Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Fibroadenom s hiperplazijom i iscjedak iz dojke


Autor Poruka

Otocanka

27.03.2007. 17:35

Imam 23 godine i prije 5 godina sam operirala fibroadenom s hiperplazijom (PHD nalaz) na desnoj dojci. Liječnik mi je rekao da se FA pojavio zbog dugotrajnog liječenja policističnih jajnika i nepravilnih ciklusa pilulama Diane- 35. Nakon op. pojavio mi se je iscjedak iz obje dojke blijedo mliječne boje. Nalaz odgovara cističnim promjenama sa znacima papilarne proliferacije stanica duktalnog epitela dojke. ( U razmazima se vide manje papilarne skupine stanica duktalnog epitela, fagociti, nešto češći granulociti i limfociti, po koji eritrocit te detrius.). Prolaktin 679 mIU/L, (usporednice 64-395). UZV uredan. Drugi citološki nalaz iscjetka desne dojke: U razmazima po koja grupica sitnih, morfološki neupadljivih stanica žlijezdanog epitela, brojni fagociti, skvame, nešto mrvičaste supstance. Lijevo: Nešto fagocita, bazofilna amorfna supstanca. Prije dva dana mi se je pojavio smeđkasti iscjedak iz desne dojke. Koliko mi je preporučjiva mamografija s obzirom na dob i strukturu dojki. Može li eventualna trudnoća utjecati na boju iscjetka? Koje pretrage mi preporučujete?
Unaprijed zahvaljujem!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Budući je kod vas povišen prolaktin u serumu, preporučam vam da odete na pregled specijalistu endokrinologu.

Otocanka

05.05.2007. 15:10

Hvala na prošlom odgovoru. Kada sam poslala prosluporuku, već sam bila trudna, iako to nisam zmala. Može li trudnoća utjecati na promjenu kvalitete iscjetka? Inače sam na citološku kontrolu išla 3-5 dan ciklusa, da li mogu ići na kontole i u trudnoći i kako pošto nemam ciklus? Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.05.2007. 02:50

Trudnoća svakako može promijeniti kvalitetu i boju iscjedka iz dojke. Citološka pretraga može se napraviti i za vrijeme trudnoće.