Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HER-2/neu:+++


Autor Poruka

Ante

17.01.2006. 21:18

Poštovani gos Rudolf Tomek !
Molim Vas za Vaš savjet za moju
suprugu god. 1970.
Dg. Ca mammae I.dex T1N0M0
St post mastectomia subcutanea I. Dex et reconstructio
mamame I. Cum lobo miocutaneo LD et implanti

11.11.2005. učinjen gore navede op.zahvat
PHD: Tumor veličine 1.5 cm CDI i CLI,
Histološki gr III, nuklearni gr III,
IHC određivanje ekspresije SR : ER i PgR negativni
HER-2 / neu : +++ na svim tm stanicama
Aksila: 0/2

S obzirom na PHD i vrstu op. zahvata, premenopauzu indicira se adjuvantna sustavna terapija : kemoterapija s antraciklinima.
Dodatno će se razmotriti ev indikacija za postop. Radioterapiju radi manjeg broja pregledanih L. čvorova.

Moj komentar i pitanje:
Prije svega nije mi jasno zbog čega je izvršena kontrola samo dva L. čvora kada je već prije ove gore naznačene izvršene operacije kirurg imao nalaz koji mu je ukazivao da je riječ o HER-2 / neu +++ , his.gr. III , ER negat. po mom saznanju vrlo agresivan oblik tumora sa mogućnošću tragičnog završetka ??? Nadam se da griješim.
Naravno da je dobra okolnost što u L.čvorovima i aksilama nisu pronađene tum. Stanice što mi opet daje jednu veliku šansu.
Potaknuo sam pitanje liječenja odnosno kemoterapije u kombinaciji sa trastuzumaba ( herceptin) jer sam u međuvremenu pročitao Vaše komentare i rezultate na studije objavljenih 20. listopada 2005 u uglednom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine gdje govorite da je upravo ta kombinacija prema prvim pokazateljima davala izvrsne rezultate gdje je trastuzumab smanjio rizik od ponovne pojave bolesti za 46 posto i da Prvi rezultati ovih pokusa pokazuju da uvođenje trastuzumaba u adjuvantno liječenje bolesnica s HER-2+ rakom dojke predstavlja stvarni napredak i otvara mogućnost potpunog izlječenja mnogima od tih bolesnica.
Odgovor koji sam dobio bio je da trenutno nema potrebe za tim jer nigdje nije dokazano da je tumor metastazirao bez obzira što je to HER-2 / neu:+++ , i da se taj lijek trenutno daje samo osobama kojima je taj virus metastazirao.
Naravno da je za mene to apsurd, jer uskraćuje se mogućnost trenutno najboljeg liječenja pacijentici kojoj su velike šanse da se tumor ponovi.
Ne znam , možda griješim stoga Vas molim Vaše mišljenje o tome što mi je činiti, što da tražim i kakvu terapiju tražiti pa makar sam skupljao novac da se i taj Herceptin primjeni u terapiji.
Imamo dvoje djece (13 , 9 god), mladi smo bračni par izuzetno veseli i sretni, a ova nova situacija nas je trenutno izbezumila, gdje jednostavno ne znam što mi je raditi ???
Naravno da nisam spominjao ime klinike u kojoj je moja supruga liječena , iz poštovanja prema svim liječnicima koji savjesno rade svoj posao..

Unaprijed zahvaljujem

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.01.2006. 13:59

Ispričavam se što kasnim s odgovorom na vama vrlo važno pitanje, ali ovo kašnjenje od desetak dana nema nikakvog značenja za vašu suprugu. U među-vremenu sam bio na dopustu.
Prema navedenim podacima o tumoru i prošire- nosti bolesti kod vaše supruge, ona ulazi u skupinu bolesnica sa srednje velikim rizikom ponovne pojave bolesti, naravno ako nađena samo dva limfna čvora u tkivu pazuha smatramo pouzdanim i sigurnim statusom proširenosti/odnosno neproširenosti bolesti u pazuh. Također, kod nje se radi o i hormono-neovisnom tumoru (ER i PR negativni), što znači da adjuvantno hormonalno liječenje nije indicirano. Prema nekim pokazateljima hormono-neovisni tumori imaju nešto lošiju prognozu. Prognostički pokazatelji zbog kojih ona ulazi u tu skupinu su: Visoki stupanj zloćudnosti tumora(histološki i nuklearni gradus III), HER-2 pozitivnost(HER-2 +++) i dob od oko 35 godina. Oko načina adjuvantnog liječenja bolesnica poput vaše supruge danas još uvijek postoje značajne dvojbe i razmimo-ilaženja stručnjaka, tako da ne postoji niti jedan opće prihvaćeni način liječenja. Izložiti ću vam svoje mišljenje s kojim se neki drugi stručnjaci vjerojatno neće niti ne moraju složiti.
Prema mišljenu velikog broja stručnjaka, a to je i moje mišljenje, status zahvaćenosti ili nezahvaće- nosti limfnih čvorova pazuha može se sa sigurnošću odrediti samo ako pregledano/nađeno barem 8-10(čak i 15) limfnih čvorova u tkivu pazuha. Po mom mišljenu se zbog toga ne može reći sa sigurnošću da se bolest kod vaše supruge nije proširila u pazuh (regionalne limfne čvorove) i da se sigurno radi o T1N0, dakle stadiju I. Ukoliko bi limfni čvorovi pazuha bili zahvaćeni bolešću/metastazama radilo bi se o stadiju T1N1, dakle stadij bolesti IIA što prilično mijenja prognozu i pomiče bolesnicu u skupinu visokorizičnih (obzirom na HER-2 pozitivnost, broj zahvaćenih limfnih čvorova nije odlučujući). Po mom mišljenju, kada se nezna status limfnih čvorova sa sigurnošću, treba smatrati da se radi zahvaćenim limfnim čvorovima i bolesnicu tako liječiti. Na taj način određeni broj bolesnica će primiti intenzivnije liječenje nego što bi trebale("overtreatment"blunk, što uključuje i više težih nuspojava, ali će i vjerojatnost izliječenja biti veća. Ako tako gledamo na bolest vaše supruge, a prema posljednjim smjernicama iz St. Gallen-a gdje se većina stučnjaka slaže, kod vaše supruge bila bi indicirana adjuvantna kemoterapija sa snažnijim stupnjem djelotvornosti koja uz antracikline uključuje i taksane(docetaksel ili paklitaksel). Dobar dio stučnjaka misli da takvu kemoterapiju treba primijeniti i kod bolesnica iz srednjerizične skupine kada se radi o hormono-neovisnom tumoru koji je uz to i gradusa III i HER-2 pozitivan. Taksani se trenutno ne nalaze na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za adjuvantno liječenje bolesnica s rakom dojke, jednako kao u većini zemalja u tranziciji.
Također smatram da kod vaše supruge, budući zbog provedenog nedovoljno radikalnog zahvata(supkutana mastektomija) postoji nešto veća opasnost lokalnog recidiva, a zbog nesigurnog statusa limfnih čvorova u pazuhu i nešto veća opasnost pojave metastaza, treba provesti lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju kao što bi to bilo provedeno i da je učinjen rutinski zahvat, to jest segmentektomija dojke i ispražnjenje pazuha.
Što se tiče primjene trastuzumaba(Herceptin-a) u liječenju vaše supruge, rezultati do sada objavljenih kliničkih pokusa pokazuju naznake da bi od njega mogla imati koristi i vaša supruga. Većina pokusa o kojima je riječ, u koje je uključeno preko 13000 bolesnica, su provedeni kod bolesnica sa sigurno zahvaćenim pazušnim limfnim čvorovima. Samo u HERA-pokus bilo je uključeno oko 33% bolesnica s nezahvaćenim/negativnim pazušnim limfnim čvorovima. Analiza rezultata tog pokusa pokazala je da su i bolesnice s negativnim pazušnim limfnim čvorovima imale značajne koristi od primjene trastuzumaba. Međutim, da li, kod kojih bolesnica i na koji način primjenjivati trastuzumab u adjuvantnom liječenju još ne postoji konačno mišljenje stučnjaka niti postoje smjernice za primjenu. Sredinom veljače o tome će raspravljati Evropaska gencija za primjenu i praćenje primjene lijekova(EMEA) i donijeti će o tome mišljenje i smjernice. Budući da se trastuzumab, na način kako je primijenjen u HERA-studiji, počinje davati tek nakon završetka adjuvantne kemoterapije i radioterapije, za sada nema žurbe za odluku glede primjene trastuzumaba kod vaše supruge. On bi eventualno došao na red tek za 5-6 mjeseci koliko traje adjuvantna kemoterapija i radioterapija.
Moj savjet je da o svemu, u svjetlu gore navedenog, dodatno porazgovarate sa svojim onkologom i donesete zajedničku odluku. Trastuzumab je trenutno na listi lijekova HZZO-a samo za liječenje bolesnica s metastatskim rakom dojke.

Ante

26.01.2006. 17:57

Poštovani gos. Tomek

Zahvaljujm se na ovoliko sažetom i velikom broju informacija.
U svakom slučaju ću staviti na razmatranje ovaj Vaš komentar i mišljenje ali nikako ne spominjući Vaše cijenjeno ime.

Samo Vas molim da ukoliko ne nađem zajednički jezik sa našim trenutnim onkologom - mi dozvolite da Vam se obratimo i potražimo Vašu pomoć.
Moram priznati da sam tog mišljenja da je u ovom slučaju sve krenulo krivim pravcem po moju suprugu pa Više nemam povjerenje u instituciju gdje se sada liječi.

Još jednom od srca Hvala na informacijama

A.