Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 264 | Broj poruka: 843

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Stereotaksijska ablativna radioterapija(SABR)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mely123

24.01.2020. 19:00

Poštovanje,
već sam Vam bila pisala,ali radi nesigurnosti opet Vam se javljam.
Tata mi je zbog metastaza na jetri krenuo na kemoterapiju i na SABRT(stereotaksijsku ablativnu radioterapiju).Zasad je primio 9 ciklusa kemoterapije i jedan tretman SABR terapije.
Vezano uz SABR,na nalazu mu piše da je proveden radiokirurški zahvat sekund.jetre tehnikom Rapid Arc.korištenjem 8 parcijalnih koplanarnih lukova,fotonima X10FFF aplicirano je 25 Gy na 80%-u izodozu(TD 31.25Gy u jednoj frakciji).
Na zadnjoj kontroli prije SABRT mestastaze su se značajno smanjile u usporedbi sa prijašnjim nalazima radi kemoterapije...Sad mu je zakazana kontrola sa MSCT nalazima za tri mjeseca.
Koliko tretmana uopće sadrži SABRT i dali postoji nogućnost da su sekundarizmi "uništeni" već nakon jednog tretmana SABRT?
Pošto mi je tata rekao da je primio nešto intravenozno(tipa kao infuzija) i nekakvu inekciju prije SABRT,prepostavljam da to spada u pripremu,ali što bi to zapravo trebalo biti?
Te dali tata nakon tih kemoterapija i nakon nedavne SABR terapije(gore sam navela što je ona sadržavala)predstavlja izvor zračenja za okolinu(trudnice,djecu)?
Jer sam čitala da postoje neke vrste terapija kada je pacijent izvor zračenja(i zrači),a i neke kada on nije izvor(pa ne predstavlja opasnost za okolinu),ali nezz u koje on sada spada....
Molila bih Vas na odg.

Hvala lijepa unaprijed.
Pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovana,
kao što sam Vam već ranije rekla, budite bez brige, bolesnik nakon SABR-a nije radioaktivan, ne zrači i nije opasan za okolinu.
Što je primio prije samog zahvata intravenozno, morat ćete pitati liječnika koji mu je to dao.
U metastatskoj bolesti okosnicu liječenja čini kemoterapija te ju svakako treba nastaviti, dok god djeluje i dok god se podnosi. Odluku o eventualnom ponovnom SABR-u jetrenih metastaza neka donese isključivo onkolog koji bolesnika liječi kemoterapijom po uvidu u kontrolne nalaze.

Minamina1234

12.02.2020. 13:25

Poštovanje. Naime moj problem je sljedeci, kad normalno jedem stolica mi izgleda takodje normalno, a kad uzimam manje kolicine hrane bude tanka. Imam li razloga za brigu ? 4 dana je normalno sasvim izgledala dok danas samo sam doruckovala eventualno 3-4 zalogaja i stolica je bas bila tanka. Da li je opasno ? Hvala unaprijed !