Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Fibroadenom


Autor Poruka

Iremm

21.09.2018. 16:20

Poštovani,
imam 35g i bila sam na kontrolnom ultrazvuku dojke nakon godinu dana. Prvi nalaz je bio po koja obična cista i kontrola za godinu dana. sada kada sam obavila pregled ovo je nalaz:

Ultrazvučno dojke su intermedijarnog tipa desna je bez žarišnih lezija. U LD na 9h, oko 3cmm vidi se cit. dg. FA 9x5x8,5mm koji do sada nije opisan. U LD vidi se i po koja obična cista do 5mm. Uredna je koža, potkožno masno tkivo Coop. ligamenti i pectoralisi. U askilama ne vidim pataloški izmjenjene limfne čvorove.
Zaključak: BI-RADS3
Preporučuje se UZV kontrola 6mj s ev. citološkom punkcijom u slučaju progresije u veličini.

Molim Vas za mišljenje nalaza, da li trebam napraviti punkciju odmah ili pričekati. Da li postoji mogućnost malignog tumora. Poprilično sam uplašena jer koliko čitam po netu fibroadenomi su normalni do 30-te godine, poslije 35 je sve sto se pojavi novo sumnjivo.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

01.10.2018. 10:25

Poštovana,
sukladno preporuci, možete pričekati s kontrolnim UZV-om 6 mjeseci a ako primijetite da se tvorba mijenja, raste, otići na pregled i punkciju i ranije.
Međutim, ukoliko ste uplašeni i uznemireni, dogovorite pregled liječnika i citopunkciju odmah.

Slavujica

30.08.2019. 09:55

Poštovana ,trudna sam 32 TT i primijetila sam da mi je naglo nastala ili narasla kvržica na desnoj dojci koja je i malo bolna. Ginekolog me pregledao uzv i rekao da je riječ o fibroadenomu od 2 cm. Isto tako traži drugo mišljenje. Mene zanima da li rastu fibroadenomi u trudnoći te da li se punkcija može uraditi u trudnoći,hoće li smetati dojenju?
Hvala!


Katarina Antunac, dr. med.

05.09.2019. 21:30

Poštovana ,
svakako poslušajte ginekologa i potražite drugo mišljenje. Načelno, UZV-om se može dosta točno dijagnosticirati fibroadenom ali bilo bi dobro da to još netko pogleda i da se učini citopunkcija. Jasno, konačna odluka o sigurnosti citopunkcije je na onomu koji će ju i napraviti ali mislim da se samog postupka ne trebate bojati. Fibroadenomi mogu rasti u trudnoći ali svaki brzi rast treba biti znak za uzbunu.
Niti citopunkcija niti fibroadenom ne bi trebali utjecati na mogućnost dojenja.

Slavujica

06.09.2019. 21:00

Hvala na odgovoru!
U međuvremenu sam otišla na još jedan uzv gdje mi je također potvrđeno da je fibroadenom te da punkciju uradim ali nakon poroda. Vjerojatno je duže tu već fibroadenom ali se pod utjecajem hormona povećao. Također smatra da postoji mogućnost njegovog smanjenja porodom.