Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1013 | Broj poruka: 4224

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29


Metastatski rak spinalne kicme


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Elva0909

12.03.2020. 00:45

Ljep pozdrav,
Moja majka ima 60 godina. 2003 godine joj je diagonosticiran invazivni duktalni karcinom dojke ,tumor velicine 1,5 cm. Napravljena tumorektomija i desna aksilarna limfadenektomija.(T1 N0)
Hormonski receptori: estrogenski receptori pozitivni,progesteronski pozitivni,Her 2 je negativan
Hormonska terapija Tamoxifen i zracenje dojke. Nakon toga je imala Nolvadex 2 godine ali su ga morali prekinuti jer je dobila trombozu.
2006 godine dolazi do progresa bolesti na kosti,pluća ,mediastinum. Primala je kemoterapiju i antracikline i nastavila hormonsku terapiju sa Zoladex i Femare.
2012 je imala ovariektomiju i od tad je bila samo na Femari. Od 2016 zbog nuspojava Femare pije Aromasin.
2018 zbog jakih bolova u kicmi u spinalnom djelu otkrivene metastaze imala je jedno zracenje koje joj nije pomoglo u smanjenju bolova nego su se bolovi pojacavali,pocele su noge da joj trnu i desna noga ju je jako boljela nocima nije spavala. U 2020 imala je operaciju dekompresija,stabilizacija i augmentacija L4. Hirurg nam je rekao da je bilo unutra veoma ruzno i da su metastaze dosta bile prosirene sto se na snimku nije vidjelo. Ocistili su koliko su mogli te pokusali opustiti zivce koliko su mogli.
Sad cekamo pregled na onkologiji da vidimo sta su odlucili sto se tice daljeg ljecenja.
Posto je hirurg mami u bolnici rekao,da mu je mnogo zao sto joj mora saopstiti da se je rak prosirijo,da mora biti hrabra,da ce dobiti tablete za smanjenje bolova da pokusa razmisljati pozitivno i da vrjeme provodi sa unucicima.
Mozete mi molim vas reci kakva je prognoza mamine bolesti?
Dali ce sad njezino ljecenje biti samo paliativno?
Mi smo se nadali da se moze bolest opet dovesti do mirovanja kao sto je bila 2006 ali nam je doktor rekao da to nije moguce da mozemo samo ocekivati jos progres bolesti.
Sta je sad najbolje za nju sto se tice ljecenja?
Koliko brzo moze sve zajedno da napreduje?
Koliko je inace statistika prozivljavanja u ovoj fazi?
Gdje inace bolest progresira u koje djelove tjela?
Mama se poslje operacije dobro oporavlja,mada trnce i bolove u nogi jos uvjek ima,( od operacije su prosle 3 sedmice),prsti na rukama i dlanovi isto trnu..a bolove u kicmi i nogi su jos uvjek u velikoj mjeri prisutni isto kao prije operacije.
Koristi po 4 metamizola +targenact ili codilek.
Molim vas da mi sto prije odgovorite ako je moguce,
Ljep pozdrav

Elva0909

12.03.2020. 09:15

Jos samo prepiska iz otpustnog pisma:
CT LS kicme;
Obostrana spondiloliza pars interartikularis L4 sa posljedicnom anterolistezom korpusa L4 prvog stepena
Osteolitican destruktivni proces spinoznog procesusa i ostalih posteriornih elemenata L4,ukljucujuci transverzalne procesuse,ostecen i korpus posteriorno obostrano vise desno gdje se nalaze 2x1,5cm velike osteoliticne lezije,nesto manje i ljevo i zauzimaju cjelu visinu korpusa..
Ostali skelet izgleda u granici normale..
Mamini izvidi su svi na slovenskom jeziku,ja sam se potrudila da prevedem pa se izvinjavam ako sam negdje mozda pogrjesila,mada latinski jezik je u medicini svugdje isti...

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2020. 10:45

Poštovana,
puno je pitanja na koja je jako teško dati odgovor i inače, a posebno samo uvidom u dio povijesti bolesti.
Ukoliko sam dobro shvatila u pitanju je metastatska bolest još od 2006., dakle punih 14 godina. Čim se pojave metastaze, liječenje jest palijativno, više nije moguće postići izlječenje već se nastoji lijekovima držati bolest pod kontrolom a na način da lijekovi ne uzrokuju više smetnji od same bolesti.
Izvrsno je što je učinjena operacija kralježnice i što oporavak dobro ide.
Također je izvrsno što ste u Sloveniji gdje postoji puno opcija sistemske terapije. Međutim, ključan je klinički pregled te uvid u nalaze svih pretraga te u prethodne linije liječenja. Uvjerena sam da će od strane onkologa biti propisana adekvatna terapija, u skladu sa svim gore navedenim. Odgovori na sva Vaša pitanja ovise o odgovoru tumora na terapiju te o podnošenju terapije.