Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zloćudna novotvorina sigmoidnog kolona


Autor Poruka

anicak

09.08.2011. 11:00

Poštovani dr.Tomek,

Molim Vas za Vaše mišljenje na citirano otpusno pismo moje mame /77 g./ kojeg ću citirati nakon što Vam postavim pitanje. Mene zanima da li moja mama ima pravo na pregled na aparatu PET/CT s obzirom da je onkolog prije operacije prema dokumentaciji, karcinom sigme s prijetećim razvitkom ileusa. U jetri sekundarizmi i karcinoza peritoneuma. Suglasan je s postavljanjem anusa praetera. Nije siguran, kaže, a zbog gore navedenog, da se može očekivati učinak kemoterapije. Ipak, ukoliko se nema u postoperativnom periodu pogoršanja općeg stanja, ponovo zvati konzilijarnog onkologa. Možda će u obzir doći monokemoterapija sa Xelodom. Budući da sam čitala koje nuspojave ima ova vrsta terapije, zanima me da li se može odrediti neka druga terapija / biološka - Avastin/ s obzirom na postavljenu dijagnozu? Napominjem da je mama operirana O9.O7.2011. i postoperativno se oporavlja dobro, ima dobar apetit i opće stanje je zadovoljavajuće i subjektivno se dobro osjeća.
Molim Vas da mi napišete koje bi vitaminske preparate mogla kupiti da bi se što prije oporavila i pripremila za daljnje lječenje. Ja joj pravim napitak od tibetanske gljive to je kefir koji sam dobila od prijatelja koji ga konzumiraju i govore da se nakon nekoliko kura trošenja vrlo dobro osjećaju, a poznato je da taj kefir ima ljekoviti učinak na jetru, jer djeljuje antibiotski i koči razvitak novih metastaza. Mama se osjeća bolje otkada pije taj napitak kaže da osjeća njegov učinak pa me zanima da li bi uz to mogla uzimati i vitaminske preparate koje bi mi vi preporučili s obzirom na Vaša iskustva sa takvim bolesnicima.

Evo citata otpusnog pisma i patahistološki nalaz.

Otpusna dijagnoza: C18.7 - Zločudna novotvorina sigmoidnog kolona

Dijagnoza:
Ca coli sygmoidei cum obstructione
Perforatio tecta coli sigmoidei
Meta omenti

Bolesnica je primljena na kliniku za kirurgiju u hitnoj službi kao premještaj sa Klinike za internu medicinu zbog febriliteta, malaksalosti i glavobolja. Također anamnestički javlja duže vrijeme opstipaciju koja se značajno pogoršava unazad 6 mjeseci. Obradom je dijagnosticiran stenozirajući tumorski proces sigmoidnog kolona /irigografski potpuna opstrukcija kolona u području sigme/ sa multiplim metastazama u jetri. Time je indicirano hitno operativno liječenje.

Nakon adekvatne prijeoperacijske pripreme u općoj anesteziji učini se gore navedena operacija, koju bolesnica dobro podnese. Intraoperativno nađe se tumorski proces sigmoidnog kolona s pokrivenom perforacijom sigme oralno od tumora i infiltracijom retroperitoneuma sa povećanim linfnim čvorovima retroperioneuma te oko 200 ml. slobodne zamučene tekućine interintestinalno. Bez vidljive karcinoze perotoneuma. Meta promjena priležećeg velikog omentuma.
Gornji desni kvadrant zbog obilnih priraslica u bloku nakon kolecistektomije se ne prikaže. Učini se pažljivo odvajanje tumora od retroperitoneuma. Učini se resekcija sigmoidnog kolona, te se kolon s tumorom i perforacijom pošalje na PHD. Formira se terminalna kolostoma na lijevoj strani trbušne stijenke, a bataljak rektuma se ostavi slijepo zatvorenim. Slijedi resekcija lezije velikog omentuma koja se pošalje na PHD.

PHD 1. adenocarcinoma coli / Dukes C/
2. Adenocarcinoma metastaticum


Evo nadam se da sam dobro opisala,
te Vas molim da mi pomognete.
pozdrav Anica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.08.2011. 22:50

Kod vaše majke nema nikave potrebe za PET/CT-pregled. Taj se pregled koristi za pronalaženje metastaza koje se nisu vidjele drugim pretragama, a kod vaše majke je već za vrijeme operacije utvrđeno da postoje metastaze u retroperitoneum, omentu i limfne čvorove, a najvejrojatnije i u jetri. prema tome je jasno da se radi o uznapredovaloj bolesti s metastazama. U ovoj fazi bolesti jedini način liječenja je kemoterapi koja se može primijeniti i u kombinaciji s Avastinom koji povećava učinkovitost kemoterapije. Takvo se liječenje može primijeniti ako je vaša majka u dobrom općem stanju, a to će procjeniti onkolog, bez obzira na godine. Što se tiče nekakvih vitamina ili nečeg sličnog, nema veće koristi od njihovog uzimanja. Isto tako niti od uzimanja kefira. Sve su to obični prehrambeni proizvodi koji mogu poraviti opće stanje ali ne liječe bolest. Za poboljšanje općeg stanja korisno je uzimati Megostat siru u kombinaciji s dodacima prehrano kao što je primjerice Ensure plus ili Prosure ili neki drugi sličan preparat koji postoji više vrsta na tržištu. Uglavnom se svi mogu dobiti na recept liječnika.