Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Magnifikacija dojke


Autor Poruka

Ziko

21.05.2019. 22:00

Nakon mamografije klasificirane BI-RADS 0 zbog uočenih kalcifikata u dojci, izvršena je magnifikacija dojke.

Nalaz magnifikacije dojke je: na granici lateralnih kvadranata lijeve dojke na širem arealu veličine oko 20X15 mm vidljivi su brojni sitni pleomorfni kalcifikati različite veličine i oblika za koje se preporuča učiniti PHD verifikaciju-vakum asistiranu stereotaksijsku biopsiju. BI-RADS 4.

Do sad niti na jednom nalazu nisu uočena gnijezda patoloških mikrokalcifikata. Zadnja mamografija je bila 4/2018.
Zbog čega su kalcifikati tako opasni? Da li oni upućuju na ca in situ? Ili mogu upućivati i na invazivni ca?

Katarina Antunac, dr. med.

24.05.2019. 19:05

Poštovana,
nađena promjena je takva da je nužna biopsija i patohistološka dijagnostika. Mikrokalcifikati su povezani s duktalnim karcinimom in situ, ali bez biopsije se ne može nikako reći radi li se o karcinomu ili ne.
Razlog zbog kojeg idete na redovne preglede jest da se na vrijeme uoče promjene. Dakle, to što je nalaz bio uredan prije 13 mjeseci ne znači da će biti uredan zauvijek. U navedenom razdoblju je nastala promjena, dakle, štogod to bilo, uočeno je na vrijeme.

Ziko

25.06.2019. 16:40

Poštovana,

nalaz tomosintezom vođenom vakuum biopsijom lijeve dojke glasi:

"Komadići tkiva građeni od vezivne strome s cistično proširenim kanalićima i acinusima obloženim kolumnarnim stanicama, ponegdje s kolumnarnom hiperplazijom, u kojima se nalaze mikrokalcifikati. U dva komadića nalazi se djelić sklerozirane intralobularne strome s acinusima u kojima su mikrokalcifikati. Oko pojedinih kanalića je prisutan blagi kronični limfocitni upalni infiltrat.

Komadići tkiva građeni od masne i vezivne strome dojke s kanalićima i acinusima obloženim kolumnarnim stanicama u kojima se ponegdje nalaze mikrokalcifikati.

Zaključak B2"

Da li je kolumnarna hiperplazija atipična hiperplazija? Da li nalaz ukazuje na prekancerozno stanje? S obzirom da se liječim od ca desne dojke, da li je prema ovom nalazu potrebno operirati ispitani dio?
Nakon biopsije na mjesto intervencije postavljen mi je titanski marker. Ukoliko ne operiram suspektni dio, da li titanski marker ostaje u dojci?

Katarina Antunac, dr. med.

04.07.2019. 10:35

Poštovana,
nalaz biopsije ne upućuje na malignu bolest, B2 znači da se radi o benignoj (dobroćudnoj) promjeni. Kolumnarna hiperplazija nije atipična hiperplazija. Marker najčešće ostaje u dojci.