Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


promjena izgleda stolice


Autor Poruka

gugili

23.11.2007. 12:40

Poštovani,vec jedan mjesec recimo svaka treca ili cetvrta stolica je tanka.krv nisam primjetio.prije otprilike 3 do 4 mjeseca vrlo cesto sam imao gasove.prije pola godine mi je iz crijeva izlazio jedna kao bezbolna oteklinana lijevoj strani.vec dugo je nema,vratila se unutra.sada imam problema sa zgaravicom i kiselinom.povremena mala bol u gornjem dijelu trbuha,zarenje i bol iza prsne kosti.imao i otezano gutanje.sad se to stabilizovalo i cini mi se povuklo.pio sam jako puno lijekova u posljednjih dva i pol mjeseca jer sam prelezao upalu pluca i imam hronicni faringitis.godina 27.svi nalazi sto se tice krvi(labaratorija)koje sam uradio su jednostavno odlicni.na internetu sam citao neke simtome za nedaj Boze tumor debelog crijeva pa me zanima da li tanka stolica mora to nuzno da znaci ili moze biti i zbog nekih drugih razloga.Znaci napominjem da traje vec mjesec dana.pio sam gastal,sada pijem inhibitor protonske pumpe.dnevno ima dvije do tri stolice.nekad je normalana.proljev nemam.jednom u deset dana se desi da imam jednu stolicu takvu.eto to je to u principu.poslan sam da uradim radioloski snimak ali zbog guzve narucen sam za dva i pol mjeseca.doktoru ovo za stolicu nisam rekao jer me jednostavno nije ni pitao sta je kada sam usao u ordinaciju samo je rekao aha znam radili smo gastroskopiju prije godinu dana,rekao mu simptom zarenja,zgraavice i kiseline,napisao nalaz i da tako kazem izbacio me iz kancelarije.Eto to je to,lijep pozdrav i nadam se da ce te mi odgovoriti sto prije...

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.11.2007. 22:30

Svaka promjena stolice, kao što je učestalost, promjena boje, debljine, konzistencije ili pojava primjesa kao što su krv ili sluz u stolici, može biti simptom neke bolesti, ne nužno tumora, ali je najvažnije isključiti da se ne radi o tumoru. To je sve što vam ovim putem mogu reći. Preporučam vam da svakako odete na pregled gastroenterologu.

gugili

10.12.2007. 19:00

Poštovani,
najnoviji nalaz je sljedeci,a radjena je ezofagogragija i rtg gastroduodenuma
Dijaskopski kao i na ucinjenim ciljanim snimcima jednjak je urednog polozaja,sirine lumena,pravilnih kontura i sluznice.pasaza kontrasta kroz jednjak i kardiju potpuno nesmetana.U trendelenburgovom polozaju ne dokaze se postojanje hijetalne hrenije.zeludac je visoko dijelom poprecno polozen,kaskadne forme tako da se nalazi gotovo u polozaju subvolvulusa.Kroz piloricni kanal kontrast nesmetano pasira u manji bulbus duodeni a duodenalni zavoj razvucenog toka.
Zakljucak
nalaz ukazuje na veliku kaskadu u forniksu zeluca tako da je zeludac gotovo u polozaju subvolvulusa visoko i dijelom poprecno polozen a razvucen tok duodenalnog zavoja je najvjerovatnije posljedica polozaja i forme zeluca.Radioloski nalaz na jednjaku uredan.
Molio bih vas da mi objasnite ako je moguce o cemu se zapravo radi,koliko je opasno sve,kakav je nacin lijecenja,da li je potrebno raditi dalje pretrage itd.Nadam se da cete mi sto prije odgovoriti.
Unaprijed hvala,Adi

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.12.2007. 10:25

Ovakav položaj i oblik želuca kakav je kod vas opisan je samo varijanta u građi organizma. Sama po sebi ne predstavlja bolest,ali može uzrokovati stanovite probleme u funkciji kao što su, grčevi, napetost u gornjem trbuhu, podrigivanje, žgaravica, čujan rad želuca i slično. Tegobe, osobito žgaravica, se mogu smanjti lijekovima, a vi već uzimate inhibitore protonske pumpe. Nastavite s pretragama. Kod vas treba pregledati i debelo crijevo.