Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastatski karcinom dojke


Autor Poruka

amatul

30.07.2020. 22:50

Postovana doktorice, molim za vase misljenje i pomoc.

Majka je 1949. godiste i 2006. je operirala ca dojke 1.dex, kompletna masektomija:
Ca ductale invasivum gr II. Meta lymphonodi axillae 1/15
ER 90%, PR 40%, HER2 ++
Kemoteraija sest cikusa AC protokola, radioterapija locoregionalis adjuvantus facta a.m. VII, adjuvantna terapija Herceptinom, homonalna terapija (anastrazol)

Nakon toga 2014. kompletna masketomija lijeve dojke:
Dg. Tm mammae I.sin in ppt DCIS a.a. I
Hormonalna terapija (Nolvadex)

Ozujak 2020, Carcinoma metastaticum lymphonodi colli reg. V lat. sin.
ER 90%, PR 25% Ki67: 40%, HER2 negativan
Podtip: Luminalni B (Her2 negativan)

Majci je prepisana terapija Kisqaijem(ribociklib) u dozi od 600mg dnevno kroz 21 dan, sedam dana pauze, tri ciklusa, te terapija Fulvestrant, 500mg.
Na pocetku treceg ciklusa terapije Kisqalijem dolazi do naglog pogorasnja stanja. Majka tesko dise,kaslje, jako se umara, gotovo cijelo vrijeme provodi u krevetu.
Primljena je na plulmologiju i zadnja diagnoza je obostrna pneumonija\ Intersticijska bolest pluca uzrokovana ribociklibom, kronicna respiratorna insuficijencija. Takoder radena je bronhoskopija i uzeti su uzorci infiltrata ali nalazi citologije i patohistologije su uredni, ne nalazi se malignih stanica.

Majka je otpustena na kucnu njegu, jos traje terapija Medrolom 40mg dan, te kisik protoka 6lit/min.

Vrlo je slaba i izmucena, oporavak je tek krenuo nakon sto je ukinuta sva onkoloska terapija jos 12. Srpnja

Moje pitanje je, sto mislite da bi sada bila adekvatna teraija za moju majku s obzirom da ribociklib nazalost vise ne dolazi u obzir i koliko brzo mislite da bi se trebalo krenuti sa sljedecom terpaijom?
Postoji li jos koja bioterapija koja bi mogla odgovarati njenoj bolesti (Ibrance?).

Takoder, jeste li upoznati s koristenjem LDN (low dose naltrexone) kao pomoc u lijecenju (izmeduostalih) onkoloskih bolesnika?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6313374/

Hvala,

Lijep pozdrav

amatul

06.08.2020. 13:25

Update:
Nazalost, ipak se nlazi malignih satnica u uzorcima bronhoskopije.

Makroskopski opis:
1. Devet komadica promjera po 1mm
2. Dva komadica promjera manje od 1 mm

Mikrosopski opis:
1. U materijalu se vide fragmenti tkiva plucevine i brohnalne sluznice, na povrsini sluznice nalaze se pravilni viseredni cilindricni epite. Unutar plucnoh parenhima vide se podrucja fibroze kolagenog izgleda te fibroblasni pupoljci kao znak cijeljenja uz nesto upanih infiltrata mononukleara. Unutar veziva naziru se sitne nakupine stanica koje se doimaju epitelno, a IH su panCK+ i GATA3+.

2. U materijalu se vide fragmenti respiratorne sluznice oblozene pravilnim cilindricnim epitelom, u stomi sitna nakupina Gata3= stanica.

Nalaz u oba materijala odgovara metastazi raka dojke.

Katarina Antunac, dr. med.

11.08.2020. 14:35

Poštovana,
prije svega, žao mi je što je došlo do širenja bolesti na pluća.
S obzirom da je bolest napredovala tijekom terapije ribociklibom, nije indiciran nastavak terapije niti ribociklibom niti drugim lijekom iz iste skupine, kao što je Ibrance.
Nastavit će se ili samo s hormonskom terapijom ili će se onkolog odlučiti za kemoterapiju. Kada i koja vrsta terapije će se primijeniti u prvom redu ovisi o općem stanju bolesnice ali i o napredovanju i simptomima bolesti.
Niske doze naloksona nisu u rutinskoj primjeni a za ovaj tip raka dojke postoji dosta drugih provjerenih i učinkovitih lijekova.

majaven

17.12.2020. 08:40

Poštovani,
zanima me očekuje li se potpuni nestanak metastaza terapijom ribociklibom ili je cilj pametnog lijeka bolest držati pod kontrolom? Također me zanima ako ct nalaz (također i uzv te MR) ne opisuje postojanje metastaza na mjestima gdje su ranije bile i markeri nisu povišeni,hoce li se prekinuti terapija ribociklibom,odnosno do kada se primjenjuje terapija? Mozete li mi reci ocekuje li se s vremenom uzimanja Kisqualia da se organizam navikne te da se leukociti vrate u normalu?

Srdacan pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

19.01.2021. 19:05

Poštovana,
odgovor na terapiju jest individualan ali metastaze vrlo vjerojatno neće u potpunosti nestati. Terapija se ne prekida dok god djeluje osim ako se pojave jake nuspojave.
Leukociti se mogu vratiti u normalu.

majaven

19.01.2021. 22:40

hvala najljepsa na odgovoru. Zanima me, ako mi mozete odgovoriti, ocekuje li se da terapija ribociklibom u potpunosti snizi tumorske markere ili oni u pravilu ostaju nesto poviseni ali ih se prati i drzi pod kontrolom i tako malo povisene kako ne bi otisli previsoko.. Mozete li mi reci sto znace osteoliticke lezije na kostima a sto skleroticne lezije? Po vasem iskustvu koliki je vremenski period koji se ocekuje da pacijent koji koristi pametan lijek poživi prije nego tumor postane otporan na lijek? Ukoliko postoji mutacija pik3ca kod pacijenta bi li bila bolja opcija lijeciti tumor nekim drugim lijekom ili je ribociklib optimalna opcija?

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2021. 10:40

Poštovana,
tumorski markeri su pokazatelji aktivnosti bolesti te kod bolesnica s metastatskim rakom nije bitna njihova apsolutna vrijednost već dinamika- porast, odnosno pad vrijednosti.
Osteolitičke lezije znače da se kost pod djelovanjem tumora razrijedila a sklerotične da se "zgusnula" ali ne u dobrom smislu. Zapravo to je samo opis kako ta tumorom promijenjena kost izgleda na radiološkoj pretrazi, jedno nije bolje ili lošije od drugog.
Trajanje odgovora na lijek je vrlo individualno. Zasad je prva opcija kombinacija hormonske terapije i CDK 4/6 inhibitora a lijekovi koji ciljaju na pi3Kca mutaciju se mogu dati u sljedećoj liniji liječenja.