Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor debelog crijeva - što dalje ?


Autor Poruka

bionda28

21.03.2010. 02:05

Poštovani,

moj otac je prije 5 mj hitno operiran zbog bolova u trbuhu. Ima 73 godine i do sada je bio odličnog zdravlja. Dijagnoza je zloćudni tumor debelog crijeva Dukes B Astler Coller B2 pT3N0Mx. Nekoliko dana iza operacije doživio je lagani moždani udar, sa izraženom plegijom lijeve noge. Istovremeno sa time došlo je do infekcije rane, koja se previjala do prije par dana. Kako je otac bio u bolnici 2 i pol mjeseca, nije se započelo sa adjuvantnom terapijom, zbog odmaklog perioda od operacije. Otac je sada kod kuće i polako se oporavlja, počeo je dobivati na težini i relativno dobro se osjeća. Prije par dana irađeni su mu markeri i rezultati su CEA 1.0 , CA 19-9 5.2, PSA 0,47. Povremeno ima problema sa probavom i jačim proljevima. Molim Vas za savjet, što možemo očekivati u budućnosti, te kako da spriječimo proljeve koji ga dosta izmuče.

Velika hvala na savjetima i pomoći

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Vaš otac ima oko 68 % izgleda da preživi 5 i više godina. Postoji 18 5 opasnosti da u tom razdoblju imre od raka debelog crijeva i oko 14% opasnosti da umre od nekeog drugog uzroka. Obzirom da limfni čvorovi nisu bili zahvaćeni metastazama, primjena adjuvantne kemoterapije bi bila samo od granične koristi, izgledi za preživljenje bi se povećali za samo oko 2-3%.