Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Markeri CA 15-3 stalno u rastu.


Autor Poruka

CrazyDodo

03.02.2021. 22:20

Postovani, majka je operirala tumor na dojci prije 4 godine i sad na hormonskoj je terapiji. Na redovitim je kontrolama, UZV, mamografija, kosti i sve je u redu osim sto CA 15-3 markeri stalno variraju iznad povisene vrijednosti. Za vrijeme operacije bili su 64, padali na 45, pa rasli na 53, pa opet padali , a u zadnja dva mjerenja su bili 58 pa sada zadnji 66.

Ovo su nalazi tumora kod operacije pT = 5 mm, T1N0M0 ER=100% PR= 3%, HER-2 = 1% Ki67 = 7% CA 15-3 = 64.1 U/mL Datum 23.1.2017.

Op/Dissectio axillae I.sin Phd/ Sine meta lymph axillae 0/5

Propisana terapija je Anastris


I zadnja punkcija je bila negativna prije 3 mjeseca gdje je bilo neko zadebljeanje.

Uglavnom onkolozi se stalno mijenjaju i svi je onda salju na sve pretrage jer su poviseni nalazi koji nista ne pokazuju, jedino markeri plesu gore dolje, ali sada prema gore. Jel to znaci da se negdje razvija tumor ili te vrijednosti mogu biti normalne i bez malignih bolesti? Nitko u biti ne moze reci zasto su poviseni, da li su lazno pozitivni, da li moze biti zbog nekih drugih kronicnih bolesti..stresa od potresa, korone ili sto vec. Procitao sam negdje da 40% zena ima lazno povisene te markere.

Uglavnom sve je dobro , i od pregleda pluca, zeluca, mamografije, jedino je problem povecanje osteoporoze u kraljeznici. Sto bi moglo drzati te vrijednosti tumorskih razina povisenima kroz tih 4 godine, a da svi pregledi koji se ponavljaju su uredni. I ako se povecavaju sto bi trebalo mozda biti fokus kontroliranja.

Unpardijed zahvalan,

Ivan

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2021. 10:40

Poštovani,
baš kao što ste naveli, marker Ca 15-3 kod nekih bolesnica može biti povišen bez da postoje znakovi aktivnosti osnovne bolesti- raka dojke. Kod bolesnica kod kojih je marker povišen a pretrage nisu našle razlog zašto, zapravo je bitna njegova dinamika. Ako se marker stalno kreće oko 60 a bolesnica nema nikakvih simptoma i laboratorijski nalazi su uredni mislim da se ne treba iscrpljivati pretragama. Ukoliko marker krene rasti, provest će se detaljnija dijagnostička obrada.