Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 266 | Broj poruka: 867

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Rak debelog crijeva


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amin

13.07.2011. 00:15

Poštovani, molim Vas da mi objasnite ovaj patohistološki nalaz za moju mamu.

Ivana, 1962.god.

Primljeni materijal je resecirani isječak debelog crijeva dužine 13cm. Resecirano perikolično masno tkivo je debljine od 5 do 7 cm i iz njega se izolira 17 limfnih čvorova. Na seroznoj površini vidi se uvučenje i zaravnjenje u promjeru od 1cm. Na unutrašnjoj površini na sluznici vidi se tumorsko tkivo koje jo od bližeg resekcionog ruba udaljeno 5cm, ide kroz mišićni sloj stijenke, infiltira perikoličnu masno tkivo u dužini od 3mm a tumor je od najblićeg mezokoličnog ruba udaljen 3 cm. Tumorsko tkivo zauzima 2/3 cirkumferencije stijenke a mjeri 5x3 i debljine 2,5cm.
Histološkim pregledom tumorskog tkiva vidi se da je građeno od žlijezda obloženih atipičnim cilindričnim epitelom koje tvore kribriformnu sliku. Tumorsko tkivo je niskog histološkog stupnja, infiltrira stijenku i počeno infiltrira perikolično masno tkivo. Od 17 pregledanih čvorova 2 su infiltrirana tumorskim tkivom u obliku manjih žlijezda, tek rubno se vidi očuvan limfatični aparat. Tumor se ne vidi na resekcionim rubovima.
Pregledom seroze također se ne vidi ni na površini seroze a dopire do supseroznih regija.
1. Primljeni materijal je prsten staplera promjera 1,3cm. Histološki se ne vidi tumorskog tkiva.
2. Primljeni materijal je bjelkasti čvor promjera 1,3cm, histološki građen od snopova glatke muskulature i veziva i odgovara uputnim podacima mioma

1.ADENOCARCINOMA COLONIS DUKES C
2. LEIOMYOMA

Molim vas da mi objasnite ovaj nalaz, jeli dobar, treba li kemo....

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.08.2011. 21:25

Radi se o zloćudnom tumoru debelog crijeva koji je probio sve slojeve stijenke crijeva i urastao u okolno masno tkivo i koji je već metastazirao u okolne limfne čvorove. Izgledi vaše majke da preživi 5 i više godina bez ikakvog dodatnog liječenja su 55-65%. Ako bude provedeno dodatno, adjuvantno liječenje kemoterapijom ti se izgledi povećavaju za oko 10%.