapljicu svjetlo crvene krvi i uz laganu bol prilikom brisanja. Taj problem bi obicno trajao tjedan dana i nestao. U posljednjih mjesec dana sam vec jednom opet dobio iste simptome koji su potrajali jedno tri tjedna i onda prestali i eto opet pred dva dana se javili. Nakon obavljene nuzde osjecam svrbez narednih sat vremena. Zelio bih napomenuti da nemam nikakvih drugih tegoba niti bolova i imam redovitu stolicu svaki dan normalnog izgleda. Imam li mozda neki razlog za brigu s obzirom da mi je baka vec imala rak debelog crijeva?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovani,
moguće se radi o hemoroidima ali se svakako morate javiti liječniku da Vam pregleda završno crijevo

foxsmoulder

30.04.2020. 18:00

Postovani! Musko sam i imam 20 godina i jedan problem koji me muci zadnjih dva tjedna. Naime pred dva tjedna sam osjetio grceve i boloveu predjelu crijeva i napuhanost sve skupa u trajanju od tjedan dana. U tom periodu osim grceva i bolova koji su se pojavljivali nekoliko puta dnevno i trajali otprilike minutu , vecinu vremena sam cuo kako mi crijeva/probava rade. U tom periodu imao sam jedan dan temperaturu 37,8 bez drugih simptoma te sam dva puta imao proljev. Nazvao sam svoju doktoricu i rekla je da ukoliko ne prode u sljedecih dan dva da donesem uzorak stolice na analizu. Simptomi i bolovi su prestali tako da nisam predao stolicu na analizu i bilo je dobro sve do pred dva dana kada mi se opet javlja isti problem. Trenutno imam temperaturu 37, nije se povecavala do sada opet osjecam povremeno nelagodu i grceve u crijevima i cujem ih kako "rade"/probavljaju te sam danas jednom imao proljev. Ponovno sam nazvao doktoricu i rekla je da sljedeci tjedan donesem uzorak stolice i izvadim krv ukoliko se sotuacija ne poboljsa. Mozete li mi dati neko misljenje o cemu se radi . Napomenuo bih da se hranim raznovrsno ako to sta pomaze.
Unaprijed hvala na odgovoru!

foxsmoulder

01.05.2020. 13:00

Zaboravio sam napomenuti da cijelo to vrijeme imam pojacani nagon na podrigivanje i vjetrove jer se osjecam napuhano, ako vam to pomaže pri dijagnozi. Stolica mi je redovita svaki dan i normalnog izgleda osim tada kad imam proljev.

Katarina Antunac, dr. med.

08.05.2020. 01:55

Poštovani,
sukladno dogovoru, javite se svom liječniku