Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke 4. stadij


Autor Poruka

Busovaca

03.03.2021. 20:15

Poštovana doktorice,

Prije svega, sve pohvale za vaš rad i jednu ovakvu web stranicu koja uključuje forum. Doista korisno svima.

Javljam vam se s molbom za tumačenje nalaza majke. Riječ je karcinom na lijevoj dojci koji je 'otkriven' u dosta kasnoj fazi. Naime, mama je skrivala karcinom i tek je obitelji rekla u trenutku kad je nastala otvorena rana odnosno kad je 'karcinom izašao van'.

U nastavku vam pišem MAKROSKOPSKI NALAZ:

"Resektat dojke" - Resektat lijeve dojke, dimenziaj 237x167x42 mm, sa kožom na površini eliptičnog izgleda, dimenzija 230x157mm . Mamila urednog izgleda, centrooponirana. Na bazi prisutna fascija. U području gornjeg lateralnog kvadranta se nalazi egzuiceriran tumor, dimenzija 74x49x35mm, koji je na seriji poprečnih presjeka bjeličaste boje, dijelom razmkešan, od baze udaljen 2 mm, od ostalih resekcijskih rubova više od 15mm.

"Sadržaj aksile" - čini uzorak vezivno-masnog tkiva dimenzija 68x53x25mm, iz kojeg se ispreparira 9 limfnih čvorova, najveći dimenziaj 35x25 mm.

OPIS:

Histopatološki tip tumora: Invazivni mamarni karcinom - duktalni NST
Gradus tumora (provizorni): 3
Tubuli: 3
Pleomorfija: 3
Mitoze 25/10, score 3
Nottingham histološki score: 9/9, gradus 3
AJCC TNM: pT4b N2a MX, r0
Limfovaksibularna invazija: prisutna
Perineuralna invazija: prisutna
Limfni čvorovi: 4 limfna čvora infiltrirana tumorskim tkivom, pri čemu se u dva limfna čvora jasno vidi ekstraodalna ekstenziaj tumora (ENE+) u okolno masni tkivo, ostali limfni čvorovi sa znacima reaktivnog limfadenitisa i sinushistiocitoe, pN2a.
Resekcione margine: slobodne, r0
IN situ kompnenta: Nije prisutna.
Okolni nalaz: Fibrocistične promjene.

Drugi nalaz koji smo uradili, a čije rezultate sam dobio danas jest IMUNOHISTOLOŠKI STATUS HORMONALNIH RECEPTORA KARCINOMA DOJKE

Estrogeni receptori tumora su pozitivni TS=4 5% jedara tumorskih stanica obojenih stalbim i umjerenim intenzitetom

Progesteronski receptori tumora supozitivni TS=6 65% jedara tumorskih stanica obojenih umjerenim intenzitetom

Ekspresija HER2 proteina je jako pozitivna 3+

Ki-67 pozitivan u 70% tumorskih stanica.

Operacija je rađena prošli mjesec. Mama je oko 25 dana bila u bolnici. U međuvremenu smo uradili RTG pluća - nalaz OK, ultrazvuk abdomena - nalaz OK, ultrazvuk srca - nalaz OK.

Kroz 15-ak dana ćemo ići na prvi konzilijarni sastanak/liječenje.

Nadam se da sam napisao sve potrebne informacije te vas molim ako možete napisati vaše mišljenje, kratke preporuke za liječenje i vašu slobodnu prognozu.

Unaprijed hvala,
Dario

Katarina Antunac, dr. med.

11.03.2021. 11:50

Poštovani,
kod gospođe se radi o lokalno uznapredovalom tumoru dojke koji je odstranjen. Proširio se na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski i Her2 pozitivan.
Prema nalazu RTG-a pluća te UZV-a abdomena tumor se nije proširio izvan dojke i pazuha.
Međutim, s obzirom na veličinu i biologiju tumora bila bih sklona proširiti dijagnostičku obradu kako bismo isključili eventualne metastaze jer o tome ovisi nastavak liječenja. Mislim da bi trebalo odrediti tumorski marker Ca 15-3 te napraviti ili scintigrafiju skeleta i CT toraksa, abdomena i zdjelice ili PET CT. Ovisno o nalazima te općem stanju bolesnice i drugim bolestima od kojih eventualno boluje, odredila bi se vrsta liječenja.

Busovaca

16.03.2021. 23:10

Poštovana doktorice,

Hvala vam na detaljnim informacijama i preporukama. S obzirom da smo proteklu srijedu bili na konziliju za onkologiju u UKC Sarajevo te dobili određene preporuke, šaljem vam iste kako bi bili upoznati i dali mišljenje.

"Uvidom u medicinsku dokumentaciju indicira se adjuvantna kemoterapija, antiHer2 terapija, radioterapija i hrmonska terapija. Uraditi scintigrafiju skeleta, labaratorijske nalaze KKS, DKS i biokemija. Javiti se nakon svega na kliniku za onkologiju."

Također, gore navedene preporuke koje ste napisali ćemo idući put prezentirati onkologinji te zatražiti njeno mišljenje i savjet. U trenutku posjete doktoru nisam vidio vašu poruku. Što se tiče ostalih bolesti, mama ih nema i ne koristi nikakve druge tablete i terapije. Osjeća trenutno se jako, jako dobro.

Hvala vam i veliki pozdrav!

Busovaca

03.04.2021. 11:50

Poštovana doktorice,

Ovo je rezultat (pisani) nalaza scintigrafije kostiju:

Na scintigrafiji u anterior i posterior projekciji prikaže se skelet cijelog tijela u loiem se radiofarmak nehomogeno povezuje. Isti se većim intenzitetom vezuje u kralježnici, te zglobovima gdje je izraženije vezivanje u zglobu desnog ramena, desnom sakroilijakalnom zglobu, u acetabulumu zgloba lijevog kuka, desnom sternoklavikularnom zglobu i lateralnom dijelu orbite desnog oka.

Ove promjene su vjerojatno sekundarne prirode.

Što ovo znači?

Pozdrav i hvala

Katarina Antunac, dr. med.

21.04.2021. 22:15

Poštovani,
nalaz scintigrafije, nažalost, vrlo vjerojatno govori u prilog metastaza na kostima. To znači ova rečenica "Ove promjene su vjerojatno sekundarne prirode".
Navedeno bi bilo dobro potvrditi RTG-om područja nakupljanja radiofarmaka ili CT-om. Bilo bi dobro i znati vrijednosti tumorskog markera Ca 15-3. Ukoliko se dokaže da su u pitanju metastaze na kostima, bolesnica će primati sustavnu terapiju. Čim prije otiđite s nalazom onkologu kako bi se nalaz razjasnio te donijela odluka o nastavku liječenja.