Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stereotaksijska ablativna radioterapija(SABR)


Autor Poruka

Mely123

24.01.2020. 19:00

Poštovanje,
već sam Vam bila pisala,ali radi nesigurnosti opet Vam se javljam.
Tata mi je zbog metastaza na jetri krenuo na kemoterapiju i na SABRT(stereotaksijsku ablativnu radioterapiju).Zasad je primio 9 ciklusa kemoterapije i jedan tretman SABR terapije.
Vezano uz SABR,na nalazu mu piše da je proveden radiokirurški zahvat sekund.jetre tehnikom Rapid Arc.korištenjem 8 parcijalnih koplanarnih lukova,fotonima X10FFF aplicirano je 25 Gy na 80%-u izodozu(TD 31.25Gy u jednoj frakciji).
Na zadnjoj kontroli prije SABRT mestastaze su se značajno smanjile u usporedbi sa prijašnjim nalazima radi kemoterapije...Sad mu je zakazana kontrola sa MSCT nalazima za tri mjeseca.
Koliko tretmana uopće sadrži SABRT i dali postoji nogućnost da su sekundarizmi "uništeni" već nakon jednog tretmana SABRT?
Pošto mi je tata rekao da je primio nešto intravenozno(tipa kao infuzija) i nekakvu inekciju prije SABRT,prepostavljam da to spada u pripremu,ali što bi to zapravo trebalo biti?
Te dali tata nakon tih kemoterapija i nakon nedavne SABR terapije(gore sam navela što je ona sadržavala)predstavlja izvor zračenja za okolinu(trudnice,djecu)?
Jer sam čitala da postoje neke vrste terapija kada je pacijent izvor zračenja(i zrači),a i neke kada on nije izvor(pa ne predstavlja opasnost za okolinu),ali nezz u koje on sada spada....
Molila bih Vas na odg.

Hvala lijepa unaprijed.
Pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovana,
kao što sam Vam već ranije rekla, budite bez brige, bolesnik nakon SABR-a nije radioaktivan, ne zrači i nije opasan za okolinu.
Što je primio prije samog zahvata intravenozno, morat ćete pitati liječnika koji mu je to dao.
U metastatskoj bolesti okosnicu liječenja čini kemoterapija te ju svakako treba nastaviti, dok god djeluje i dok god se podnosi. Odluku o eventualnom ponovnom SABR-u jetrenih metastaza neka donese isključivo onkolog koji bolesnika liječi kemoterapijom po uvidu u kontrolne nalaze.

Minamina1234

12.02.2020. 13:25

Poštovanje. Naime moj problem je sljedeci, kad normalno jedem stolica mi izgleda takodje normalno, a kad uzimam manje kolicine hrane bude tanka. Imam li razloga za brigu ? 4 dana je normalno sasvim izgledala dok danas samo sam doruckovala eventualno 3-4 zalogaja i stolica je bas bila tanka. Da li je opasno ? Hvala unaprijed !

Mely123

17.03.2020. 10:45

Poštovanje,

imam kratko pitanje.Tata je ovaj tjedan zavrsio prvi ciklus kemoterapija u klinici za tumore,te za 3 tjedna ima konzilij na koji mora donijeti nalaze( Mr abdomena i zdjelice,RTG srca i pluca),da se vidi u kakvom su stanju mestastaze na jetri,te dali ima novonastali.....
Tata sljedeći tjedan također ima kontrolni pregled nakon primjene prve terapije SABRT-a u poliklinici(bit će urađen CT pluća,abdomena i zdjelice),pretpostavljam sa istim ciljem da se vidi stanje metastaza....
Tata se nažalost nije sjetio pitati,dok je bio na zadnjoj kemoterapiji doktoricu na odjelu dali bi mu vrijedili ti nalazi CT-a umjesto MR-a za konzilij.
Te mene to zanima,dali bi mu ti nalazi CT-a vrijedili,da nemora ići dodatno na MR?
Jer nebih htjela da sad u ovo vrijeme zbog virusa koji hara se previše kreće naokolo.
Naravno ako je CT dostatna pretraga,ako vi kažete da nije onda ćemo morati i MR obaviti.

Hvala unaprijed
Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

24.03.2020. 09:35

Poštovana,
Klinka za tumore radi manje-više normalno za bolesnike koji su u aktivnom liječenju, jedino su reducirane redovne dugogodišnje kontrole tako da je najbolje da kontaktirate doktoricu telefonom ili mailom pa se dogovorite. Mislim da ne bi trebalo biti problema ali provjerite za svaki slučaj.

Mely123

24.03.2020. 10:45

Poštovana doktorice,
hvala na odgovoru

Lp

Mely123

01.04.2020. 15:10

Poštovana doktorice,

nažalost ću Vas morati opet gnjaviti,htjela bih Vas zamoliti za mišljenje vezano uz nalaze MR-a i CT-a.
Navest ću Vam i stariji nalaz MR-a,tako da imate uvid u prijašnju situaciju.

MR abdomena od 27.11.19
Jetra;
Ventralno na granici IV i VIII segmenta prikazuje se okrugla tvorba promjera 1,0 cm,postkontrasno se rubno inhibira,može odg kolekciji gušćeg tek sadržaja,sa snimkama od 8mj veličinom u regresiji.
Unutar VIII seg prikaže se oštro ocrtana kolekcija gušćeg tekućeg hemoragiziranog sadržaja,veličinom 4,0x2,5cm sa snimkama od 8mj u regresiji.
Lateralnije se prikaže okrugla,oštro ograničena tvorba promjera 0,9cm,sa snimkama od 8mj u regresiji.Limfni čvorovi su uredni.

MR abdomena od 31.03.20
U komparaciji sa ranijim pregledom od 8mj 2019,vidi se regresija sekundarni lezija jetre.
U desnom režnju jetre formira se nekrotična lezija promjera 35mm(ranije veća promjera 5cm).
Vidi se konglomerat nekrotičnih limfnih čvorova između VCI i konfluensa porte,tj.glave gušterače promjera cca 5x2cm(a ranije manji duguljasti 2x1cm).
Lijevo subdijafragmalno vidi se intraperitonelani sekundarni nodus promjera 16mm(u komparaciji sa ranijim nalazom se bolje diferencira,veći).
Gušterača,slezena,nadbubrežne žljezde,peritoneum,retroperitoneum,prikazani dio gornjeg toraksa,muskuloskeletni sustav uredni.
Zaključak: Status stacionaran,u kontrolnom intervalu vidi se potpuna regresija sekundarizama jetre.Sekundarno povećanje infiltrirani limfnih čvorova prekavalno i intraperitonealno lijevo subdijafragmalno.

CT od 26.03.20
CT pluća,abdomena i zdjelice,poslije provedenog RADIOKIRURŠKOG ZAHVATA sekundarni promjena jetre od 23.12.19

Oba plućna krila bez upalnih promjena,unutar plućnih krila nema nodoznih promjena.
Medijastinum bez patoloških promjena.
Pojedinačni limfni čvorovi duguljastog oblika vidljivi uz donji dio traheje desno promjera 6mm,te gornjeg dijela traheje lijevo 4mm.
Traheobronhalno stablo uredno.Srce i kr žile uredne.Na koštanim strukturama nema promjena.
JETRA;
Uredan lijevi režanj.
Desni režanj VIII seg,ovalna oštro ograničena hipodenzna zona promjera 31x22mm(ranije 42x28mm),te uz nju lateralnije sitna hipodonzna od 2mm.Okolno tkivo jetre pokazuje neoštro ograničenu zonu postradijacijski promjena.Ostalo uredno.Slezena uredna,pankreas uredan.
Uz medijalnu konturu duodenalnog kvadranta vidljiva nepravilno oblikovana hipodenzna zona,dijelomično nalik vijugama crijeva širine do 18 mm,bez rekativnih promjena koje odg stanju poslije op zahvata jejunuma.
Nadbubrežne žljezde i bubreg uredni.
Retroperitonealna limfasmdenopatija intraortokavalno s pojedinim limfnim čvorovima promjera 7mm.
Uredan nalaz velike i male zdjelice.Na koštanim strukturama nema promjena.
Zaključak:parcijalna regresija radiokirurški tretirani sek promjena desnog režnja jetre.


Imala bih uz ovo sve gore navedeno par pitanja,pa bih Vas lijepo molila za odg.

1. Shvaćam da su na jetri još sek promjene prisutne,ali ne shvaćam gore navedene promjene što se tiču limfnih čvorova?Dali se tumorska masa proširila i na navedene limfne čvorove?

2. U nalazu MR-a od 31.03.20 se navodi i nodus promjera 16mm,dali je i to limfni čvor ili se misli na na nešto drugo?

3.Imam osjećaj kada čitam nalaze MR-a i CT-a da se razlikuju u navodima tih limfnih čvorova,pa se ni sama nemogu više orijentirati di je šta.....???

4. Dali bih u ovom slučaju(smanjena sek promjena jetre bila bolja klasična operacija ili da se nastavi SABRT (spaljivanje) metastaza jetre)? Što bi bilo učinkovitije?

5.Dali se liječenje kemoterapijom nastavlja(nadam se da da),pošto je tata do sad primao kemoth po FOLFOX-u,dali postoji i dali bi bila učinkovitija neka jača vrsta kemoterapije?Ili eventualno neka druga vrsta lijèčenja(imunoterapija)?

6.Ako je tumorska masa zahvatila navedene čvorove,dali to predstavlja opasnost širenja tumora na druge organe ili se to širenje može spriječit na neki način bilo operacijom(odstranjenjem limf čvorova) ili kemoterapijom?

Svjesna sam da je poruka opsežna,kao i navedena pitanja.Žao mi je zbog toga,jer znam da Vam to iziskuje puno vremena za odg.Ali samo nastojim na bilo koji način saznati neku informaciju koja bi mome tati pomogla u daljnjem liječenju.
Mislim da je svaki savjet dobrodošao u svemu ovome.
Hvala na vremenu koje ulažete za sve ovo.

Lijep pozdrav

Mely123

03.04.2020. 20:30

Poštovana doktorice,
moram se nadovezati na prethodnu poruku.
Pošto je tata išao na konzilij,odmah sam Vam htjela napisati što mu je pisalo u odluci konzilija.

(Postignuta kontrola volumena tumorske mase.Indicira se nastavak liječenja terapijom održavanja,kapecitabinom-npr.Xalvobin a 500mg.
Lijek ne uzimati do dolaska u ambulantu,naveden je datum kada mora doci i mora donijeti nalaze kompletnog laboratorija).

Malo sam razočarana jer mu kemoterapija nije nastavita,te se bojim da ove tablete nisu toliko djelotvorne kao sama kemoth.
Dali one uopće sadrže ono što je sadržavala i sama kemoth?Bojim se da bi radi toga moglo doći do daljnjeg širenja tumora..
Koje je Vaše mišljenje što se tiče toga,te dali bi eventualno trebali razgovarati s doktoricom koja je odlučila ovo gore da se ipak ako je ikako moguće nastavi s kemoth?

Nadam se Vašim odgovorima na prethodnu i trenutnu poruku.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

14.04.2020. 14:25

Poštovana,
jako je nezahvalno pokušati interpretirati ove nalaze te se unaprijed ograđujem. Načelno bih rekla da se tumor, prema nalazu MR-a proširio na limfne čvorove koji su sada 5 cm. Ne opisuju se na ranijem MR-u, spominje se i nekroza, ne znam da li je i to područje zračeno? U svakom slučaju, prema MR-u postoji tumorska masa u ovim limfnim čvorovima te u još jednom, ovom od 16 mm. Na CT-u se ne opisuje ništa tako da ste potpuno u pravu, nalazi se razlikuju. Ne znam zašto je rađen i MR i CT, neke stvari se bolje vide na CT-u a neke na MR-u pa najbolje da pitanje postavite i onom tko je zatražio pretrage.
S obzirom na dostupne mi podatke mislim da zasad nema potrebe inzistirati na blo kakvom obliku lokalnog liječenja te bih bila sklona kemoterapiji. Operacijom se u ovom slučaju ne može spriječiti širenje tumora na druge organe.
Vidim i da je i Konzilij istog mišljenja. Propisana terapija Xalvobinom (kapecitabin) jest kemoterapija, bez obzira što se uzima na usta a ne venski. Konzilij ima uvid u potpunu medicinsku dokumentaciju, rezultate pretraga te opće stanje bolesnika i druge bolesti od kojih eventualno boluje te sam uvjerena da je odluka ispravna.
Jasno, uvijek je dobro razgovarati s liječnikom koji vodi bolesnika. Od njega ćete ipak dobiti najtočniji odgovor.

Mely123

16.04.2020. 19:10

Poštovana doktorice,
u uputama o lijeku kapecitabin(xalvobin),koji tata počinje koristiti kao jedan od oblika kemoterapije,stoji da se treba konzultirati s liječnikom u slučaju;
konzumacije lijeka i problema sa srcem,te u slučaju konzumacije lijeka i primjene terapije zračenjem.

Zanima me dali je zaista kontraindicirano koristiti taj lijek u sljedećim slučajevima?
Tata je na zadnjem EKG-u imao učestalije ventrikularne ekstrasistole(bigeminije).Radi kojih je dobio terapiju(concor 2.5 mg)od onkologa,ali pošto smo zamjetili na predzadnjem nalazu krvi smanjen broj trombocita(što se navodi kao moguća nuspojava ovog lijeka),tata ih više ne pije.Te je sada broj trombocita uredan.
Želim reći da ćemo napraviti holter EKG-a(što je preporuka liječnika )čim uspijemo dobiti termin,da saznamo o čemu je točno riječ i dali je zaista potrebna terapija.
Inače on nije imao problema sa srcem,a i na zadnjem nalazu CT-a(koji sam Vam gore navela) doktor nije naveo ništa što bi pobudilo sumnju u neke značajnije probleme sa srcem.
A i tata bi trebao nastaviti sa SABR terapijom(zračenjem mestastaza).Nadam se da korištenje xalvobina ne onemogućava primjenu terapije zračenjem??!!

Hvala na dosadašnjim odgovorima koji uveliko pripomognu.

Lp

Mely123

17.04.2020. 21:30

Poštovana dr.,

zaboravila sam pitati,dali bi u ovom slučaju(gore u prethodnim porukama su navedeni nalazi,koje sam nedavno navela)
bilo pametno odstraniti metastaze iz jetre kirurškim putem(jer im se smanjio broj,a i veličina) ili da tata dalje nastavi sa SABRT(spaljivanjem mestastaza) jetre,što se do sad pokazalo učinkovito,AKO TAKO MOGU REĆI????
A uz to naravno nastavit sa uzimanjem Xalvobina,koji bi eventualno mogao smanjiti uvećane limfne čvorove( neznam dali se to uopće može postići sa xalvobinom???).
Te me zanima koja je razlika između klasičnog zračenja na koji idu mnogi oboljeli pacijenti pararelno sa kemoterapijom i ovog zračenja,odnosno spaljivanja metastaza(SABRT)?Što je učinkovitije?

Oprostite još jednom na ovolikim upitima.

Srdačan pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

23.04.2020. 13:20

Poštovana,
kao što stoji u uputama, kod primjene kapecitabina treba se konzultirati s liječnikom u slučaju problema sa srcem, te u slučaju konzumacije lijeka i primjene terapije zračenjem. Liječenje, dakle nije kontraindicirano a vidim da Vaš onkolog vodi brigu o mogućem učinku na srce te ga svakako poslušajte.
Kapecitabin se nekad daje u kombinaciji s konvencionalnim (klasičnim) zračenjem a smije li ga se uzimati te u kojoj dozi uz SABR, ne znam.
Nisam kirurg pa Vam ne mogu reći da li je sad moguće operirati jetru. Također nemam detaljan uvid u dosad provedeno zračenje pa Vam ne mogu reći ima li smisla nastaviti i smije li se uopće nastaviti zračenje s obzirom na ozračeni volumen, dozu i organe od rizika. To Vam može reći liječnik koji je provodio dosadašnje zračenje.
Kapecitabin može smanjiti tumorom uvećane limfne čvorove.
Konvencionalno zračenje se provodi u puno manjih dnevnih frakcija zračenja (otprilike 15- 40), traje tjednima te najčešće nije tako precizno kao SABR. Dokazano je učinkovito te može izliječiti bolesnike s tumorima koji nisu metastazirali, bilo da se primjenjuje kao primarno zračenje (samo ili uz kemoterapiju) ili kao adjuvantno (dodatno) nakon što je tumor uklonjen operacijskim zahvatom. Kod bolesnika s metastazama konvencionalnim zračenjem se mogu ublažiti tegobe koje te metastaze izazivaju ali se ne može izliječiti bolesnika.
SABR koristi visoke doze zračenja, najčešće kroz 1-5 frakcija i jako je precizno. Uglavnom se koristi u tretiranju metastaza koje se ne mogu kirurški odstraniti. Njime se smanjuje veličina metastaze te ukupni volumen tumora. To može poboljšati kontrolu bolesti, međutim, njime nije moguće postići izlječenje.

Mely123

24.04.2020. 14:20

Poštovana doktorice,

hvala Vam na detaljnom odgovoru.

Lijep pozdrav

Mely123

30.05.2020. 13:05

Poštovana doktorice,

tata trenutno uzima xsalvobin(4,0,4).
Ali mu je jako loše odkad je na toj vrsti terapije(mučnine konstantno i bolovi u području jetre,di se nalazi mestastaza pretpostavljam).
Na zadnjoj kontroli mu je onkolog rekao,da smanji terapiju na (3,0,2) radi nuspojava,te preporučio ako se nastave smetnjene dalje da prestane sa uzimanjem tableta.Smetnje su se nastavile,ali on nebi htio prestati sa uzimanjem tableta,tj pokušao bi izdržati jos ova dva ciklusa što ima na tabletama.
Što Vi mislite,što je pametno u toj situaciji,da pokuša izdržati ili da prestane skroz sa uzimanjem?
Te dali se može nakon završetka ovog ciklusa terapija na tabletama pacijent opet vratiti na primanje kemoterapije preko vene(jer tata tada uopće nije imao nikakvi nuspojava i puno bolje je sve podnosio,te je imao apetit)?
Mislite da bolove u području jetre uzrokuju tablete,jer dok je primao kemoth venski nije imao te bolove(a mestastaza je uvijek bila tu)?

Zahvaljujem unaprijed na odg
Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

05.06.2020. 15:50

Poštovana,
mislim da je najbolje poslušati svog liječnika. Kad se daje kemoterapija u metastatskoj bolesti, poanta je da kemoterapija drži bolest pod kontrolom a istovremeno ne uzrokuje više smetnji nego što ih uzrokuje sam tumor i tu treba pronaći ravnotežu.
Načelno se uvijek može vratiti na neki oblik venske terapije ali samo vaš onkolog može reći ima li to smisla i koju terapiju može dati, ovisno o onom što je bolesnik ranije primio, kako je djelovalo, kako se podnosilo itd.
Mislim da je malo vjerojatno da su bolovi područja jetre uzrokovani tabletama. Prije će se raditi o napredovanju bolesti ili nuspojavi zračenja.