Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Goserelin - nastavak terapije


Autor Poruka

macaron22

21.10.2018. 23:35

Poštovana doktorice Antunac,
dijagnozu karcinoma dojke dobila sam u lipnju 2016. godine u dobi od 34 godine. Tumor je bio veličine 2,5 cm, DCIS s invazivnom komponentom vel. 0,8x0,6 cm. Hormonski ovisan (ER 70%, PR 10%) i Her2 pozitivan (luminal B), Ki67: 5%, limfni čvorovi negativni (0/24). Napravljena je obostrana mastektomija s primarnom rekonstrukcijom silikonskim implantatima. Adjuvantna terapija uključivala je protokol 4 x AC (trotjedno), 12 x paklitaksel (tjedno) te 17 x Herceptin supkutano (trotjedno) kroz godinu dana. Prije početka kemoterapije započelo se s primjenom aplikacije goserelina svaka 4 tjedna. Nakon kemoterapije započinjem endokrinu terapiju (eksemestan). Kontrole odrađujem prema planu i za sad je sve u redu. Prije tjedan dana primila sam 30. aplikaciju goserelina te me liječnica upućuje na Konzilij početkom studenoga kako bi se odlučilo o nastavku terapije goserelinom. Ono što me zbunjuje je to što mi je u početku rečeno da ću goserelin primati minimalno 3 godine (sad je prošlo 2 g. i 3 mj.), a da novije studije pokazuju da je preporučljivo aplicirati ga čak 5 godina.
Smatrate li da je poželjno nastaviti s goserelinom? Molim Vaše cijenjeno mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem!

Katarina Antunac, dr. med.

25.10.2018. 11:15

Poštovana,
kod premenopauzalnih bolesnica ukoliko se odluči na kombinaciju goserelina i inhibitora aromataze (egzemestana), takva terapija bi trebala trajati ukupno 5 godina.
Vi sada, jasno, nemate menstruacije s obzirom da primate goserelin koji onemogućuje ovulaciju/menstruaciju (to je i cilj ovog liječenja). Međutim, s obzirom na Vašu dob, po prestanku uzimanja goserelina za očekivati je unutar nekoliko mjeseci obnavljanje menstrualnog ciklusa. Tada Vam sam egzemestan ne bi bio dovoljan kao vid hormonske terapije već bi trebali umjesto egzemestana primati tamoksifen. U svakom slučaju, hormonska terapija bi trebala trajati minimalno 5 godina a kako se kod Vas započelo s kombinacijom goserelina i egzemestana, mišljenja sam da bi istu, ukoliko je dobro podnosite, trebalo i nastaviti do ukupno 5 godina. Konzilij koji ima uvid u Vašu kompletnu medicinsku dokumentaciju će možda imati drugačije mišljenje koje treba poštovati, ali ukoliko se prekine goserelin, egzemestan Vam nije dovoljan i trebat će pratiti vrijednosti FSH i LH te ga u određenom trenutku zamijeniti tamoksifenom.

macaron22

11.11.2018. 18:20

Zahvaljujem na odgovoru!
U međuvremenu sam obavila Konzilij. Odlučeno je da se prekine s aplikacijama goserelina te da se umjesto egzemestana uvede Nolvadex i da se s njegovom primjenom krene odmah, bez obzira na to što se menstrualni ciklus još nije uspostavio (vjerojatno ni neće još nekoliko mjeseci). Smatrate li da je to prihvatljivo rješenje?

Katarina Antunac, dr. med.

15.11.2018. 11:45

Poštovana,
da, to je prihvatljivo rješenje.