Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sumnja na rak debelog crijeva


Autor Poruka

Irina

17.11.2005. 11:02

Poštovani,

Tata (1952.) mi je prije nekoliko dana, nakon kraćeg stresnog razdoblja, primjetio da je dobio prilično tamnu, gotovo crnu stolicu, bez vidljivih tragova krvi, normalne tvrdoće. Već nakon prvog posjeta doktoru opće prakse skrenuta mu je pozornost na rak debelog crijeva i poslan je na trodnevnu analizu uzorka stolice. Do sada nikada nije imao problema sa stolicom, ne osjeća se slabo i umorno, nema bolove u trbuhu, apetit mu je uobičajeno poveći i bjeloočnice su mu normalne boje. Prije 3 tjedna žalio se na izraženo sušenje grla i povećanu žeđ. Prijatelj mu je sugerirao da su to simptomi čira na dvanaest-palčanom crijevu, a doktor opće prakse kao blažu varijantu uzima i mogućnost čireva na debelom crijevu. Katkad u području ispod želuca, prema leđima osjeća probadanje (ne u zadnje vrijeme). Jede dosta začinjenu i masnu hranu što se odrazilo na njegovu povećanu tjelesnu težinu (karakteristično u njegovoj obitelji u kojoj nisu zabilježeni slučajevi tumora ili karcinoma)

Zbog zabrinutosti, zbog sumnje liječnika na rak debelog crijeva nakon samo prvog posjeta, molim Vas da mi, prema mogućnostima, odgovorite možete li ove simptome i životne navike povezati s tom bolesti ili bilo kojom drugom.

S poštovanjem,
Irina

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.11.2005. 17:58

Pojava krvi u stolici može značiti i pojavu zloćudnog tumora u bilo kojem dijelu probavnog trakta. Da li se zaista radi o tumoru, ili nekom manje opasnom uzroku, može se utvrditi samo detaljnim pregedima probavnog trakta, ezofagogastrodudenoskopijom i kolonoskopijom i uzimanjem uzorka tkiva za analizu sa svakog iole sumnjivog mjesta. Te pretrage će utvrditi i druge uzroke s kojima mogu biti povezani simptomi koje navodite. Konzumiranje masne i začinjene hrane je povezano s većom učestalosti raka debelog crijeva. Prema tome, Vašem ocu savjetujem detaljan gastroenetrološki pregled koji će razriješiti sve dvojbe i omogućiti ispravno liječenje.