Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Citološki i UZV nalaz dojki


Autor Poruka

rijecanka1207

02.11.2012. 02:35

Poštovani, imam 36 godina i već duže vrijeme obostrani bjelkasti, sluzav iscjedak, koji se javlja samo na potisak. Prilikom redovitih jednogodišnjih UZV pregleda nalazi su bili dobri uz manju cistu na desnoj dojci (BIRADS 2). No prilikom nedavne samokontrole napipala sam kvržicu na lijevoj dojci te se odmah javila za daljnje pretrage. Učinjena mi je citološka analiza iscjetka a nalaz je sljedeći

MAKROSKOPSKI: obostrano iscjedak iz dojki, iz više kanalića, bjelkast, sluzav
MIKROSKOPSKI: u razmazima desno nalaze se rijetke mirne žljezdane stanice, pjenušavi makrofagi, dok se u razmazima lijevo nalaze manje papilarne nakupine žljezdanog epitela i nešto sekreta
ZAKLJUČAK: elementi intraduktalne papilarne proliferacije epitela lijevo. Kontrola endokrinologa i grudnog kirurga.

Nakon ovog nalaza napravila sam i UZV obje dojke gdje sam dobila sljedeći nalaz:

Gusti mastopatični parenhim. Lijevo bez formiranih tvorbi. (Što isključuje prisustvo kvržice koju sam napipala i pojašnjenje radiologa da je dojka u redu). Desno manje ciste, u medijalnim kvadrantima hipoehogena tvorba 9mm. Axile su uredne. BIRADS 3
Učinjena mi je punkcija te tvorbe uz UZV (Napominjem da se prilikom prošlogodišnjeg UZV nije vidjela) Radiolog mi nije pojasnio ništa, tek šturo rekao da je moguće da se radi o gustoj cisti ili eventualno fibroadenomu desno. Nalaz punkcije još uvijek čekam, ali Vas molim da mi pojasnite ovo što imam. Već godinu dana sam i pod terapijom Euthyrox 25 (hormoni za štitnjaču)

Najljepše se zahvaljujem!

Katarina Antunac, dr. med.

06.11.2012. 17:15

Poštovana,
u razmazu iscjetka lijeve dojke nađeni su elementi proliferacije epitela što može biti povezano s kvržicom koju ste napipali. Sve promjene koje napipate ne moraju se nužno vidjeti na UZV-u. Svakako pričekajte nalaz punkcije. Uvijek savjetujem pacijentima da traže objašnjenje nalaza od liječnika koji ih je uputio, odnosno izvršio pretragu. Ukoliko bude ikakvih dvojbi po pitanju dijagnoze a s obzirom na Vašu dob, preporučujem Vam da učinite magnetsku rezonancu (MR) dojki.


korisnik123

13.11.2012. 17:45

poštovana
zanima me vaše mišljenje u vezi nalaza, prije 2 god. sam napipala malu kvrzicu u lijevoj dojci, u gornjem lijevom kvadrantu, i otisla na uzv u dom zdravlja, nalaz je bio: M-13, P-0, Iscjetka nemam nikakvog, rizicna skupina nisam i nije bilo nikoga u obitelji sa sl.problemima,doktorica je rekla da je uredu i da se kontroliram, otisla sam nakon 2 god, i uzv nalaz je: dojke se pokazu žljezdanog tipa s žljezdanim parenhimom raspoređenim svim kvadrantima uz mjestimičnu supstituciju masnim tkivom,a u lijevoj dojci oko granice gornjih kvadranata prema LKG pokaze se ovalna hipoehogena struktura duljeg prmjera oko 12,6mm, preporuča se učiniti citopunkciju pod kontrolom uzv,obostrano aksilarno reaktivni l.č,, , zanima me da li da ostavim to i ne zabrinjavam se, te odem na kontrolu za 6 mjeeci ili da ucinim tu citopunkciju, te vas molim vase misljenje u vezi nalaza.. Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

17.11.2012. 11:10

poštovana,
svakako napravite preporučenu punkciju

tweety87

28.12.2012. 13:35

Pre tri dana sam bila na UZ dojke i otkrivena mi je neka promena na levoj dojci uz levu bradavicu koja se ne napipava.Izvestaj doktora je glasio ovako:"Intermedijalni tip obe dojke sa znacima za fibrocisticnu displaziju.Na spoju GK desno makrolobulirana promena dimenzija 17x14mm.Uz levu mamilu hipoehogeno,nepravilno polje,na prostoru dimenzija 16x9mm.Laka duktetazija obostrano.Fibroadenom desne dojke i verovatno displaznom zonom uz levu mamilu." Uradila sam i tumor markere CEA i Ca 15-3 i oni su u redu.Moram i da napomenem da sam cetvrti mesec trudnoce.Molim za objasnjenje i savet.Unapred se zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

31.12.2012. 10:50

Poštovana,
kod Vas su nađene određene promjene na obje dojke: fibrocistična displazija, duktektazija te fibroadenom, nijedna od njih nije opasna. Teško mi je reći što je makrolobulirana promena na spoju GK desno ili hipoehogeno, nepravilno polje uz lijevu mamilu; to treba raspraviti s liječnikom koji je radio pretragu. Ukoliko je bilo koja od navedenih lezija sumnjiva na malignitet, potrebno je učiniti citopunkciju. Nalaz UZV-a dojki je teže interpretirati kod trudnica. Vrijednosti tumorskih markera same po sebi ne znače ništa i ne treba ih određivati rutinski te ih uvijek ih treba promatrati u kontekstu drugih nalaza te kliničke slike i bolesnika u cjelini.

Danijela112

17.01.2013. 12:20

U lijevoj dojci GLK periareolarno prikaže se ovalni hipoehogeni areal promjera do 5.5 mm uz naznačeno dorzalno pojačanje benignih karakteristika--lezija suspektnih na infiltrat dojki obostrano se nalazi.Molim Vas da mi objasnite što bi to točno značilo.Hvala unaprijed!

Katarina Antunac, dr. med.

18.01.2013. 11:35

Poštovana,
iz dostupnog mi nalaza kod Vas UZV-om nije nađeno sumnjivih promjena koje bi tražile daljnju dijagnostičku obradu. Svakako nastavite s redovitim kontrolama, sukladno dogovoru sa svojim liječnikom


TamaraB

16.11.2015. 11:50

poštovani,
moj nalaz punkcije glasi: dijagnoza N60.9 benigna displazija dojke, nespecificirana. Nalaz - u razmazima sekret i eritrociti.
Što dalje ?

Katarina Antunac, dr. med.

22.11.2015. 19:45

Poštovana,
mislim da će dalje slijediti praćenje.

mrkvica01

25.11.2015. 21:00

Poštovana,

majka mi je bila na ultrazvuku dojke pa bih trebala pojašnjenje.

UZV pretragom obostrano se nađe djelomična involucija parenhima sa masnom supstitucijom.
Desno na granici GK hipoehogena tvorba udružena s manjim kalcifikatom (vjerojatno straija cista).
Suspektinih žarišnih promjena nema. Savjetujm kl.pregled.

Zahvaljujem unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

29.11.2015. 23:35

Poštovana,
UZV nije pokazao nikakvih sumnjivih promjena koje bi zahtijevale bilo kakvu daljnju dijagnostiku. Ukoliko nije, svakako bi pretragu trebalo nadopuniti samo kliničkim pregledom dojki, bilo kod specijaliste koji se bavi bolestima dojke ili kod liječnika obiteljske medicine te svakako nastaviti s preventivnom pregledima

Kata13

25.01.2019. 21:10

Postovana, moja majka 49 godina, nepusac ne pije, u 20-oj rodila prvo dijete koje je dojila godinu dana, u 27-oj drugo dijete dojila 4 mjeseca.
Prvu mestruaciju dobila sa 11 god jos ima redovne. U obitelji nema raka dojke, cak niti raka uopce.
Nalaz mamografije:
Umnozeno subakutno, masno tkivo uz difuzne tracke i nakupine veziva te guste nakupine zlijezdanog parent.U DMK desne dojke homogena intenzivna sjena promjera 18 mm prvenstveno benignih karakteristika. Nema mkc.

Nalaz UZV:
Uz areolu, pravila, ostro ogranicena hipoehogena zona velicine 18×12 mm koja ne prekida tijek Cooperovih ligamenata. Prema UZV karakteristikama prvenstveno benigna.
Sada urolog pita mamu zeli li za 6 mj ponovno na uzv kontrolirati to ili na citolosku punkiju na sto mama odg da bi na punkciju.
Nalaz punkcije:
U slabije celuralnim razmacima punktata nadene su papilarne nakupine suspektnih stanica zlijezdanog epitela ocvane i degenerativno promijenjene gole jezgre, nesto ruzicaste supstance, nakupine stanica masne strome, kapljice ekstraceluralne masti i stanice krvi.
Papilarna poliferacija suspektnih stanica zlijezdanog epitela. C4

Mozete li mi reci kako na mamografiji i uzvu nista nije upućivalo na nesto kancerogeno da bi citoloski nalaz pokazao da se radi o raku?
Upucena je na biopsiju. Koliko dijagnoza C4 moze znaciti da je posrijedi rak i da li se moze znati po ovoj zoni od 18 mm sa ocuvanom jezgrom da li je lako rijesiv.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

31.01.2019. 10:50

Poštovana,
niti jedna pretraga ne može u potpunosti potvrditi ili isključiti malignu bolest osim biopsije.
Iz dostupnih mi podataka o nalazu citologije, zasad nema dokaza o malignoj bolesti već je u pitanju samo proliferacija epitela. Ukratko, postoji sumnja te je nužno učiniti biopsiju kako bi se stvar razjasnila. Tek nakon nalaza biopsije moći će se reći o čemu se točno radi te planirati daljnje dijagnostičke i terapijske postupke.