Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


strah od raka debelog crijeva


Autor Poruka

Mario

12.09.2005. 12:42

Poštovani,

U zadnje vrijeme sam dosta čitao o raku debelog crijeva te piše da ako jedem puno mesa i salama imam veću šansu da obolim, je li to uistinu tako i kakvu bi hranu morao jesti da izbjegnem rak, inače često imam zatvor i tvrdu stolicu.

Puno hvala,

Mario

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.11.2005. 18:16

Prehrana prebogata mesom, osobito suhomesnatim prerađevinama koje su masne i začinjene, uzrokuje rak debelog crijeva. Trebali biste jesti više namirnica bogatih biljnim vlaknima što je povezano s manjim rizikom nastanka raka debelog crijeva, a na taj način riješli biste i probleme s tvrdom stolicom i začepom. Biljnim vlaknima su osobito bogate mahunarke (grah, grašak, bob, leća), slanutak, zatim žitarice osobito cjelovite(integralne; neljuštena riža, kruh pecivo i tjestenina od cjelovitog brašna-Graham), ali i svo zeleno i drugo povrće i na kraju voće. Preporuča se jesti povrće 3-5 puta na dan. Naravno uz navedeno prehrana treba sadržavati i meso, ribu, mliječne proizvode i jaja.