Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Analiza iscjetka iz dojke - molim pojašnjenje


Autor Poruka

KajaMK

06.08.2014. 21:25

Poštovani,
Imam 42 godine i prije mjesec dana bila sam na mamografiji. Nalaz je, čini se, uredan, no pri prgledu nađen je mliječni iscjedak iz lijeve dojke, zbog čega sam upućena na citologiju:
Evo nalaza:
MAMOGRAFIJA
Dojke normalne veličine, simetrične, heterogeno guste sa raspršenim sitnim vjerojatno benignim kalcifikatima.
Ne vide se mikrokalcifikati niti tvorbe po uzorku maligne neoplazme, nema asimetrične gustoće.
Aksile uredna nalaza.

CITOLOGIJA
Lijevo se dobije obilan sadržaj, mliječno bijele boje iz centralnog kanalića.
U razmazima eksprimata iz lijeve dojke nađeno je dosta makrofaga, sekret i jedna nakupina stanica duktalog epitela - dijelom dijelom degenerativno promijenjenih ( u uzorku od trećeg dana).
U slučaju prezistencije eksprimata citloška kontrola preporuča se za 6 mjeseci, a po potrebi i ranije.

Naravno, zabrinjava me što znači "dijelom degenerativno promijenjene" stanice duktalnog epitela.
Napominjem da je u međuvremenu spomenuti iscjedak iz dojke nestao (kod samopregleda ga više ne mogu iscjediti). Inače prije sedam godina sam dojila dijete.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

18.08.2014. 22:55

Poštovana,
degenerativno promjenjene stanice znači da izgledaju drugačije od "normalnih" stanica ali nisu maligne stanice, toga se ne morate bojati.
Sukladno preporuci, ako se iscjedak ponovo javi, citološka kontrola, a svakako bih Vam savjetovala i pregled endokrinologa.

baleta123

30.09.2014. 17:30

Dobar dan molim vas pomozite mi imam smedi iscjedak iz desne dojke napravila sam uz i mamografija i nalazi su mi uredni .nalazi citologije ovako glase
1.u razmacima se nade obilan gusti lipopriteinski precipitat i nesto fagocita.
2.citoloskom analizom materijala nadu se pigmentofagi i nesto manjih papilarnih nakupina duktalnog epitela te precipitat.
3. U razmacima nadu se manje plosne i dijelom papilarne nakupine stanica duktalnog epitela,po koja pojedinacna sitna duktalna stanica,makrofaagi,a u pozadini gusci homogeni precipitat.

Lagana proliferacija(papilarna)duktalnog epitela.
Daljnja obrada.
Isla sam na galaktografiju nalaz glasi ovako:
Kod kompresije bradavice desne dojke dobiva se zelenkasti iscjedak iz najmanje tri kanalica u sredisnjem dijelu sa relativno oskudnom kolicinom iscjetka.najuzi dilatator postavi se u kanalic koji ima nesto obilniji iscjedak ali se ne uspije uspostaviti igla s kontrastom.Ponoviti galaktografiju za mjesec dana.
U meduvremenu dolazi u bzir i pregled kirurga.
Molim vas trebam li se brinuti ? Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

06.10.2014. 11:10

Poštovana,
analiza iscjetka nije pokazala malignih stanica. Dakle, zasad nema dokaza maligne bolesti ali dijagnostička obrada nije završena. Postupite sukladno preporuci, ponovite galaktografiju te se javite kirurgu.

baleta123

27.11.2014. 16:00

Postovani bila sam kod kirurga na konziltaciji preporucio mi je operativni zahvat sto je i ucinjeno. Ph nalaz glasi ovako:
Isjecak tkiva dojke vel.7+4+2.3 cm, sa cisticno izmijenjenim cvrscim podrucjem vel.2.1*2*3.5 cm. Isjecak se preuzme serijski u cijelosti. Histoloski vide se cisticno prosireni duktusi oblozeni apokrino metaplasticnim epitelom,a pojedine duktuse oblaze epitel koji pokazuje promjene po tipu cilindricnih stanica i hiperplazije cilindricnih stanica. Vide se i duktusi oblozeni epitelom sa znakovima uobicajene duktalne hiperplazije. U jednom od rezova nade se sitni fibradom promjera 0,2cm,acu okolini manja zarista adenoze. Uz resekcijski rub unutar jednog dilatiranog duktusa nade se sitna ,termicki ostecena promjena koja bi mogla odgovarati malom intraduktalnom papilomu.
FIBROADENOMA PARVUM MAMMAE.
Molim vas pojasnjenje nalaza . Hvala unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2014. 11:15

Postovana,
ukratko: u odstranjenom tkivu dojke nađene su promijenjene stanice (hiperplastične, metaplastične), međutim nije nađeno malignih (zloćudnih) promjena tako da je Vaše liječenje ovim završeno i nemate razloga za brigu.
Svakako nastavite s redovnim kontrolama, sukladno dogovoru s operaterom.