Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Da li je uzv nalaz pouzdan


Autor Poruka

Senziva

09.01.2019. 16:45

Postovani,

Imam 28 godina i bebu od 9 mjeseci. Moje prvo dijete. Prije 5 mjeseci sam operisala apsces na dojci u gornjem vanjskom kvadrantu desne dojke. Da bi bili sigurno da je u pitanju upala a ne nesto drugo radjena mi je magnetna nakon ultrazvucnog pregleda. Mr nalaz je pokazao samo upalu jaku. Od uklanjanja apscesa meni su poceli bolovi u toj dojci u predjelu bradavice. Od tad pa do danas radila sam tri ultrazvucna pregleda i na zadnjem je sve bilo cisto jedino se kako mi je radiolog rekao vidi mjesto gdje je bila upala. Limfni cvorovi koji su bili uvecani tad tokom upale sad su se znatno smanjili. Apsces je bio precnika preko 4 cm. Medjutim mene dojka i bradavica i dalje bole. Prije dvadeset dana sam bila na pregledu i kod hirurga sa uzv nalazom. Hirurg me je pregledao u stojecem i lezecem polozaju i kaze da je sve uredu. Nema objasnjenja za moju bolnu dojku niti bradavicu sem da ce proci kad prestanem dojiti bebu. Na kozi dojke nema promjena. Nije crvena niti je otecena. Medjutim mene dojka boli svakodnevno, nekad manje nekad vise ali bol je stalno prisutna. Nekad kao da pece me a nekad kao da imam ubode iglom u predjelu bradavice pa se bol prosiri ka korjenu. Da li da ipak insistiram da mi se uradi biopsija ili da cekam 6 mjeseci kad su mi i radiolog i hirurg rekli da dodjem na kontrolu?

Katarina Antunac, dr. med.

10.01.2019. 11:10

Poštovana,
pratite stanje i na bilo kakvu promjenu ili ako osjećate zabrinutost, otiđite liječniku i prije preporučenih 6 mjeseci. Možete i sad inzistirati na biopsiji ukoliko ste zabrinuti ali nisam sigurna da li UZV prikazuje neku konkretnu promjenu koju bi se moglo bioptirati, Odluka je, dakle, na liječniku koji Vas vodi.