Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sanse


Autor Poruka

Slavic@

15.11.2007. 12:00

Dijagnoza - Adenocarcinoma invasivum intesini crassi metastaticum lyimphonodrom crassi metastaticum
lyimphonodorum regionalium.( Astler -coller C2,HG1,NG2)
Patoloski nalaz
Makroskopski- Debelo crijevo (20cm) i terminalni ileum(9cm)- na 6cm udaljen od distalnog ruba resekcije (fiksiran materijal) nalazi se ulcero-infiltrativno -egzofitan , dijelom cirkularan tumor promjera 3cm koji infiltruje kompletnu debljinu zida(mikroskopska verifikacija) ,plitko (2mm) invadira okolno masno tkivo u kome je 17 limfnih cvorova do 15mm.
Mikroskopski - tumorsko tkivo crijeva sagradjeno od razgranatih tubularnih ,papilarnih , i adenokribriformnih tvorevina ,oblozenih atipicnim niskim , hiperhromnim cilindricnim epitelnim celijama bez naznaka mukoprodukcije visokog n-c odnosa poremecene polarnosti i orijentacije sa vecim brojem mitoza uz dosta nektoza
- tumor nije na lateralnim niti cirkumferencijalnim rubovima resekcije
- nagranici tumora nema znakova aktuelne invazije limfnih ili krvnih sudova
- u 14 limfnih cvorova nema metastatskih depozita , a u 3 limfna cvora depoziti dobro do umjereno diferentovanog adenokarcinoma intestinalnog tipa.
u toku kemoterapija 5x 6 ciklusa

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

16.11.2007. 21:25

Radi se o raku uzlaznog debelog crijeva stadija III ili Astler-Coller C2. Bolesnici u tom stadiju bolesti prežive 5 godina bez ikakvog dodatnog liječenja(kemoterapije) u 45%-65% slučajeva. Uz adjuvantnu kemoterapiju koja je, kod bolesnika za kojeg je pitanje postavljeno, već u tijeku, ti se izgledi povećavaju za oko 10%.