Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Metastatski rak spinalne kicme


Autor Poruka

Elva0909

12.03.2020. 00:45

Ljep pozdrav,
Moja majka ima 60 godina. 2003 godine joj je diagonosticiran invazivni duktalni karcinom dojke ,tumor velicine 1,5 cm. Napravljena tumorektomija i desna aksilarna limfadenektomija.(T1 N0)
Hormonski receptori: estrogenski receptori pozitivni,progesteronski pozitivni,Her 2 je negativan
Hormonska terapija Tamoxifen i zracenje dojke. Nakon toga je imala Nolvadex 2 godine ali su ga morali prekinuti jer je dobila trombozu.
2006 godine dolazi do progresa bolesti na kosti,pluća ,mediastinum. Primala je kemoterapiju i antracikline i nastavila hormonsku terapiju sa Zoladex i Femare.
2012 je imala ovariektomiju i od tad je bila samo na Femari. Od 2016 zbog nuspojava Femare pije Aromasin.
2018 zbog jakih bolova u kicmi u spinalnom djelu otkrivene metastaze imala je jedno zracenje koje joj nije pomoglo u smanjenju bolova nego su se bolovi pojacavali,pocele su noge da joj trnu i desna noga ju je jako boljela nocima nije spavala. U 2020 imala je operaciju dekompresija,stabilizacija i augmentacija L4. Hirurg nam je rekao da je bilo unutra veoma ruzno i da su metastaze dosta bile prosirene sto se na snimku nije vidjelo. Ocistili su koliko su mogli te pokusali opustiti zivce koliko su mogli.
Sad cekamo pregled na onkologiji da vidimo sta su odlucili sto se tice daljeg ljecenja.
Posto je hirurg mami u bolnici rekao,da mu je mnogo zao sto joj mora saopstiti da se je rak prosirijo,da mora biti hrabra,da ce dobiti tablete za smanjenje bolova da pokusa razmisljati pozitivno i da vrjeme provodi sa unucicima.
Mozete mi molim vas reci kakva je prognoza mamine bolesti?
Dali ce sad njezino ljecenje biti samo paliativno?
Mi smo se nadali da se moze bolest opet dovesti do mirovanja kao sto je bila 2006 ali nam je doktor rekao da to nije moguce da mozemo samo ocekivati jos progres bolesti.
Sta je sad najbolje za nju sto se tice ljecenja?
Koliko brzo moze sve zajedno da napreduje?
Koliko je inace statistika prozivljavanja u ovoj fazi?
Gdje inace bolest progresira u koje djelove tjela?
Mama se poslje operacije dobro oporavlja,mada trnce i bolove u nogi jos uvjek ima,( od operacije su prosle 3 sedmice),prsti na rukama i dlanovi isto trnu..a bolove u kicmi i nogi su jos uvjek u velikoj mjeri prisutni isto kao prije operacije.
Koristi po 4 metamizola +targenact ili codilek.
Molim vas da mi sto prije odgovorite ako je moguce,
Ljep pozdrav

Elva0909

12.03.2020. 09:15

Jos samo prepiska iz otpustnog pisma:
CT LS kicme;
Obostrana spondiloliza pars interartikularis L4 sa posljedicnom anterolistezom korpusa L4 prvog stepena
Osteolitican destruktivni proces spinoznog procesusa i ostalih posteriornih elemenata L4,ukljucujuci transverzalne procesuse,ostecen i korpus posteriorno obostrano vise desno gdje se nalaze 2x1,5cm velike osteoliticne lezije,nesto manje i ljevo i zauzimaju cjelu visinu korpusa..
Ostali skelet izgleda u granici normale..
Mamini izvidi su svi na slovenskom jeziku,ja sam se potrudila da prevedem pa se izvinjavam ako sam negdje mozda pogrjesila,mada latinski jezik je u medicini svugdje isti...

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2020. 10:45

Poštovana,
puno je pitanja na koja je jako teško dati odgovor i inače, a posebno samo uvidom u dio povijesti bolesti.
Ukoliko sam dobro shvatila u pitanju je metastatska bolest još od 2006., dakle punih 14 godina. Čim se pojave metastaze, liječenje jest palijativno, više nije moguće postići izlječenje već se nastoji lijekovima držati bolest pod kontrolom a na način da lijekovi ne uzrokuju više smetnji od same bolesti.
Izvrsno je što je učinjena operacija kralježnice i što oporavak dobro ide.
Također je izvrsno što ste u Sloveniji gdje postoji puno opcija sistemske terapije. Međutim, ključan je klinički pregled te uvid u nalaze svih pretraga te u prethodne linije liječenja. Uvjerena sam da će od strane onkologa biti propisana adekvatna terapija, u skladu sa svim gore navedenim. Odgovori na sva Vaša pitanja ovise o odgovoru tumora na terapiju te o podnošenju terapije.

Elva0909

18.06.2020. 10:55

Postovani,
Evo javljam se nakon nekog vremena. Zeljela bih postaviti nekoliko pitanja posto do mamine doktorice zbog trenutnog stanja COVID-a nemozemo doci jer u bolnici je nama kao pratiocima zabranjen ulaz a na telefon je nikako nemogu dobiti. Pa bih vas zamolila ako mozete da nam pomognete,jer zelimo da razumijemo maminu bolest. Od operacije kraljeznice evo sad prolazi 4 mjeseca. Mama je dosad primila 5 inekcija fulvestranta. Nakon operacije je polako ostavila hodalicu i hodala sama. Ali negdje zadnji mjesec dana pocela je da koristi jedan stap kao pomagalo kad bi hodala,jer nije osjecala sigurnost u nogama. Otkako je primila zadnju dozu fulvestranta njeno stanje se je pogorsalo,jer ona sad hoda sa obadvijema stakama i jako jako tesko sjedne ili ustane. Ima bolove u nogama,grceve, ljeva noga ponekad ima osjecaj da ce joj otkazati,nemoze da se sagne da bi se sama obukla treba joj pomoc. Cak se je 2x puta desilo da nije stigla do kupatila i pomokrila se je.
Za noge je dobila lyricu od 150mg..
Za bolove koristi flastere epufen 50mg i tablete targenact 20mg u kombinaciji sa metamizolom ili paracetamolom. Ali bolove jos uvjek ima i pokusava da se strpi da bi sto manje pila.
Mene interesuje dali je ovo njeno iznenadno pogorsanje proces napredovanja same bolesti ili mozda trenutno stanje i reakcija na fulvestrant?
Ako je napredovanje onda ne vidim smisla u tim inekcijama,jer onda one ne cine nista ako joj se stanje pogorsava?
Terapija sa fulvestrantom je za mamu mnogo teska ali je doktorica rekla da osim toga moze samo na kemoterapiju sto ona ne zeli. Zao mi je mame jer neznam kako da joj pomognem,srce me boli dok je gledam kako se pati sa bolovima,kako je noge ne slusaju

Katarina Antunac, dr. med.

24.06.2020. 13:25

Poštovana,
uz veliku ogradu jer imam samo ono što ste mi Vi napisali, prije bih rekla da se radi po napredovanju bolesti nego o reakciji na fulvestrant. U dogovoru s onkologom ili liječnikom obiteljske medicine povisite dozu analgetika bez straha od nuspojava ili navikavanja.
Svi se nalazimo u jako nezahvalnoj situaciji što se tiče ponovne pojave Covid-a. U mojoj ustanovi funkcionira komunikacija putem e-maila te Vam savjetujem da na taj način probate kontaktirati maminog onkologa. Pretpostavljam da jednom mjesečno i dalje ide na injekcije fulvestranta, možda možete sve ovo staviti na papir pa da onkolog dobije i informaciju s Vaše strane. Možda bi, što se tiče bolova, u obzir došlo i zračenje kralježnice.

Elva0909

27.06.2020. 14:30

Postovani,
Pokusacemo i na taj nacin kao sto ste predlozili. Jucer je bijo u posjeti njezin doktor opste prakse i rekao bas kao sto ste vi rekli da ce se konsultovati sa kolegama da joj pronadju ljekove da ne trpi bolove.
Mama ima otecene noge i stomak,pocela je da kaslje ali nemoze da iskaslje jer je kosti bole...doktor je rekao da je sve to posljedica napredovanja bolesti. Ja bih voljela samo malo da mi razjasnite ako biste bili ljubazni,posto ja imam neku podlogu medicine jer sam zavrsila medicinsku skolu ali ne obavljam taj posao. Zanima me posto je doktor rekao da je i mamin kasalj posljedica dali to znaci da je moguc progres i u pljuca? Dali otecen stomak moze znaciti da je i jetra zahvacena?Dali se u ovim slucajevima uopste jos rade nalazi da se vidi progres bolesti ili se vise fokusiramo na to da pacijent ne trpi bolove.. Znam da sad mozemo samo nagadjati ali me zanima dali tako ide progres,jer ipak ste vi onkolog i vjerovatno imate iskustva sa takvim pacijentima. A ako ovako ide napred vjerovatno mozemo ocekivati da ce mama ostati nepokretna i izgubiti kontrolu nad obavljanjem nuzde...
Doktorka mnogo vam hvala sto izdvojite vrjeme i pomazete svojim odgovorima nama koji smo pored svojih voljenih a osjecamo se tako besmocno dok ih gledamo kako polako nestaju.

Katarina Antunac, dr. med.

02.07.2020. 14:00

Poštovana,
moguće je da se bolest proširila na pluća i na jetru. Prije svega treba pregledati bolesnicu te ju uputiti na dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo u kojoj mjeri se bolest proširila i kakve su mogućnosti specifičnog onkološkog liječenja. Kod donošenja odluke o nastavku pretraga i liječenja izuzetno je bitno opće stanje bolesnice tako da se bez pregleda i procjene onkologa ništa ne može reći. Ne mora značiti da će bolesnica ostati nepokretna i izgubiti kontrolu nad obavljanjem nužde.
U međuvremenu treba liječiti bolove.