Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumačenje rezultata biopsije


Autor Poruka

Gaga2204

29.10.2019. 20:10

Poštovani, molim za vas tumačenje i mišljenje o mom slučaju:
Imam 31 godinu, 1 porođaj, dojila, nisam koristila kontraceptivne pilule, koristila utrogestan u trudnoći, u porodici nemamo obolelih od raka dojke.
Nakon napipanog čvorića uz pretpostavka doktora da se radi o fibroadenom poslata na biopsiju "za svaki slučaj" u rezultat biopsije iglom pokazao malignitet.
Nakon biopsije, izvještaj konzilijima glasi:
Ca mammae I dex. St. Post. CNB
Td 1b, Nd 0, Md 0, Stadijum-D I, TI -, NI-, MI-, Stadijum-L -
Carcinoma invasivum glandulae mammae II NGII BKategorija B5
Status ekspresije steroidnih receptora, c-erb (HER-2 neu) i ki-67 u tu morskom tkivu iz kalupa broj 9281/19:
ER: skor 7 (oko 60% nukleusa tumorskih ćelija pokazuje jaku imunoreaktivnost)
PR: skor 8 (oko 80% nukleusa tumorskih ćelija pokazuje jaku imunoreaktivnost)
HER-2: 1+
ki-67: oko 15%
Indikovana je parcijalna resekcija desne dojke uz Slnb desne aksile.

Operacija je urađena, odstranjen tumor rezultat biopsije Ex tempore glasi:
Tkivo dojke promjera 30x30x25mm, na preseku se nalazi tumor 12x12x10mm, bjeličaste boje, čvršće konzistencije, udaljen od 1 konca ir1 12mm, od 2 konca ir2 10mm, od 3 konca ir3 12mm, od 4 konca ir4 7mm. 2+4k
Ex tempore: maligno
Ir4: benigno
Carcinoma ductale invasivum glandulae mammae (II, Ng: II)
DCIS glandulae mammae (kribriformni i komedo tip, Ng:II ) prisutan i čini do 10% tumora.
Mikrokalcifikacije prisutne.
Limfovaskularna invazija nije nađena.
Ivice resekcija bez elemenata maligni teta.
Pt1c

L027433x1, L026542x2

Hvala unapred

Katarina Antunac, dr. med.

31.10.2019. 09:15

Poštovana,
kod Vas se radi o hormonski ovisnom Her2 negativnom tumoru dojke koji je u potpunosti odstranjen iz dojke. Međutim, nedostaje mi nalaz biopsije limfnog čvora stražara koja je učinjena tijekom operacije (Slnb).
Vi ćete sasvim sigurno primati hormonsku terapiju u nastavku liječenja i bit će potrebno provesti zračenje, sve se to provodi samo preventivno kako se tumor ne bi vratio.
Konačnu odluku o nastavku liječenja te eventualnoj kemoterapiji će donijeti Vaš onkolog kad bude imao uvid u konačan patohistološki nalaz, uključujući i nalaz slnb.

Gaga2204

01.11.2019. 18:50

Poštovana,
izvađena su 3 čvora koja su pokazala da su benigna.
Terapija je određena juče na konzilijumu: LHRH analog (jednom mesečno) + Tamoxiflen (Nolvadex 20mg dnevno) i zračnu terapiju ostatka desne dojke.

Vidim da Nolvadex ide uglavnom na 5 godina, da li se i ovaj LHRH prima isto toliko? I da li je potrebno obratiti pažnju jer vidim da Nolvadex ostavlja tragove na ginekološki deo, a LHRH na kosti? Da li imate neki savet jel potrebno uzimati neke preparate za imunitet?
Hvala puno na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

07.11.2019. 11:05

Poštovana,
izvrsno je da se bolest nije proširila na limfne čvorove pazuha.
Načelno bi kombinacija LHRH agonista i Nolvadexa išla 5 godina ali moguće su i druge kombinacije lijekova i drugačije trajanje terapije, sve u skladu s mišljenjem Vašeg onkologa.
S obzirom na Vašu dob, Nolvadex ne bi smio loše utjecati na ginekološki dio, konkretno na maternicu/endometrij a ima povoljan učinak na kosti koji može poništiti nepovoljan učinak LHRH agonista. Međutim, bit će potrebno kontrolirati gustoću kostiju te eventualno, uvesti nekakvu terapiju za kosti.
Nema dokaza da bilo kakvi pripravci "za imunitet" imaju ikakvog učinka a kao i sve drugo što se uzima mogu imati određene nuspojave i interakcije s drugim lijekovima koje uzimate tako da ih ne mogu preporučiti.


anmaka

23.01.2020. 19:20

Poštovani, molim za vas tumačenje i mišljenje slučaju:

NALAZ CORE biopsije desne dojke :
Ca ductale ivasivum glanduale mammae G2
Nekroza je odsutna
Angio i perineuralna invazija-nisu nađene
Prisutni su mikrokalcifikati
In situ komponenta:prisutna, DCIS, G2,kribriformni tip 5%
Zapljenski infiltrat :gust, difuzan, kronični
Nottingham grading, system score-7(tubularne formacije-2, nuklearni pleumorfizam-3, mitotska aktivnost-2)
Tumorsko tkivo odgovara srednje diferentiranom duktalnom invazivnom karcinomu dojke (NOS)
Status ekspresije steroidnih receptora, c-erb (HER-2 neu) i ki-67 u tu morskom tkivu iz kalupa broj 9281/19:
ER:+++ jako pozitivni(H skor=165, jaka jedarna pozitivnost u 15% tumorskih ćelija, 50% umjerena pozitivnost i 20% slaba pozitivnost)
PR:+++ jako pozitivni(H skor=155, jaka jedarna pozitivnost u 10% tumorskih ćelija, 50% umjerena pozitivnost i 25% slaba pozitivnost)
HER2=0
Ki67 pozitivan u 25% tumorskih ćelija
Jedan kirurg je mišljenja da je dovoljno odstraniti maligni čvor koju je na uzv i na mamografiji cca 25 mm, a drugi je za radikalniji zahvat tj odstarnjivanje dojke. Molim vas vaše mišljenje i daljnje liječenje u oba slučaja.
hvala od srca

anmaka

28.01.2020. 12:45

Poštovani,
u međuvremenu je konzilij onkologa dao mišljenje da bi prvo trebalo početi sa kemoterapijom, a zatim operacijom. Nalaz mamografije- desno u DMK i CK vidi se veća do 30mm tumorska promjena sa suspektnimpleomorfnim mikrokalcifikacijama a asocira sa EHOnalazom hipoehogene spik.tu promjene, ostali parenhim bilateralno je ebz.pat promjena.u axilama nema susp l.gl.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovana,
kod Vas se radi o hormonski pozitivnom Her2 negativnom tumoru dojke bez vidljivog širenja bolesti u limfne čvorove pazuha.
Jedan od vidova liječenja je kemoterapija a potom operacija pa hormonska terapija a drugi operacija a potom, ovisno o patohistološkom nalazu, vjerojatno kemoterapija pa hormonska terapija.
Operacija može biti ili odstranjenje samo dijela dojke u kojem je tumor ili cijele dojke. U oba slučaja nužna je i operacija pazuha, bilo opsežna s vađenjem bar 10 limfnih čvorova, bilo samo biopsija limfnog čvora stražara. Operacija pazuha je nužna jer kod trećine bolesnica kod kojih limfni čvorovi pazuha izgledaju uredno na UZV-u, postoje metastaze u limfnim čvorovima a taj podatak bitno utječe na odluku o nastavku liječenja.

Bijanka

16.02.2020. 20:40

Postovani,

Bila bih Vam veoma zahvalna na Vasem tumacenju biopsije nalaza moje majke koja je 1956 godiste. Radi se o raku dojke , karcinom drugog stepena 9x10 mm. Neoplasma malignom mammae.

Imunohistohemiska analiza rezultat:

Estrogen receptor - positive
PS-5
IS-3
PS+IS=TS=8

Progesterone receptor - positive
PS-4
IS-2
PS+IS=TS=6

HER 2 nisko pozitivan (score 2+)

Ki 67 pokazuje proliferativnu aktivnost u manje u 5% tumorskih celija.


Da li mozete da mi kazete malo vise o znacenju ovih rezultata te sta pretpostavljate i da ce kurs lijecenja biti?

Unapred zahvalna.

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2020. 09:40

Poštovana,
temeljem samo ovih rezultata ne mogu biti jako precizna po pitanju nastavka liječenja.
Ono što mogu reći jest da je tumor hormonski pozitivan, tako da će u nekoj fazi liječenja sigurno biti primijenjena hormonska terapija.
Nalaz Her2 2+ će se vjerojatno još dodatno testirati da se vidi da li je tumor stvarno Her2 pozitivan, u tom slučaju će biti primijenjena i antHer2 terapija.

Bijanka

22.02.2020. 16:10

Postovana Dr Antunac,

Mnogo Vam hvala na Vasem odgovoru.

Mogu li samo da Vas zamolim da mi jos samo objasnite u kojim slucajevima se izbacuje primjena kemoterapije, imajuci u vidu da je ona cesta primjena u liječenju ovakvih oboljenja? Da li to zavisi upravo od pozitivih ili negativnih receptora?

Doktorski Konzilij treba da zasjeda sledece sedmice kada ce biti konkretno odluceno kojim tokom će sve teći, ali vec je nagovjesteno da je operacija prvi i primarni potez u lijecenju a zatim navodno hormonska terapija narednih 5 godina.

Znam da ste rekli da nemate dovoljno informacija iz prilozenog, ali da li bi ste se i Vi slozili sa ovim principom liječenja i da li su generalne prognoze ovakvog liječenja dobre?

Trazeci pozitivno u svemu ovom i istrazivajuci vrijednost i znacenje Ki67 i cinjenicu da je manje od 5% pokusavam se uvijeriti da je to dobar faktor? Iako naravno svijesna sam da je to samo mali dijelic kompletne slike.

Sa jedne strane ja sam da tako kazem srecna da mama ne mora prolaziti kroz tretman kemoterapije imajuci u vidu da je dosta teška terapija (za pojedine ljude) sa druge strane se pitam zasto se ne primjenjuje u nasem slucaju?

Izvinjavam se ako sam malo previse opsirna u nizu pitanja ali samo pokusavam malo bolje da shvatim razloge odluke.

Sve najbolje i unaprijed Vam hvala na Vasem odgovoru.

Moram kazem da je divno da postoji ovakvo mijesto gdje čovijek moze da dobije informaciju i odgovor na ovako vazne zivotne stvari. Stoga Vam od srca hvala za Vase vrijeme i odgovore.

Katarina Antunac, dr. med.

28.02.2020. 11:50

Poštovana,
ponovo uz ogradu, jer imam samo podatak da se radi o hormonski ovisnom tumoru:
odluka o primjeni kemoterapije ne ovisi samo o hormonskom statusu tumora već i o veličini, statusu limfnih čvorova, Her2 statusu, nalazu Ki67, općem statusu bolesnice te drugim bolestima od kojih eventualno boluje. Neke bolesnice obave i dodatna testiranja tumorskog tkiva. Onkolog, odnosno Konzilij sve to ima u vidu kad donosi odluku o potrebi dodatnih testiranja te odluku o nastavku liječenja.
U pravu ste, Ki67 <5% jest dobar faktor.
Ukoliko se radi o tumoru manjem od 1 cm koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha, hormonski je pozitivan, Her2 negativan, niskog Ki67, svakako bih se složila s operativnim zahvatom. Nastavak liječenja nakon operacije ovisi o detaljnom patohistološkom nalazu. Tek kad taj nalaz bude dostupan moći će se više reći i o prognozi.
Konzilij, međutim, ima uvid u sve nalaze te je moguće da će odluka biti i drugačija.

Bijanka

02.03.2020. 08:46

Poštovana Dr Antunac,

Veliko hvala na Vašem ranijem odgovoru.

Pošto sam sada u mogucnosti da Vam dostavim detalje ranijeg nalaza biopsije, mozda biste sa ovom informacijom imali bolji uvid i stoga možda mogli da mi kazete detaljnije vidjenje i Vaše cijenjeno mišljenje ovog nalaza. Unaprijed se izvinjavam na dužini ove poruke.

Nalaz biopsije je sledeci.

DG: CARCINOMA DUCTALE INVASIUM GLANDULAE MAMMAE (NST) GRADUS II

Makroskopski opis:
Primljeni materijal čine više uzoraka (iglene biopsije) duzine od 0.3cm do 1cm. Maretijal je u cijelosti labaratorijski obrađen.

Mikroskopski opis:
U histološki pregledanom materijalu nalaze se isječci tkiva dojke (iglene biopsije). U isječcima su prisutni elementi tumorskog tkiva, histoloških karakteristika invazivnog duktalnog karcinoma.


PATOLOŠKI PROGNOSTIČKI PARAMETRI:
Prethodna terapija: Nepoznato

Analizirani uzorak: Iglena biopsija (3 uzorka)

Lokalizacija: lijeva dojka

Duktalni karcinom in situ: prisutan

Histološki tip invazivnog karcinoma: Carcinoma Ductale Invasivum (NTS)

Tubularne formacije: Score 3

Jedrani polimorfizam: Score 2

Mitotski indeks: Score 1, 6-8/10 HRF (FDM 0.65)

Nottingham score: 6

Histološki gradius tumora: Gradius 2

Invazija limfnih sudova: Nije prisutna

Invazija krvnih sudova: Nije prisutna

Perineuralna i intraneuralna invazija: Nije prisutna

Mikrokalcifikacije: Nisu prisutne

Imunohistohemijska analiza: nije rađena

Zaključak DG: Carcinoma Ductale Invasivum Glandulae Mammae (NST) Gradius II

Kasnije je radjena imunohistohemijska analiza i ponovicu rezultate:
Estrogen receptor - pozitivni
Progesteron receptor- pozitivni
HER 2 - nisko pozitivan (score 2+)
Ki67 pokazuje proliferativnu aktivnost u manje od 5% tumorskih ćelija.

Moje da tako kažem lajičko mišljenje nalaza, a pored toga i duboka želja naravno me navodi da ovde ima dobrih čimbenika poput niskog Ki 67 faktora, te neprisutnosti invazije limfnih sudova.. sto su sve nadam se dobri kako trenutni faktori tako i u daljoj prognozi?

Konzilijskom odlukom odlučeno je da ce operacija biti prvi korak a zatim 5 godina hormoske terapije. Po zahtjevu i zelji moje majke (godiste 1956) bit ce odstranjena kompletna dojka.

Nadam se da Vam ove informacije daju bolji uvid u kompletnu sliku i kao i do sada bila bih Vam veoma zahvalna na Vašem objašnjenju nalaza i mišljenju u vezi preporučenog redosleda liječenja.

Sve najbolje i unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem vremenu i odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

05.03.2020. 10:15

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o hormonski pozitivnom tumoru. Iz dostupnih mi podataka ovaj redosljed liječenja- prvo operacija- se čini opravdan.
Tek kad se dobije konačan patohistološki nalaz, kad bude poznat status limfnih čvorova pazuha, veličina tumora, Her2 status, moći će se više reći o nastavku liječenja. To će u svakom slučaju biti hormonska terapija u trajanju od 5 godina, a hoće li trebati i nešto više, ovisi, ponavljam, o konačnom patohistološkom nalazu.

Bijanka

26.03.2020. 10:50

Postovana Dr Antunac,

Molim Vas za jos jedno pitanje. Operacija moje majke je odgođena zbog trenutne situacije epidemije korona virusa. Razumjet cete, u našoj situaciji jako frustrirajuce. Naravno, dok sa razumjevanjem prihvatamo ovakvu odluku sa druge strane brinemo jer smo sada na čekanju. I ne znamo do kada. Vjerjem da je masa ljudi u ovakvoj ili slicnoj situaciji , neki vjerovatno u jos nezgodnijoj, ali molim Vas ako mozete samo da mi objasnite koliku razliku cekanje moze da prouzrokuje? Iako vjerujem da je svaki covijek drugaciji postoji li nekakavo mjerilo da tako kazem koliko ovakve stvari mogu da cekaju? I ipak se nadam da su potrebne mjeseci i godine da bi bolest napredovala ka visem nivou? Kakav bi nam savjet vi konkretno dali u ovoj situaciji? Unapred hvala i sve najbolje.

Katarina Antunac, dr. med.

27.03.2020. 13:55

Poštovana,
kod Vaš majke se radi o niskorizičnom tumoru povoljne biologije, tako da čekanje na operacijski zahvat ne bi trebalo bitno promijeniti prognozu.

JustMe88

13.05.2020. 13:00

Poštovana,
molim Vas informaciju o prognozama za sljedeći nalaz biopsije, nakon učinjene poštedne operacije.
C50.4
Phd Ca.invasivum mammae (NST, gr III) pT:2,
metast.lymph. I/IV - 1/7 pN:1
pT=29mm; 12N1M0
ER=0%, PR=0%
HER2/CEP17= 1,4
HER2 negativan
Ki67=36%
CA15-3=12,4
Unaprijed zahvaljujem. LP

Katarina Antunac, dr. med.

14.05.2020. 11:25

Poštovana,
radi se o trostruko negativnom tumoru koji se proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je u potpunosti odstranjen te postoje šanse za izlječenje, međutim, potrebno je provesti dodatno liječenje kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Trebalo bi provesti zračenje dojke i limfne drenaže. Vjerojatno će, ovisno o općem stanju bolesnice te drugim bolestima od kojih eventualno boluje, biti i ordinirana kemoterapija.

JustMe88

18.05.2020. 10:25

Poštovana, zanima me Vaše mišljenje / preporuka za kemoterapiju. Puno hvala. Srdačan pozdrav.

Bijanka

22.05.2020. 09:55

Poštovana Dr Antunac. Moze li jos samo jedno pitanje tj Vas uvid i misljenje ovog poslije operativnog nalaza. Unaprijed zahvalna uz izvinjenje zbog duzine poruke.

Klinicka diagnoza:
C50 Neoplasma Malignum Mammae
Ca gl.mammae I sin GLK prema spoju/GK cT1cm N0M0 BI RADS6
St post CNB tm.gl. mammae I. sin. /B5/
PHD(CNB): (CDI, NST Gr II , L0V0PN0) Er/Pr poz, TS 8/6, Her 2 (2+ nisko pozitivan) SISH Nije primjecena amplifikacija HER 2 gena. Ki 67 5%

Vrsta materiala:
1. Odstranjena lijeva dojka /jedan konac medijalno, dva lateralno/
2. Disektat iz lijeve pazdusne jame
3. Ležište tumora/konac prema tumoru


Patohistološka analiza:

Makroopis :
1. Materijal dostavljen za ph analizu je dojka veličine 11x8.7x4cm na čijoj površini se nalazi isječak kože veličine 13x7.3cm sa centralno postavljenom bradavicom koja je kupasta, sivkastoružičasta iz koje se u rad stavi jedan isječak i obilježi slovom A. Na spoju lateralnih kvadranata nalazi se crvenkasta promjena u ravni okolne kože diametra 0.3cm iz koje se u rad stavi jedan isječak i obilježi slovom B. Na serijskim učinjenim presjecima na spoju lateralnih kvadranata nalazi se tumorski čvor veličine 1.4x1cm udaljen od bazalnog ruba resekcije 0.2cm, od lateralnog ruba 2cm i od kože 1cm. Sa rubova resekcije u rad se stavi po jedan isječak i obilježi sa BR, LR i jedan neobilježen iz kože. U naslonu na tumor kao na preostali dio nalaze se sivkastobjeličasta odebljanja iz kojih se nasumično stavi 5 isječaka obilježenih sa C.
2. Materijal dostavljen za ph analizu je masno tkivo veličine 5.5x5x1.5cm Na serijski učinjenim presjecima u tkivu aksile uoči se više limfnih čvorova od kojih najveći mjeri 1cm. 5 kalupa + R
3. Materijal dostavljen za ph analizu je nepravilan isječak veličine 1x3x1x0.2-0.5 koji se u cjelosti ukalupi i stavi u red.


Mikroopis:
1. U histološki analiziranim isječcima obilježenim sa A nalazi se tkivo bradavice običnih histoloških karakteristika bez prisutnih elemenata tumora. U histološki analiziranim isječcima obilježenim slovom B nalaze se isječci koze sa tumorom koji po svojim morfološkim karakteristikama odgovara: DG: HAEMANGIOMA CAPILARE CUTIS.
U histloški analiziranim isječcima obilježenim slovom C nalaze se promjene koje po svojim morfološkim karakteristikama odgovaraju: DG: LOBULARNI INTRAEPITELIAL NEPOPLASIA (LIN I)
FIBROCYSTIC MAMMARI CHANGES
U preostalim neobilježenim isječcima nalazi se elementi tkiva dojke zauzeti tumorom. Tumor je sagradjen iz trakasto aranžiranih tumorskih ćelija , solidnih nakupina i iznimno rijetkih tubularnih formacija (score 3)
Jedra tumorskih ćelija su umjereno pleomorfna, okrugla do ovalna, iregularnih jedranih kontura (score 2)
Tumorske ćelije su mitotski aktivne, do 9 mitoza na 10 HPF (score 1)
Total notingham score 6 - histološki gradius II - umjereno diferentovana neoplazma- u bioptičkom uzorku.



PROGNOSTIČKI PARAMETRI:
Analizirani materijal : dojka i limfni čvorovi aksile
Lateralitet: Lijeva dojka - klinički podatak.
Lokalizacija tumora: spoj lateralnih kvadranata
Fokalnost tumora: unifokalan
Veličina tumora: 1.4x1cm
Velicina dostavljenog uzorka: 11x8x7.4cm
Integritet dostavljenog uzorka: intaktan propisno markiran
Koža: prisutna bez elemenata tumora
Bradavica: prisutna bez elemenata tumora
Poprečno prugasta muskulatura : vidi opis pod rednim brojem 3
In situ komponenta : prisutni fokusi LIN , čine 2 do 3%
Histološki tip tumora: carcinoma invasivum glandulae mammae - NST + carcinoma lobulare klasični tip (30%-E cadherin +/- -broj IHH 619/20)
Histološki gradus tumora : gradus II
Rubovi resekcije: tumor se ne nalazi na rubovima resekcije.
Invazija u krvne sudove: nije prisutna, ali se tumorsko tkivo nalazi perivaskularno.
Invazija u perineuralne prostore: nije uocena
Invazija u limfne vodove: nije uočena
Limfni nodusi: disekcija aksile (pogledati opis pod rednim brojem 2)
Mikrokalcifikati: prisutni u tumorskom tkivu
ZAKLJUČAK: opisana histološka slika i imunohistohemijska analiza odgovara DG: MIXED CARCINOMA (CARCINOMA INVASIVUM GLANDULAE MAMMAE NST + CARCINOMA LOBULARE GLADULAE MAMMAE KLASIČNI TIP , HISTOLOŠKOG GRADIUSA II , L 0V0 PN0, pT1cN0


2. U histološki analiziranom materijalu nalaze se elementi tkiva limfnog čvora (12 lč) koji pokazuju znake reaktivnih promjena, bez prisutnih elemenata.
3. U histološki analiziranom materijalu nalaze se elementi masnog tkiva te poprečno prugaste muskulature , običnih histoloških karakteristika, bez prisutnih elemenata tumora.




Mastectomia radicalis cum disecctio axillae I sin. Redon drainage .

lgl 0/12




Dodatni nalazi radjeni prije operacije:

Scintografija skeleta- nisu uočeni sigurni znakovi prisustva osteoblasnih metastaza u koštano zglobnom sistemu. Uredan nalaz scintografije skeleta.
UZ abdomena- nema znakova diseminacije osnocne bolesti.
Rtg srca i pluća- bez znakova konsolidacije i infiltracije.
Rtg kičme, karlice i kukova - bez razvoja infiltrativnih promjena.


Slijedi - pacijenticu prezentovati onkološkim konzilijumom radi odluke o daljem liječenju, prijedlog adj. hormonska terapija sa AI.


Čini se da u ovom nalazu ima mnogo toga pozitivnog. Bila bih Vam veoma zahvalna na Vasem mišljenju i da li bi se i Vi slozili sa predloženom terapijom? I ako mi mozete reci malo vise o ovoj hormosnkoj terapiji? Unapred zahvalna.





Katarina Antunac, dr. med.

22.05.2020. 10:30

Poštovana JustMe88,
po pitanju preporuke za kemoterapiju, mogu reći da je trenutno najčešće ordiniran protokol koji se sastoji od 4 ciklusa kemoterapije na bazi antraciklina primijenjene svaka 2 ili 3 tjedna a potom 12 tjednih ciklusa paklitaksela.
To, naravno, ne znači da će baš ta kemoterapija biti ordinirana i u ovom slučaju. Potrebno je pregledati bolesnicu, uzeti detaljnu anamnezu što se tiče svih ostalih bolesti od kojih eventualno boluje te druge terapije koju prima. Ovisno o tomu, možda će biti tražene i neke dodatne pretrage ili mišljenja drugih specijalista.
Vaš će onkolog/konzilij sigurno to sve imati u vidu i potom donijeti odluku da li uopće primijeniti kemoterapiju i koju točno.