Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prognoza kod invazivnog duktalnog karcinoma


Autor Poruka

Lolebole

08.08.2018. 12:20

Postovanje, nalaz mamografije desno supramamilarno infiltracija dimenz. 26*32 mm, a na UZ i infiltrativni LN u desnoj aksili 24 mm. Dg: Ca mammae l.dex.; PH: Ca invasivum gl. mammae (NOS) G3; ER:8 PR:5 HER-2:3+, Ki-67:26%
Onkoloska komisija mi je prepisala hemioterapiju po protokolu AC*4 serije, zatim Docetaxel*4 serije uz konkomitantnu terapiju Herceptinom.
Do sada sam primila 3 ciklusa AC protokola. Zanima me kakvi su mi izgledi za izlecenje ili zalecenje uz uslov da cu moci primiti docetaxel i herceptin. Hvala unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2018. 10:20

Poštovana,
nemam uvid u potpuni patohistološki nalaz te u nalaze drugih pretraga koje ste uradili prije operacije. Iz navedenog pretpostavljam da ste operirani te da je bolest otklonjena u potpunosti. Kad god je to slučaj, a imajući u vidu terapiju koja Vam je propisana, postoje dobre šanse za potpuno izlječenje.

Lolebole

15.08.2018. 13:00

Postovanje, hvala na odgovoru, bojim se da nisam bila dovoljno jasna. Nisam operisana, primam neoadjuvantnu terapiju iza koje ocekujem operaciju. Zato i nemam kompletniji ph nalaz. Brinu me receptori i velicina tumora, koji se nije video na mamografiji iz juna 2016. godine. Hvala unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

25.08.2018. 10:40

Postovana,
neki se tumori ne vide na mamografiji a neki brzo narastu između 2 pregleda. Vaš tumor nije prevelik tako da se po tom pitanju ne morate brinuti. Također ne morate brinuti oko nalaza receptora, nalaz receptora samo pomaže liječniku da se odluči koju terapiju primijeniti.
Po operativnom zahvatu će se moći više reći o prognozi. Ponavljam, ukoliko se bolest nije proširila izvan dojke i pazuha, može se potpuno izliječiti.

Lolebole

24.10.2018. 22:25

Postovana,imala bih jos jedno pitanje, obzirom da sam pri kraju sa terapijama i blizi mi se operacija. Da li bi bilo uputno, zbog prirode karcinoma pre operacije uraditi jos neke pretrage, npr BRCA1/2 test? Hvala unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

25.10.2018. 11:15

Poštovana,
Vaš onkolog će Vas prije operativnog zahvata uputiti na sve pretrage koje bude smatrao potrebnima za odluku o nastavku liječenja.
BRCA testiranje se ne provodi rutinski već se upućuju osobe kod kojih s obzirom na dob kod dijagnosticiranja tumora dojke te s obzirom na pojavu tumora dojke i jajnika u obitelji postoji rizik mutacije. To, naravno, morate raspraviti sa svojim liječnikom, ukoliko bude smatrao potrebnim s obzirom na navedeno, uputit će Vas na testiranje.

Lolebole

15.01.2019. 12:15

Postovana, javljam se posle duzeg vremena, operisana i sa ph nalazima. Uradjena je postedna operacija dojke i odstranjena aksika.
PH nalaz dojke:
-tip tumorskog rasta: unifokalan
-vel. tumora: 25*20mm
-histoloski tip: duktalni karcinom ( invazivni karcinom, NOS)
-histoloski gradus: HG3, Nottingham score 8 ( tubuli 3, jedarni pleomorfizam 3, mitotska aktivnost 2)
-in situ komponenta: intratumorski DCIS so;idnog tipa, high grade
-angiolimfaticna invazija: prisutna. Perineuralna invazija: nije vidjena
-resekcioni rub: pojedinacne tumorske celije nalaze se na manje od 1 mm od ruba reseskcije ( rub markiran bojom)
-efekat primenjene HT: parcijalan odgovor na primenjennu NAC - celularnost tumora najvecim delom ocuvana (oko 80%)
Definitivni PH nalaz: CA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE, NOS, HG3, zpT2.

PH aksile: Carcinoma mammae metastaticum lymphonodorum (2/8): Lymphadenoma reactiva (6/8)

Kaako Vama ovo izgleda, nije li resekcioni rub nedovoljno sirok? Za par dana idem na onkolosku komisiju kjoja ce mi odrediti dalje primanje herceptina ( za vreme HT primila 4) i potreban broj xracenja. Po Vasem misljenju, a obzirom na vrstu tumora, koji je to krajnji rok kada bih trebala krenuti sa zracenjem. Pitam iz razloga sto je lista cekanja oko 4 meseca, Unapred hvala.

Lolebole

16.01.2019. 20:55

I dopuna na prethodno, poslednja HT je bila 6.novembra, 4. herceptin sam primila 8. novembra, a operisana sam 21. decembra. Koji bi to onda optimalni a koji zadnji rok bio za pocetak zracenja? Hvala unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

22.01.2019. 12:00

Poštovana,
s obzirom na patohistološki nalaz, svakako će trebati provesti zračenje. Rub jest mali (1mm) ali je i dalje negativan rub, dakle prema nalazu nema zaostalog tumora u dojci.
Zračenje trebalo započeti čim prije, a prihvatljivo je unutar 4 mjeseca od operacije. Zračenjem se smanjuje rizik povrata bolesti u dojci i limfnoj drenaži (lokalni povrat bolesti). Međutim, kako ćete Vi nastaviti s Herceptinom a vjerojatno ćete dobiti i hormonsku terapiju koja štiti i od udaljenog i od lokalnog povrata bolesti, nemojte se previše brinuti radi čekanja na zračenje.