Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tu mammae sex susp


Autor Poruka

Ren

29.11.2020. 20:20

Patohistoloski pregled-U reprezentativnim cilindrima koji su duzine 6-8mm prisutan invazivni mammarni karcinom, duktalni tip tj NST
Gradius tumora: provizorni 2
Tubili 3
Pleomorfija 3
Mitoze 3/10 hpf score 1
Nottingham histološki svote 7/9 gradu 2
In situ komponenta prisutna solidni DCIS, NGR
Imunohistorijski tumor je:
ER: prisutan u 95% stanica
Pgr: prisutan u 98% stanica
Her2- (score 1+)
Ki67: prisutan u 12-14% stanica
MRI nalaz: desno između gornjih kvadranta se na području veličine 3x4x3cm (LL-AP-KK) vidi nepravilna zona non masslike enhancementa koja se siri prema desnom mammii i zavrsava u desnom retromamilarnom području. Isto se ne vidi na UZV (1 sat 6-8mm) ni na mamografskom pregledu.
Molim Vas misljenje. Radi se o osobi 37god.

Katarina Antunac, dr. med.

14.12.2020. 15:10

Poštovani,
iz navedenog, radi se o zloćudnom tumoru dojke koji je hormonski pozitivan, Her2 negativan te niskog proliferacijskog indeksa, što su sve povoljni čimbenici. Nužno je, sukladno preporuci onkologa, kompletirati dijagnostičku obradu a potom će se donijeti odluka o načinu liječenja

Ren

14.01.2021. 22:30

Postovana,
uradjena je operacija. Odstranjena je cijela desna dojka. Prema patološkom nalazu:
Na prerezu unutar tkiva vidi se neostro ograniceno tumorski tkivo duljeg promjera 1,5cm. Iz masnog tkiva aksile izolira se 25 limfnih čvorova promjera od 0,3 do 1cm. Kod izvadjenih limfnih čvorova ne nadje se infiltracije tumorskim tkivom.
Histološkim pregledom vidi se tkivo gradjeno od atipicnih plocastih stanica infiltrativnog tipa rasta u arealu duljeg promjera 1,2cm. Uokolo vidi se obilna in situ komponenta duktalnog karcinoma dojke nuklearnog gradusa 2.
Estrogenski rec 100% poz
Progesteronski rec 100% poz
Her2- receptor 1+
Ki67 50%
Tumorski tkivo se boji na E-cadharin i ne dopire do resekcijskih rubova.

Molim Vas misljenje za terapiju i postotak izljecenja. Takodjer me zanima Vase misljenje Brca testa i oboljele osobe kao i srodnika posto je i majka operirala tumor dojke Her2+ horm ovisan. Unaprijed hvala!

Ren

14.01.2021. 22:30

Ukoliko se radi o nasljednom tumoru dojke kod srodnika (Brca poz) koliko cesto i koje pretrage treba raditi? Do sada se radio UZV jedanput godišnje. Da li je to dovoljno ili je potrebno raditi magnet i mamografiju? Trenutna starost 39. godina.

Katarina Antunac, dr. med.

19.01.2021. 19:05

Poštovana,
tumor se nije proširio izvan dojke u limfne čvorove pazuha te je u potpunosti odstranjen. Nije potrebno zračenje. U nastavku liječenja će uslijediti hormonska terapija. S bzirom na visoki proliferacijksi index Ki67 od 50% možda će onkolog razmotriti i primjenu kemoterapije. Sva ta terapija se daje preventivno kako se tumor ne bi vratio.
Šanse za izlječenje su visoke.
Mislim da se ne radi o BRCA pozitivnom tumoru, ali nema razloga da ne odete na testiranje. Kod BRCA pozitivnih tumora osim češćih kontrola dojki nužne su i češće kontrole ginekologa radi jajnika. Postupak s bolesnicama s BRCA mutacijom je vrlo individualan te ovisi o mnogo čimbenika.