Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Objašnjenje PHD


Autor Poruka

crna mamba

26.09.2011. 14:05

Poštovani dr.Tomek,

Zovem se Andrea i imam 25 godina i u 1.mjesecu mi je napravljena totalna mastektomija lijeve dojke u Zagrebu u KB Dubrava.
Prilažem vam nalaz PHD-a iz otpusnog pisama od 13.01.2011. te Vas molim da mi ga potanko objasnite.

PHD
1.Carcinoma mammae ductale invasium
Dojka 15,5:12:4 cm, na površini koža 15:9 cm s bradavicom. na prerezu nalazi se neoštro ograničena žućkasto siva tvorba 3,5:3:2 cm. histološki se radi o duktalnom invazivnom karcinomu tipa bez drugih oznaka. prema Elston Bloom Richardsonovoj klasifikaciji tumor je histološkog gradusa 3 (tubuli 3, polimorfije jezgara 3, broj mitoza 3): U preostalom dijelu isječka prisutan je multifokalni nalaz duktalnog in situ karcinoma visokog nuklearnog gradusa sa komedo-nekrozama te kancerizacija lobula. u epidermusu bradavice mala žarišta pagetoidnog širenja tumora. u kanalićima bradavice duktalni karcinom in situ visokog nuklearnog gradusa.

2. Carcinoma metastaticum lyphonodorum
Isječak masnog tkiva 6:5:3,5 cm iz kojeg se izolira 16 limfnih čvorova od kojih su 2 infiltrirana tumorom građenim kao što je opisano pod 1.


Status hormonskih receptora: estrogeni receptori 0, progesteronski receptori 0, hercep-test IHC score:3+
Obzirom na veličinu tumora započeto onkološko liječenje bolesnica 4 ciklusa Herceptina i Taxola

Kemoterapija provedena do kraja te poslije toga slijedi nalaz PET/CT:
PET7CT (''low dose'' CT)
Učini se snimanje cijelog tijela do visine natkoljenice.
u mnogobrojnim intrapulmonalnim lezijama prikaže se patološka akumilacija FDG-a. a u leziji u jezgri VI segmenta desno najintenzivnije, SUVmax=7.5, dok se u ostalima prikazuje nešto manjeg intenziteta, najmanja lezija sa metaboličkom aktivnošću je 7mm.
u ostalim dijelovima tijela nije se registriralo metaboličke patološke aktivnosti FDG-a.

Dijagnostički CT:
Pregled izveden u arterijskoj i venskoj postkontrastno fazi, uz peroralnu primjenu Gastrografina.

Stanje nakon ablacije lijeve dojke sa disekcijom aksile zbog CDI (1/2011), te provedene radio- i kemoterapije

Intrakranijalno nema sigurno vidljivih meta lezija.
U području vrata nema uvećanih limfnih čvorova.

Intrapulmonalno obostrano umjereno brojne nodularne lezije promjera 0,3-1 cm, lijevo jedna veća promjera 1,4 cm u gornjem režnju parahilarno, a desno najveća promjera 3,4X2,8 cm u donjem režnju.
Lijevo anterolateralno subpleuralno postiradijacijska fibroza.
U medijastinumu nema vidljivih uvećanih limfnih čvorova.
U području mastektomije nema znakova lokalnog recidiva, a u lijevoj aksili nema rezidualnih limfnih čvorova.

Zahvaljjem unaprijed na Vašem iskrenom odgovoru.

S poštovanjem,

Andrea

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.11.2011. 23:40

U trenutku operacije u siječnju, 2011. radilo se o visoko zloćudnom karcinomu dojke koji je već zahvatio pazušne limfne čvorove. Tada se radilo o kliničkom stadiju II-III. Tada je započeto adjuvantno liječenje. Naveli ste da ste primili kemoterapiju samo taksol i trastuzumab. Nalaz CT-pluća koji navodite ukazuje da su se pojavile plućne meta promjene. Sada se radi o stadiju IV. U tom stadiju je moguće provoditi jedino kemoterapiju kao oblik liječenja. sada treba biti uključen i antraciklinski citotoksik. Nakon liječenja taksolom, trastuzumabom i antraciklinima, najvjerojatnije će biti potrebno provesti još i liječenje lapatinibom("Tyverb"blunk i kapecitabinom("Xeloda"blunk.

crna mamba

03.11.2011. 18:00

poštovani dr. Tomek
primila sam vaš odgovor i sada sam jako zabrinuta što se tiče moga daljnjeg ozdravljenja. bila bih vam jako zahvalna kada biste mi rekli što to točno znači za mene. Imam troje malene djece i zanima me samo koliko ću još moći biti uz njih. konkretno pitanjep vašem stručnom mišljenju koliko mi još ostaje života.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.11.2011. 23:15

Razumijem vašu zabrinutost i strah za vašu djecu. Ne mogu odgovoriti koliko vama konkretno kao osobi preostaje, ali ću vam navesti statističke podatke: Od trenutka pojave metastaza u organima udaljenim od dojke(jetra, pluća, jajnici i slično) prosječno preživljenje(50%) je 2-3 godine. Na žalost samo 15-20% preživi 5 godina, a 10 nešto manje od 2%. Preživljenje ovisi o učinku liječenja. Ako je učinak liječenja, koji je nepredvidiv, preživljenje može biti vrlo dugo i život kvalitetan. Jedino je sigurno čvrsti motiv i borba donose uspjeh. Zaista vam od sveg srca želim svu sreću i mogu vam obećati da ću pomoći koliko najviše mogu.

hvkvanja

16.07.2019. 09:45

Poštovani,
nakon spontanog pobačaja u 18.tjednu (pobačaj/porod je krenuo spontano te je dovršen kiretažom zbog zaostale posteljice) dobila sam sljedeći phd nalaz.

Hematoma marginale placentae
Meningocoela cervicalis fetus
Immaturitas organorum universalis fetus

Opis: Posteljica veličine 10x7x1,5cm s rubnom pupkovinom duljine 22cm. U parenhimu rubno nalazi se krvni podljev, promjera 6cm. Tkivo posteljice građeno od krupnih, zdepastih, nezrelih korijalnih resica obloženih spljoštenim trofoblastima. Plodovi ovoji i pupkovina su urednog izgleda. Posebno je primljen muški plod, duljine 19cm, s pupkovinom duljine 6cm. Koža je blijedosiva, meka, ekstremiteti simetrični. Na vratu se nalazi meka, potkožna cistična tvorba, promjera 6cm, ispunjena bistrom tekućinom. Unutrašnjim pregledom utvrđuje se prisustvo svih organa, izrazito nezrele građe.

Zanima me je li razlog spontanog pobačaja samo ta cistična tvorba? i o čemu bi se moglo raditi? Je li potrebna daljnja obrada te kada možemo planirati sljedeću trudnoću?

Zahvaljujem.