Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva


Autor Poruka

radojka

26.08.2008. 12:25

Poštovani gospodine!

Citološki nalaz


1. Adenocarcinoma coli ( Dukes' B, COLLER B2, T3 NO Mx )

2. Adnocarcinoma

3. / nema ništa upisano /


1) Materijal označen od strane kirurga “ RESECIRANO CRIJEVO ” je recesirani dio crijeva dužine 40 cm. U središnjem dijelu nekrotična tumorska tvorba veličine 13x10 cm.
Za tumorsku tvorbu s vanjnjske strane drži se segment tankog crijeva dužine 10 cm, te segment želuca najvećeg promjera 6 cm. Resecijski rubovi zašiveni. Unutar lumena crijeva fekalni sadržaj. Stijenka crijeva i sam tumor većim dijelom istrunuli, te se radila produžena fiksacija i u nekoliko navrata odabir najboljih uzoraka tkiva za analizu.
Histološki tumor je umjereno diferenciran, izrazito nekrotičan, sa obilje sluzi i granulacijskog tkiva, a građen je od atipičnih žljezda koje infiltriraju stjenku kao i okolno masno tkivo. U okolnom masnom tkivu izolira se 23 limfna čvora, histološki bez tumora.
U pregledanim uzorcima tkiva tankog crijeva ne vidi se tumorasta infiltracija. U pregledanim uzorcima tkiva želuca vidi se infiltracija stjenke želuca tumorastim tkivom koje ide izvana prema unutra i seže sve do epitela sluznice želuca, resekcijski rubovi reseciranog crijeva uredni.

2) Materijal označen od strane kirurga kao “ limfni čvor iz mezenterija “ je komadić tkiva najvećeg promjera 1,5 cm. Histološko masno i vezivno tkivo prožeto tumorskim tkivom građenim kao opisano pod 1. Rubno se nalazi polovice 2 limfna čvora svake, najvećeg promjera 2 mm, ali bez tumorastog tkiva.


3) Materijal označen od strane kirurga kao “ dio sa velike krivine želuca “ komadić je tkiva najvećeg promjera 2 cm. Histološki, limfni čvor bez tumorskog tkiva.


Mojoj majci je 71 godina. Operirana 24.07. 2008. Posjetila onkologa 25.08.2008, ali zbog lošeg općeg stanja odustaje se od adjuvantne kemoterapije.
( prije operacije oko 59 kg, a sada 53 kg, unazad sedam dana počela malo bolje jesti )
Abdomen mekan, bezbolan, jetra ne palpira lokalno op. područje urednog nalaza. Kontrola 09.04. 2009 godine.

Zahvaljujem na Vašem odgovoru i srdačano Vas pozdravljam.

Radojka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.08.2008. 00:30

Kod vaše majke se radilo o prilično uznapredovalom tumoru koji je dosta oštetio organizam. Zbog toga je postoperacijski oporavak usporen i u ovom trenu nije moguće primijeniti adjuvantnu kemoterapiju. Inače ona ima oko 50% izgleda da preživi 5 godina bez ikakvog dodatnog liječenja. Dodatna kemoterapija te bi izglede poboljšala za dodatnih 4%-8% ovisno o vrsti primjenjene kemoterapije.
U svrhu što bržeg oporavka preporučam vašoj majci da uzima: Megostat sirup 10-20 ml p.o. na dan i Ensure plus 3 x 1 pakiranje na dan.

radojka

04.09.2008. 12:00

Poštovani!
Zahvaljujem Vam na odgovoru, te Vas molim informaciju za preporućene lijekove, gdje se mogu nabaviti i dali idu na recept?

Pozdrav.

Radojka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.09.2008. 23:25

U R. Hrvatskoj, navedeni lijekovi idu na recept HZZO-a po preporuci specijalista kirurga ili onkologa.