Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Herceptin


Autor Poruka

23.03.2007. 10:05

Poštovani doktore Tomek,
U veljači prošle godine dijagnosticiran mi je rak dojke. Napravljen je operativni zahvat kojim je odstranjena lijeva dojka i limfni čvorovi.Moja dijagnoza je: Ca mammae 1.sin. St post ablat.mammae 1.sin.cum dissect.axillae PHD:CDI gr III. Meta. axillae X/X. T1cN2Mo ER o, Pr O, HER 2 +++. Određena je adjuvantna terapija koja uključuje 8 ciklusa kemoterapije(4FAC+4TAXOL), 25 ciklusa zračenja a potom liječenje Herceptinom. Zračenje sam završila 15.11.2006. godine i nakon toga ste mi preporućili terapiju Herceptina, koja tada nije bio na listi HZZO-a za rani stadij raka.
Obzirom na vijest da je Upravno vijeće prihvatilo proširenje medicinskih indikacija uz smjernice: nakon kemoterapije u roku 7 tjedana i nakon završenog zračenja u roku 6 tjedana , pa će ubuduće uporaba Herceptina odnosno terapija ići na trošak državnog zdravstvenog osiguranja i za ranu terapiju raka dojke HER 2 pozitiv. Interesira me što ja trebam učiniti da dobijem Herceptin - da li još uopće može imati kakovo djelovanje na mene ili je prekasno obzirom da je prošao rok od 6 tjedana nakon završenog zračenja?
Hvala na odgovoru.

S poštovanjem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2007. 00:05

Prema navedenim smjernicama HZZO-a, nemate pravo na liječenje Herceptinom. Te su smjernice uvedene, jer do sada, ne temelju rezultata provedenih kliničkih pokusa, ne postoje dokazi da bi liječenje Herceptinom bilo korisno i ako se započinje 4 ili 5 mjeseci po završenom zračenju/kemoterapiji.