Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak debelog creva


Autor Poruka

gesund

06.02.2008. 10:40

Postovani, molim vas za pomoc.Naime, moja majka (60god.) je 28.12.2007.operisana od raka debelog creva koji se nalazio od 5. do 13.-og cm.Rak je identifikovan 22.09.2007. a sve do 24.11. je imala terapiju.Ona se sastojala od zracenja,intravenske hemoterapije i oralne-xeloda.Pre operacije je uradjen kontrolni CT i nisu vidjene nikakve promene osim uvecanih zlezdi.U toku operacije hirurg je primetio malu promenu na jetri 8mm, uklonio je u potpunosti a ex-temp. analiza je potvrdila metastazu.Moje pitanje se odnosi na nalaz pH zlezdi (koliko sam razumela) jer niti nam je ko sta rekao, objasnio, a tek njoj nista nisu rekli.Smatraju da je bolje da se oporavlja nego da razmislja.PH nalaz je sledeci: adenocarcinoma invasivum intestini crassi HG2 in stadio D secundum Astler-Coller pt 3c/dN1(1/12) Ml LOVO.Zanima me znacenje ovog nalaza i da li hemoterapija pomaze u tom slucaju ili je neophodna nova operacija? 07.02.2008.zakazana je prva terapija koja ce biti (za sada) samo intravenska hemoterapija. Hvala na pomoci. S postovanjem O.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.02.2008. 15:10

Kod vaše majke se radi o primarno inoperabilnom karcinomu rektuma s metastazama u limfne čvorove i jetru. Kemoterapijom koja je provedena prije operacije tumor rektuma je smanjen što je omogućilo operaciju, to jest odstranjenje tumora rektuma, regionalnih limfnih čvorova i metastaza u jetri. Kao što sam već rekao patohistološki nalaz je potvrdio da se radi o metastazama u regionalne limfne čvorove. Međutim, također patohistološki, je potvrđeno da su već prisutne i metastaze u jetri, a to je sada od najveće važnosti. Radi se dakle o karcinomu debelog crijeva s metastazama u jetru, klinički stadij IV, najuznapredovaliji mogući stadij. Ako ste dobro naveli u svom pitanju, za vrijeme operacije odstranjene su sve vidljive tumorske mase(rektum, limfni čvorovi i metastaze u jetri) što je vrlo dobro za vašu majku. Međutim, ipak se radi o metastazama u jetru i vrlo je velika opasnost da će se one ponovno pojaviti(u jetri ili negdje dugdje). Također je velika opasnost od ponovne pojave tumora u maloj zdjelici na mjestu odstranjenog tumora jer se radilo o lokalno vrlo uznapredovalom tumoru(zahvaćao je crijevo na dužini od čak 8 cm i širio se u okolno tkivo). Zbog toga je kod vaše majke nužno nastaviti liječenje kemoterapijom da bi se ako je ikakao moguće spriječila ili barem odgodila ponovna pojava metastaza. Operativnim odstranjenjem metastaza u jetri(kao što je učinjeno kod vaše majke) i naknadnom kemoterapijom uspije se kod 30% slučajeva postići dugogodišnje preživljenje bez ponovne pojave metastaza, što se praktički može smatrati izliječenjem. Preporučio bih također da se kod vaše majke razmotri i zračenje zdjelice ne bi li se spriječila ponovna pojava tumor na mjestu odstranjenog tumora/rektuma.

gesund

13.02.2008. 10:15

Postovani,
zahvaljujem Vam na iscrpnom i jasnom odgovoru.Puno ste mi pomogli u saznanjima sta dalje ciniti, kako se ponasati.Jedino mi ostaje nedoumica sto se tice zracenja: da li razgovarati sa dr o mogucnosti primene ili pustiti da vidim sta ce dalje biti primenjeno?
Jos jednom hvala za odvojeno vreme i odgovor koji ste mi uputili.
S postovanjem
O.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.03.2008. 22:25

Svakako s liječnikom porazgovarajte i o mogućnosti zračenja.

bojan

25.03.2008. 10:15

Poštovani, prije otprilike 3 mjeseca primjetio sam da imam hemoroide. Mislim da se radi o unutarnjim koji prilikom pražnjenja crijeva izađu malo van pa se povuku. Nemam nikakvih krvarenja, ili specijalnih tegoba osim što sam primjetio u par navrata da mi je stolica bila nekako uža nego ranije. Uplašio sam se s obzirom da sam pročitao sužena (olovkasta ili trakasta) stolica može biti simptom ralka debelog crijeva. Napravio sam kompletnu krvnu sliku, jetrene nalaze i hemokulturu i sve je OK. Imam 42 god. Moje je pitanje da li sužena stolica može biti zbog hemoroida.Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.03.2008. 20:45

Sužena, uska ili olovkasta stolica je vrlo često uzrokovana tumorom. Hemeroidi i tumor mogu postojati istovremeneo. Jedini način da sa sigurnošću utvrdite da li se kod vas radi o tumoru ili nečem drugom je da odete na pregled kirurgu ili subspecijalistu proktologu.

mateja15101990

07.05.2008. 11:20

Poštovani,

Prošla su puna 3 mjeseca otkako sam prestala primjenjivati rigoroznu UN dijetu. Držala sam se svih uputa točno 6 mjeseci i izgubila 20-ak kilograma. Nedavno su mi se počeli pojavljivati zabrinjavajući simptomi što se tiče stolice i probave općenito. Imam osjećaj da mi je pražnjenje stolice nepotpuno, izgubila sam osjet u rektumu, imam bolove u donjem dijelu leđa i prednjem dijelu trbuha, nadutost nije previše izražena, prisutni su proljevi i stolica je sluzava(možda je uzrok tome FITOLAX kojeg redovito uzimam), a i stolica mi se nekako čini tankom (ne poput olovke, ali...). Ne znam imaju li svi ovi simptomi veze sa dijetom ili to nije povezano?? I prije dijete imala sam probleme sa stolicom, ali ne ovakve. Tada sam imala tvrdu stolicu. Ne znam što da radim. Molim vas za savjet!!!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.05.2008. 22:15

Otiđite na pregled gastroenterologu.

Gogo

25.08.2008. 11:05

Poštovani! Mojoj supruzi ( 1980 godište), prije 15 dana dijagnosticiran je rak debelog crijeva sa metastazom na jetri ( oko 15cm). Supruga je u bolnici i sutra (26.08.2008), ima operaciju odstranjivanja debelog crijeva te metastaza na jetri. Sam kirurg nije optimističan, jer se boji da metastaze nisu zahvatile velike krvne žile u jetri (potrebno odstranici cijeli desni režanj). Naravno da se preporuča i kemoterapiju. Do sada nije imala nikakovih simtoma ove opake bolesti. Kakove su prognoze nakon operacije, kolike su šanse da se metastaze prošire dalje u tijelo? Ona je veliki borac i zajedno vjerujemo u pozitivan ishod. Zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.08.2008. 01:40

Izgledi vaše supruge ovise o rezultatima operacijskog zahvata. Međutim, samo je oko 20% vjerojatnosti da će moći biti odstranjena kompletna masa bolesti(tumor debelog crijeva, limfni čvorovi i metastaza u jetri). Od onih bolesnika kod kojih se uspije odstraniti kompletna masa bolesti oko 20%-35% ih preživi 5 godina nakon operacije.
Ukoliko ne bude moguće odstraniti kompletnu masu bolesti, tada su izgledi vrlo loši. Manje od 50% bolesnika preživi dvije godine s metastazama u jetri. U svakom slučaju, nakon operacije će kod vaše supruge biti potrebno provoditi kemoterapiju, najvjerojanije u kombinaciji s bevacizumab-om("Avastin"-mnoklonalno protutijelo) ili ako bude odstranjena kompletna masa bolesti tada kombinacija bazirana na 5-fluorouracilu.

dmarija

26.08.2008. 17:00

postovani, mojoj majci (65) odstranjen je karcinom kolona (adenokarcinom dukes c) prije 2 godine i tada nije bilo metastaza na jetri ni dr. organima. (iako ga je bilo u okolnom masnom tkivu i 3 od 5 limfnih cvorova). nakon operacije je bila zracena i uzimala 8 ciklusa xeloda. sada joj je na zadnjem ct pregledu ustanovljena hipodezna lezija na 7. segmentu jetre promjera 1.8 cm, sto je onkolog opisao kao meta hepatis i uputio je na hitnu operaciju u bolnicu merkur u zg. zanima me moze li se takav zahvat obaviti u splitu? inace jetra joj je u vrlo losem stanju jos od prije (masna). da li se moze ponoviti lijecenje xelodom ovaj put uz avastin (i da li se moze dobiti od hzzo-a)? s obzirom da je i moij otac bolovao od karcinoma pluca (a i baka s mamine strane (crijeva) i djed s oceve(crijeva)) zanima me da li postoje neki testovi za utvrdivanje genetske sklonosti ka razvoju karcinoma i da li je moguca prevencija istog?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.08.2008. 00:30

U Kliničkoj bolnici Merkur je največi i najbolji hrvatski centar za kirurgiju jetre. Nemam podatatak da li bi se takav zahvat mogao ivršiti i u Splitu. Ponavljanje kemoterapije Xeloda-om, ovog trena ne dolazi u obzir. Ukoliko ta metastaza ne bi bila odstranjena kirurški kod vaše majke bi došla u obzir kemoimunoterapija koja bi sadržavala bevacizumab("Avastin"blunk+ irinoteka+5-Ffuorouracil+leucovorin. Ta se kemoimunoterapija može dobiti na račun HZZO-a.
Za sada još nema nekih pouzdanih testova kojima bi se kod neke pojedine osobe mogla utvrditi sklonost nastanku karcinoma. Određuje se prisustvo određenih gene povezanih s određenim vrstama raka u genomu osobe za koju se na temelju genealoških podataka utvrdi da bi mogla imati nasljednu, povećanu sklonost nastanku određenog karcinoma. Ti se testovi za sada rade na malo mjesta u svijetu, a u Hrvatskoj se za sada još ne rade. Inače samo nešto manje od 10% svih karcinoma je nasljedno. Nasljedni karcinomi se obično pojavljuju u mlađoj životnoj dobi i tada su to uvijek iste vrste karcinoma kod svi članova obitelji. Kako ste naveli u vašoj obitelji je bilo dosta karcinoma, ali su sve to različite vrste karcinoma tako da ne mislim da kod vas postoji povećana nasljedna sklonost karcinomu.

dmarija

27.08.2008. 12:10

postovani, ne dolazi u obzir da se ne izvrsi operativni zahvat na jetri, jer je moja mama u odlicnom opcem stanju i moze podnijeti operaciju a i taj tumor je operabilan! dio pitanja vezan za xelodu i avastin odnosio se na postoperativno lijecenje, pa molim ponovljeni odgovor- da li se imunoterapija moze provoditi postoperativno. da li se uopce radi o istoj vrst tumora? vrijednosti tm. CEA=6,62; CA19.9=54,55. radioloski nalaz:stanje nakon resekcije rektosigmoidnog kolona s postavljenim metalnim staplerom bez znakova lokalnog recidiva. mokracni mjehur primjerene debljine stijenke slobodnog perivezikalnog masnog tkiva jetra je inhomogenije strukture u podrucju lobus kaudatusa nesto nizeg denziteta kako nativno tako i na postkontrastnim skenovima ali izgleda masne infiltracije. u podrucju 7. jetrenog segmenta vidi se hipodezna lezija promjera 1,8 cm izgleda sek. depozita. ostali parenhimni organi gornjeg abdomena su bez žarišnih promjena u cijelom prikazanom području ne vidi se uvecanja limfnih cvorova ni ascitesa.
nalaz onkologa: dg: st. post resectio recti aa II ppt adenocarcinoma dukes c; st. post irridationem et chemoterapiam; meta hepatis. na MSCT abdomena ustanovljena je diseminacija bolesti u jetru, te biokemijski. pacijent u odlicnom opcem stanju ECOG score 0. savjetuje se hitno operativno lijecenje. javiti se u kb merkur.
molim misljenje.. sto dalje?
a sto se tice nasljedne sklonosti- pravo olaksanje! zanima me koliko cesto zdravi ljudi imaju pravo na sistematski pregled i sto sve on treba ukljucivati? ja sam zadnji napravila prije 12 godina (za vozacku dozvolu.. vid, sluh, tlak..). ovo i nije bas topic ovog foruma ali mislim da bi svi malo vise trebali povesti racuna o svom zdravlju. pozdrav i podrska svima koji ovo citaju.. idemo dalje..

Gogo

30.08.2008. 12:35

Poštovani!
Hvala na odgovoru. Imam opet pitanje za vas. Naime operacijom odstranjeno je kompletno debelo crijevo i veliki dio jetre, no jetra je zahvaćena velikom metastazom. Doktor sam ne daje najbolje prognoze i govori, nije gotovo veće je gotovo kad Bog to kaže. Moram priunati da me to uopće ne ohrabruje. Pred suprugom pokušavam biti jak i bodriti ju da bude što jača i da vjeruje u oporavak i izliječenje. Spomenuo sam transplataciju jetre, na što je doktor rekao da ne dolazi u obzir. Novac nije upitan!!!!! Pitam Vas zašto? Supruga se oporavlja, ali nisam zadovoljan brzinom oporavka. Nije joj ugrađena vrećice, već je tanko crijevo spojeno na izlaz. Doktor je rekao da će biti problem rijetka stolica. Tako i je, supruga ima pelenu i vrlo rijetku stolicu. Dobiva infuziju, ne pije vodu, i sada je doktor rekao da ne rade crijeva. Sto da činim, ne želim i ne mogu se pomiriti sa situacijom. Priznajem, bio sam kod jednog doktora koji se bavi isočnjačkom medicinom, koji tvrdi da nema NE IZLJEČIVE bolesti, samo ne izlječivih ljudi. Ne daje puno nade, već želi razgovarati sa suprugom i predložiti terapiju za poboljšanje stanja do ozdravljenja, jer kaže da se može ozdraviti no to ovisi o pacijentu. Da li da ista pokušavam Što da radim, niti vaše prognoze nisu bile sjajne i jednostavno se bojim za supruzin život. Rekao sam da je borac, no danas (30.08.2008) smo se čuli i polako gubi snagu, jer ima sondu koja joj otežava gutanje, razgovor i smeta joj, a doktor ju želi još ostaviti jer ne rade crijeva, jedan dan je bolje , sutra dan lošije itako od operacije. Povraćala je juče 2 puta u roku 1,5 sati, samo tekućinu. Danas još nije i iskreno se nadam da će crijeva proraditi i da će se stanje polako popravljati.Hvala Vam uanprijed.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.09.2008. 23:25

Odgovor za dmariju:
Imunoterapija bevacizumab-om8"Avastin"blunk se može provoditi i nakon operacije. Međutim treba pričekati rezultate operacije da bi se vidjelo da li joj imunoterapija uopće treba. Ukoliko operacijom bude potpuno odstranjena metastaza iz jetre tada se provodi samo adjuvantna kemoterapija. O sistematskim ili bolje rečeno preventivnim pregledima, morate porazgovarati s liječnikom primarne zaštite(obiteljski liječnik) budući je briga o zdravlju njegovih bolesnika pa tako i o preventivnim pregledima s ciljem ranog otkrivanja raka u njegovoj domeni.

Odgovor za Gogu:
Kod vaše je supruge evidentno došlo do nepredviđenih postoperacijskih komplikacija, koje se, nakon ovako velikih i teških operacije, ne baš rijetko događaju. Ovog trena jedino što možete učiniti i što je za vašu suprugu najbolje, je da ju ostavite u bolnici na liječenju do razrješenja komplikacija. Iskreno se nadam da će prebroditi krizu. Nakon potpunog oporavka treba svakako započeti kemoimunoterapiju koju sam naveo u prvom odgovoru(bevacizumab("Avastin" + irinotekan + 5-fluorouracil + leukovorin).