Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rezultati biopsije debelog crijeva


Autor Poruka

Drake117

26.06.2020. 13:15

Poštovani,

molim Vas ako mi možete prevesti rezultate biopsije uzoraka debelog crijeva. Zanima me što točno znače medicinski izrazi u rezultatima.
Bio sam na kolonoskopiji i pronađen je proliferat na jednom naboru, na prijelazu rektuma u analni kanal. Uzeto je nekoliko uzoraka za biopsiju. Ispod su rezultati biopsije.

Patološka dijagnoza
./.
Nekoliko komadića sluznice debelog crijeva u kojima je lamina proprija edematozna, prožeta srednje obilnim kroničnim upalnim infiltratom. Žljezdani i površni epitel u jednom uzorku visko pseudostratificiran (nisko displastičan).

Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

02.07.2020. 14:00

Poštovani,
nalaz biopsije nije pokazao ništa posebno, samo upalu i određene promjene na stanicama, tako da dijagnoza nije ni postavljena (to je ovo -/-)
Ovisno o lokalnom nalazu kolonoskopije te Vašim smetnjama, možda će biti potrebno ponoviti biopsiju.

MartinaTina

22.07.2020. 15:55

Poštovani,

ljubazno molim interpretaciju biopsije debelog crijeva:

1. Materijal je polipozna tvroba promjera 6mm što histološki odgovara tubularnom adneomu čiji epitel pokazuje displaziju niskog stupnja. Materijal je artificijalno oštećen.
2. Materijal su 8 komadića sluznice debelog crijeva očuvane arhitekture kripti, kriptalnog epitela i vrčastih stanica. Lamina proprija prožeta oskudnim kroničnim upalnim infiltratom s 2 limfatična nodula. Imunohistokemijski do 4 intraepitelna CD3 pozitivna mala limfocita / 100 epitelnih stanica.
U ovom materijalu nema elemenata za mikroskopski kolitis.

Naljepša hvala,
Martina

Katarina Antunac, dr. med.

23.07.2020. 11:15

Poštovana MartinaTina,
ne znam razlog niti nalaz kolonoskopije ali ono što se može reći sa sigurnošću jest da nije nađeno zloćudnih promjena, tako da s te strane možete biti mirni. Također nije nađeno ni znakova upale.
Odstranjeni polip pokazuje određene promjene u smislu displazije koja je niskog stupnja. To najčešće znači da ćete trebati češće kontrolne kolonoskopije a koliko često ne mogu Vam točno reći., To Vam može reći samo liječnik koji Vas je i uputio na kolonoskopiju i ima sve podatke o Vašim tegobama i kliničkoj slici.

MartinaTina

23.07.2020. 15:35

Poštovana doktorice, zahvaljujem na odgovoru. Polip su mi jos na kolonoskopiju rekli da vjeruju da je sve u redu tj benigan. Poslana sam zbog iritabilnog kolona i ucestalih stolica (3-6 vodenih dnevno), konstantne napuhnotosti ne mogucnosti da probavim hranu bez grceva te urođene malrotacije crijeva. Kalprotektin je stalno povisen. Osobno ne znam protumačiti drugi dio nalaza cd3 a do kontole kod nadleznog gastroenterologa ce proci vremena. Mozete li mi komentirati taj dio? Zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

11.08.2020. 14:40

Poštovana,
CD3 govori o kojoj vrsti limfocita se radi u upalnim promjenama sluznice te koliko ih je u odnosu na epitelne stanice. Što taj podatak točno znači u kontekstu upale, nažalost ne znam.

Drake117

20.08.2020. 11:30

Poštovani,

u nastavku na prvi post u ovoj temi i Vaš odgovor u kojem navodite da bi trebalo ponoviti biopsiju, ista je ponovljena pa Vas molim ako mi možete pojasniti ovaj drugi nalaz.

Klinička dijagnoza
Proliferato recti

Materijal
Bio rektuma x6

Patološka dijagnoza
./.

OPIS
Primljeno 6 komadića sluznice rektuma u kojima je lamina proprija prožeta mononuklearnim upalnim infiltratom i trakama veziva, a žljezdani i površni epitel je urednog izgleda.
U pregledanim uzorcima nije nađena atipija.

Katarina Antunac, dr. med.

27.08.2020. 12:35

Poštovani Drake 117,
ova biopsija je pokazala samo upalu, u ovom nalazu nema ni promijenjenih stanice koje su bile prisutne ranije.
Nastavite s kontrolama po nahođenju gastroenterologa.