Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pseudomixoma peritonei


Autor Poruka

Sead

23.10.2020. 22:40

Poštovani,
ja sam 1951. godište, pod Dg: Pseudomixoma peritonei sa visokim tumor markerima CEA 29,8; CA19-9 57,6; CA 125 260,8 i u aprilu 2020. godine upućena sam na citoreduktivnu operaciju sa HIPEC terapijom. Prvu operaciju je bila 2008. godine Apendectomia Dg: Cystadenoma rupturatum deinde pseudomixoma peritonei. Druga operacija je bila 2012. godine Hysterectomia et adnexetomia PHD biopsije Pseudomixoma peritonei.
Zadnja operacija je bila 9.9.2020. godine i Dg: Carcinosis peritonei i Adenocarcinoma mucinosum, a nije bilo indicirano sprovesti HIPEC. Ugrađena mi je ileostoma.
NALAZ biopsije 24.9.2020. - opis- uzorak: en bloc resekcija 45 cm tankog crijeva i oko 60 cm debelog crijeva. Makroskopski opis: crijevo, tj. okolno masno i vezivno tkivo su u potpunosti uklopljeni u difuzno infiltrirajuću mucinoznu tumorsku masu. Mikroskopski opis: oko 99% tumora čini ekstracelularna sluz unutar koje se nalaze oskudne trake atipičnih epitelnih stanica. Imunohistokemijski nalaz: tumorske stanice su pozitivne na CDX2 i CK20, a negativne na CK7 što sugerira primarno porijeklo iz probavnog sustava. Napomena: obzirom da opisana mucinozna masa u potpunosti uklapa crijevo i okolno masno tkivo te kako su sve strukture praktički prebrisane opisanim mucinoznim tumorom, nije moguće izolirati limfne čvorove niti je orimjenjiv strukturiran nalaz kakav se uobičajeno daje za adenokarcinome probavnog sustava.
Molim vas mišljenje o prognozi bolesti, kontrolnim nalazima i pregledima i potrebnoj terapiji.

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2020. 10:30

Poštovani,
predložila bih CT toraksa, abdomena i zdjelice, gastroskopiju te kolonoskopiju a daljnje pretrage ovisno o dobivenim nalazima.
Terapija bi bila kemoterapija sa ili bez bioterapije, opet ovisno o dobivenim nalazima te eventualno detaljnijem patohistološkom nalazu. O svemu tome ovise mogućnosti liječenja i prognoza.