Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor debelog crijeva sa metastazazama


Autor Poruka

pcelica222

24.05.2018. 12:15

Postovani dr,

probati cu sto krace opisati stanje svoga svekra. Naime, svekru je dijagnosticiran tumor debelog crijeva sa metastazama. Odnosno, nije jos dobio sluzbenu dijagnozu jer se ceka patohistoloski nalaz, ali nalaz CT-a ukazuje na ovu dijagnozu.

Svekar je pocetkom 4-og mjeseca osjetio bolove u ledima, te mu se ubro na donjem dijelu leda pojavila poveca tvorevina. Svekar to pripisuje ledima I starosti (67 godina) I odbija ici kod dr. U mjesec dana izgubi na tezini 8 kg I laga no zuti. Pocetkom 5-tog mjeseca ode kod dr, gdje se na rendenu ustanovi sjena na plucima koja je najvjerovatnije sekundarizam u cel 14 mm. nalazi krvi losi, GGT preko 1000, ALP 700. Svakar se prima u bolnicu pocetkom 5 mjeseca, gdje mu ponavljaju krv, koja je jos gora nakon par dana, marker za obdomen (ne znam tocno koji su) se mjere u tisucama. Na CT ceka preko tjedan dana, te nepokon dobivamo rezultat CT-a prosli petak. Prepisati cu ga ovdje.

MSCT toraksa:
U oba plucna krila vide se multiple okrugle, solidne lezije u svim reznjevima od 3-20 mm koje odgovaraju sekundarnim promjenama plucnog perenhima.
Traheja I bronhalno stablo izgledaju uredno. Nema znakova pleuralnog izljeva. Vidi se mali perikardijalni izljev na bazi osrcjea u prednjem dijelu perikarda debljine do 7mm. Velike krvne zile postkontrasno se uredno opacifiraju. Ne nalazim znakova medijastalne, hilarne niti askilarne limfadenopatije, ali se perakardijalno vidi konglomerat uvecanih LČ, najveci promjera do 40 mm sa znacima centralne nekroze.
Analizom kosti ne nalazim patoloske pregradnje kosti toraksa.

MSCT abdomena I zdjelice:
U maloj zdjelici vidi se infiltrativno-proliferativni process u podrucju sigma na segment duljine 82 mm sa stenozom lumena te infiltracijom okolnog masnog tkiva u kojem se nalaze uvecani LČ sa znacima centralne nekroze, najveci promjera do 42 mm.
Jetra je u cjelosti uvecana, deformirane vanjske konture, sa u oba reznja vidljivim brojnim hipovaskularnim sekundarnim lezijama koje pokazuju znakove centralne a vel su do cca 4cm.
Zucna vrecica je slabije distendirana sa zuci, bez ovom metodom vidljivog patoloskog sadrzaja. Intra I esktrahepatalno bilijarno stablo nisu dilatirani.
Gustreca je uredno polozena, postkontrasno homogena, nije uvecana, bez dilatacije glavnog voda a podrucje glave I procesusa uncinatusa okruzuju brojni centralno nekroticni, uvecani LČ.
Slezena je uredne velicine, glatkih kontura, homogena.
Nadbubrezne zlijezde anatomski su oblikovane.
Bubrezi su uredno polozeni, normlane velicine I sirine parenhima, bez znakova litijaze I dilatacije kanalnoih sustava. Ureteri nisu prosireni. Mokracni mjehur vesikule seminales I prostate izgledaju uredno.
Vijuge tankog crijeva ne pokazuju distenzije lumena.
Abdominalna aorta je normokalibrirana, postkontrasno se uredno opacifira kao I njezine visceralne grane. Mal kolicina slobodnog tekuceg sadrzaja vidi se perihapatalno te u mlaoj zdjelici interintestinalno I u rejtovezikalnomrecususu.
Analizom kosti vidi se opsezna osteoliticka sekundarna promjena desno u podrucju sakruma te u korpusu desne ilijacne kosti sa frakturom patolski promijenjene kosti. Opisane kosti razorene se mekotkivnom tvorbom.

Zakljucak:

Infiltrativno-proliferativni process sigmoidnog kolona sa infiltracijom okolnog masnog tkiva uz opseznu limfadenopatiju parakolicno, parakardijalno te retroperitonealno paripankreticno.
Brojne sekundarne lezije plucnog parenhima.
Manji perikardijalni izljev.
Sekundarna osteoliticka promjena sakruma I desne ilijacne kosti.
Nesto ascitesa perihapatalno I u zdjelicnim recesusima intertestinalnpoi u rektovezikalnom recususu.


Nakon 6 dana od CT-a mu je ucinjena kolonoskopija (ova utorak) te se sada nalazi cekaju dva tjedna da se odredi daljnje lijecenje.


Svekar se lijeci u manjoj bolnici I jako su struri s ainformacijama. Jasno nam je da situacija ne izgleda nikako dobro i da se tumor jako rasirio. Da li u ovom slucaju operacija ikako dolazi u obzir? Ili prvo ide kemoterpija? Koje su sanse uopce za svekra?

Da li je uobicajeno da se nalaz kolonoskopije ceka dva tjedna? Proslo je tri tjedna od hospitalizacije i uz cekanje dva tjedna na patohistoloski nalaz znaci da svekar nece krenuti sa terpijom mjesec i pol dana. U njegovoj situaciji mi se cinoi to jako dugo cekanja.

Da li da svekra prebacimo u veci bolnicki centar na lijecenje? Ili se isti protokoli kemoterapije primaju u svakooj bolnici ovisno o patohistoloskom nalazu?

Puno je pitanja, a netko nam ne daje odgovore. Htjeli bi,ako se ikako moze,za svekra uciniti nesto vise. U smislu da ga smjestimo u bolnicu koja mu moze pruziti najbolju lijecnicu srb u ovoj situaciji.

Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

28.05.2018. 10:55

Poštovana,
u ovom trenu samo možemo reći da se vjerojatno radi o tumoru debelog crijeva koji se proširio na pluća, jetru i kosti. Međutim, bez patohistološkog dokaza maligne bolesti ne možemo biti sigurni o čemu se radi te se ne može ni započeti s liječenjem. Čekanje od 1-2 tjedna na patohistološki nalaz je uobičajeno a sudeći po nalazima, bolest je prisutna već više godina.
Ne znam o kojoj se bolnici radi, neke imaju organiziranu onkologiju, neke ne. U bolnicama u kojima postoji onkologija, liječi se na jednak način kao i u velikim centrima te uz konzultacije onkologa iz velikih centara.
Svakako treba pričekati patohistološki nalaz, onda će se moći donijeti plan liječenja.

pcelica222

29.05.2018. 10:25

Postovana dr,

zahvaljujem na odgovoru. Jos uvijek cekamo patohistoloski nalaz, kada isti dode cu ga prepisati ovdje.

Svekar je i dalje hospitaliziran, bolnica ima onkoloski odjel. Svekru je trbuh jako natekao, jetra je jako uvecana. Prima infuziju, slabo jede, i dobiva flastere morfija. Onkolozi ovdje su otvoreno rekli obitelji da u ovom stanju svekra nece lijeciti, tj preslab je za kemoterapiju. Kako mu prijeti zapetljanje crijeva (ileus) vijecali su da li da ga operiraju, ali su donijeli odluku da ga nece otvarati jer se boje da jetra ne bi izdrzala. Uskoro ce ga pustiti doma na palijativnu skrb.

Da li je moguce da bi druga bolnica ipak 'usudil'a lijeciti svekra, tj davati mu kemoterpije? Mozda cete mi to moci odgovoriti nakon sto prepisem patohistoloski nalaz kada dode. Obitelj se tesko miri sa cinjenicom da ne mogu niti pokusati nista napraviti za njega.

Svekar do prije mjesec i pol nije imao nikakave simptome. Zar je moguce da je bolest dugo bila prisutna bez simptoma?

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2018. 11:10

Poštovana,
bolest je sasvim sigurno dugo bila prisutna. Simptoma je svakako bilo ali možda nisu bili tako jako izraženi.
Uvijek imate pravo potražiti drugo mišljenje, možda u nekom većem centru gdje liječnici imaju više iskustva i bolje mogućnosti.