Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vrsta kemoterapije


Autor Poruka

Mely123

20.08.2020. 19:50

Poštovana doktorice,
koja vrsta kemoterapije ima najbolji učinak na metastaze (ona primljena intravenozno ili oralno)?
Te koji lijek je najučinkovitiji kod mestastaza(primarni tumor na t.crijevu,koji je odstranjen)na jetri i limfnim čvorovima?

Zahvaljujem
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

27.08.2020. 12:35

Poštovana,
najbolji učinak na metastaze ima ona terapija koju bolesnik može primati s obzirom na opće stanje, nuspojave te ranije provedeno liječenje. Točan odgovor na ovo pitanje ima samo onkolog koji je dosad vodio liječenje bolesnika te ima detaljan uvid u sve gore navedeno.

Mely123

08.09.2020. 12:45

Poštovana doktorice,
htjela bih Vaš savjet,radi toga Vam ovaj put pišem.
Tata ima metastaze na jetri i limf čvorovima abdomena.
Inače prima kemoth i išao je na SABRT.
Što se tiče SABR th,liječnici su na konziliju zaključili da više nema indikacije za tu vrstu th.
Pretpostavljam da je to radi toga,što se tm proširio na limf čv,nije više samo na jetri(kao što je bio do nedavno)..Nezz dali je moja pretpostavka dobra ???
Kirurg je iznio mišljenje za operaciju,dok je onkolog rekao da bi se držao samo kemoterapije(jer bi se nakon operacije metastaze opet vratile).
Inače tata je već jednom bio operiran(odstranjen tm tankog crijeva i metastaza na jetri).Nakon toga smo se držali kemoth i SABR th.
Ali sad su stvari drugačije i nezz što dalje.
Dali se ipak odlučiti po drugi put na operaciju ili se držati samo kemoterapije???
Inače je tata sada na kapecitabinu,ali mu je onkolog nap da će se uvesti polikemoterapija radi progresije bolesti.Nezz što znači polikemth?!
Dali je to opet i.v primanje terapije,kombinacijom citostatika??
Inače je bio na FOLFOXU 6mj prije kapecitabina.
Onkolog je također komentirao da mu je imunološki sustav oslabljen,radi tog je na kapecitabinu.A opet sam kasnije pročitala na nalazu zaključak vezan za polikemoth.Tako da sam zbunjena radi toga!!!
Strah me da ako ne ode na operaciju da će se stvari jako pogoršati,a opet mi je teško ako ode i bude operiran da će mu se sve vrati u kratkom roku.I da će ga op samo dodatno izmučiti.
Nakon prve operacije,metastaze su se na jetri vratile u roku 3 mj..
Mislim,nemora značiti da će se tako brzo vratiti,ali baš nezz kojeg se puta liječenja držati.
Tata se inače dobro drži,psihički i fizički.

Molim Vas na mišljenje,savjet.

Lijep pozdrav

Mely123

10.09.2020. 08:50

Poštovana doktorice,
da se nadovežem na prethodnu poruku.
Na konziliju je određena kemotarpija FOLFIRI.
Rečeno je,da bi se s njom pokušale smanjiti metastaze.Dali je to moguće s tom terapijom i o kojoj je terapiji tu riječ? Te što mi možete reći o Avastinu,dali je to dio terapija? Čitala sam da on pomaže u ovakvim sl...Ako sam dobro shvatila!!!

Najljepša hvala
Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

22.09.2020. 11:15

Poštovana,
savjetujem Vam da se držite onkologa koji propisuje kemoterapiju. Kemoterapija je okosnica liječenja metastatske bolesti a sve druge metode su samo dodatak. Onkolog koji liječi bolesnika sad već godinama sigurno dobro zna kad i koje su indicirane.
FOLFIRI je kombinacija 5 florouracila, leukovorina i irinotekana i njome je moguće smanjiti metastaze što ujedno ne znači i da će se metastaze smanjiti. Avastin može i ne mora ići uz Folfiri, odluka je na Vašem onkologu, ovisno o ranijim linijama liječenja.