Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zracenje


Autor Poruka

Ana

22.03.2006. 22:58

Postovani,

mojoj majci (63 godine) je prije 5 godina dijagnosticiran rak debelog crijeva. Nakon prve operacije je primala kemoterapiju (6+3 mjeseca) koja je bila popracena umjerenim do srednje jakim nezeljenim posljedicama. Naredne 3 godine su nalazi bili uredni. Tada se javio recidiv, te je uradjena 2 operacija kada je privremeno ostavljen anus preter koji je nakon 2 mjeseca uklonjen. Opet je uslijedila kemoterapija, koja je prekinuta nakon 5 mjeseci, jer ju je mama jako lose podnosila. Imala je sve nuspojave od mucnine i povracanja do opadanja kose. Pojacano se okrenula zdravijoj ishrani i sl. i slijedecih 9-10 mjeseci je unatoc navodnim metastazama na plucima sve islo nabolje. Onda je nakon redovite kontrole u listopadu 2005. spec. onkolog ipak preporucila terapiju citostaticima - Xeloda. Mama ju je izrazito lose podnijela, bila je skoro kolabirala i dehidrirala, imala je nezaustavljive proljeve tjednima i neopisive nezeljene pojave, primala je infuziju i sto sve ne. Jedva je uspjela koliko toliko stabilizirati imuni sustav.

Zatim su poceli bolovi u ledjima i lijevoj nozi koji su postajali sve jaci. Nakon CT-a proslog tjedna ustanovljena je izraslina izmedju 4 i 5 prsljenja i preporuceno je zracenje (10 puta), koje bi trebalo poceti vec slijedeceg ponedjeljka. Moje pitanje je koliko je to pametna i ispravna odluka i koliko ce, odnosno da li ce uopce pomoci, buduci da su dosadasnje terapije rezultirale strasnim nuspojavama, te su morale biti prekinute.
Sto zapravo lijecnici sada pokusavaju? Da li ce zracenje zaista umanjiti bolove u nozi? I da li jedno tako ispaceno tijelo moze podnijeti sve sto nosi jedna takva terapija kao sto je zracenje? Svjesna sam da je stanje jako ozbiljno, no moze li se jos nesto uciniti? Ima li ikakve nade? Da li se zracenjem zapravo samo pokusava malo produziti zivot? I koliko je to malo? Koliko vremena? Da li bi mozda bolje bilo ne podvgnuti se ovoj terapiji?

Znam da je ovo puno pitanja, ali zaista sam ocajna i trebam savjet.

Unaprijed zahvalna na odgovoru

Ana

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2006. 21:27

U slučaju vaše majke zračenje je mjera koja će ublažiti i olakšati bolove i spriječiti daljnje uništavanje kralješnice i leđne moždine što bi u krajnjem slučaju dovelo do neizdrživih bolova i oduzetosti. To će joj omogućiti da ostatak života provede uz manje patnje i manje opijata. Obzirom da će biti zračena mala površina tijela to zračenje neće izazvati značajnije nuspojave niti daljnje pogoršanje stanja vaše majke. Obzirom da loše tolerira kemoterapiju(citostatike) za vašu majku preostalo je zaista malo mogućnosti za daljnje liječenje osim ovakvih palijativnih mjera koje olakšavaju patnje, ali ne utječu bitno na tijek bolesti. Preporučam vam da se majka podvrgne preporučenom zračenju.

kangaroo

17.05.2007. 18:25

Molim Vas ako možete objasniti kako je Vaša majka uspjela regulirati stolicu (kažete da se jako napatila), budući moja majka ima isti problem sa proljevom i učestalom stolicom (do 20x na dan), nakon zračenja, a niti jedna dijeta joj ne pomaže. Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.05.2007. 22:00

Kod vaše majke radi se o postiradijacijskom kolitisu/proktititisu što koji puta može biti prilično neugodno stanje. Proljev obično prestane sam po sebi kada se sluznica regenerira nakon oštećenja zraćenjem. Problem je što to koji puta traje dosta dugo( i do nekoliko tjedana pa i mjeseci), a kod starijih ljudi najduže. Nužno je da vaša majka uzima mnogo tekućine da bi nadoknadila tekućiniu izgubljenu stolicom. Također je nužno držati se stupnjevite dijete za akutni kolitis koja bi morala postojati u pisanom obliku u svakoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite. Od lijekova treba uzimati loperamid, a koristan može biti i sukralfat.